ממשל אובמה פועל לסילוקם, או לפחות הענשתם של נתניהו וברק, ולסיים את המצור הישראלי-המצרי, כולל הימי על עזה

המקורות הצבאיים של תיקדבקה: המצור הישראלי-מצרי על רצועת עזה, עומד ביום ד' 9.6 לפני התמוטטות מוחלטת, או בלשון דיפלומטית לפני סיומו, כאשר הסימן החיצוני הבולט ביותר המצביע על כך, הוא יציאתם הפתאומית ממצרים של קבוצת המהנדסים הצבאיים האמריקנים שעסקה במשך 8 חודשים, החל מנובמבר 2009, בהקמת 'קיר הפלדה' לאורך ציר פילדלפי, במטרה לחסום את מנהרות ההברחה של החמס לרצועה. בכך הגיעו לקיצן הפעולות הצבאיות האמריקניות, בהן הושקעו כחצי מיליארד דולר, בהן ארצות הברית לקחה חלק פעיל במאמצים הישראליים-מצריים להדק את המצור על רצועת עזה.
במקביל, פועל ממשל הנשיא אובמה, כאשר הוא מפעיל לחץ כבד ביותר על ממשלת בנימין נתניהו, לתת לוועדת החקירה-הבדיקה הישראלית-אמריקנית שתקום 'שיניים' בינלאומיות, אשר באמצעותן אפשר יהיה להביא לסילוקם, או לפחות להפחת ניכרת בכוחם, של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושל שר הביטחון אהוד ברק, בעקבות ההוראה שהם נתנו להפעיל כוח בעת ההשתלטות על המשט הטורקי לעזה.
זו היא הסיבה מדוע נתניהו, והקבינט הביטחוני-מדיני, אינם מצליחים כבר כמה ימים לקבל תשובות מהממשל באם הוא מסכים להרכב וועדת הבדיקה ולהגדרות של התפקידים שיוטלו עליה. הממשל דורש כי הנציגים האמריקנים שישתתפו בוועדה יהיו חברים מלאים בה, ולא רק משקיפים פסיביים כפי שנתניהו וברק מציעים. במילים אחרות, בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל יוכלו נציגים אמריקנים המשתתפים בוועדה ישראלית, לקבוע ישירות את גורלם הפוליטי של המופיעים בפני הוועדה.
כבר עתה ברור, כי פעולת ההשתלטות על המשט הטורקי, נוהלה בצורה בלעדית על ידי שר הביטחון אהוד ברק, כאשר הגורם היחיד בו הוא מתייעץ או מדווח לו, וגם זאת לא בצורה מלאה, הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. שר הביטחון גם לא עירב, או התייעץ עם הרמטכ"ל ואלופי צה"ל, בתוכניות הפעולה שהוכנו בלשכתו לפעולה.
לא נתניהו, ולא ברק, פנו אפילו פעם אחת אל אחד ממחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, כולל מי שכיהן אז כמ"מ ראש הממשלה משה (בוגי) יעלון, כדי להתייעץ אתם, או לפחות לדווח להם, על פרטי הפעולה הצבאית המתקרבת.
וועדת בדיקה ישראלית-אמריקנית עם 'שיניים' לא תזדקק לזמן רב כדי למצוא את נתניהו וברק, אשמים במצב שנוצר.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי ממשל אובמה מקווה כי על ידי הענשתם של נתניהו וברק, הוא גם יכול להציל את יחסי ארצות הברית טורקיה.
הממשל איננו ממהר לספק תשובות לישראל, גם משום שהוא רוצה לתאם את הקמת וועדת החקירה-בדיקה, עם סיום המצור על הרצועה ועל החמס.
את ההוראה לצאת המהנדסים הצבאיים האמריקנים ממצרים, נתן ביום ב'7.6, סגן נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שביקר בימים האחרונים בקהיר.
סגן הנשיא ביידן התרכז בביקורו בשארם-א-שייח' אצל הנשיא חוסני מובראק, ובקהיר אצל הצמרת המדינית והצבאית המצרית, בדיוניים על המצב ברצועת עזה ועל המצור המצרי והישראלי על הרצועה. ממשל אובמה הודיע לאחר פשיטת כוחות הקומנדו הישראליים, בשבוע שעבר, על אוניות המשט הטורקי לעזה, כי יש לפתוח את המעברים לרצועת עזה, כלומר, להסיר את המצור שמטילות מצרים וישראל על רצועת עזה.
גם המפקדים האמריקנים של הכוח המהנדסים, וגם אנשי הצבא המצרים שפעלו ביחד אתם, הציגו בפני סגן הנשיא תמונה עגומה כיצד כל צעד טכני שנקטו כדי לחסום את המנהרות נכשל, לאחר שמהנדסים של החמס בסיוע מהנדסים צבאיים איראניים, סוריים, ושל חיזבאללה, שהסתננו לרצועה באמצעות המנהרות הצליחו להתגבר עליו.
באחרונה, הצליחו אנשי החמס, בעזרת מבערי ענק שהוברחו לרצועה, לפרוץ את קיר הפלדה שהאמריקנים בנו, ואשר הגיע עד לעומק של 18 מטר בתוך החולות במטרה לחסום את המנהרות. חלקים גדולים של קיר הפלדה פשוט נעלמו, כאשר החמס משתמש בלוחות הפלדה שהוסרו לשם בניית ביצורים בתוך רצועת עזה.
ביידן גם החליט לנטוש סופית את פרויקט הענק שהמהנדסים האמריקנים תכננו, והוא להזרים באמצעות משאבות וצינורות ענק מים מהים התיכון שיציפו את המנהרות.
מקורות בקהיר, מסרו ביום ד' 9.6, כי סגן הנשיא ביידן והצמרת המצרית, בדקו את האפשרות כי המעברים לרצועה ייפתחו לתנועה חופשית של אנשים וסחורות, כאשר פקחים מצריים ואירופאים מפקחים על כך כי לא יעברו בהם אנשי טרור או כלי נשק.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי המדובר למעשה באותם סידורים שהיו צריכים לפעול בגבולות רצועת עזה עם מצרים ועם ישראל, לאחר הנסיגה הישראלית מעזה בספטמבר 2005. אולם התקפות טרור של אנשי החמס וארגונים פלסטיניים אחרים על המשקיפים האירופאים הביאו זמן קצר לאחר מכן להפסקת פעולתם. אם המשקיפים האירופאים יחזור עתה לפעולתם, הם יתקלו עכשיו באיום חדש, שלא היה קיים לפני 5 שנים, והוא האיום של קבוצות אנשי אל קעידה הפועלות ברצועה.
מקורות צבאיים ישראליים אמרו, כי הפתרון שמציע סגן הנשיא ביידן, והפסקת המאמצים האמריקנים לחסום את המנהרות יביאו לכך, כי גם יוסר המצור המצרי-ישראלי מעל רצועת עזה, וגם תמשך העברה החופשית של הנשק לחמס באמצעות המנהרות.
בהתפתחות כזו יהיה לישראל קשה מאוד להמשיך את המצור הימי על עזה, והיא תצטרך להתפשר על כך כי מטעני האוניות שתגענה לרצועת עזה, כולל אוניות איראניות, ייבדקו על ידי צוותי משקיפים אירופאים שיוצבו על חוף עזה. במילים אחרות, ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא יצליח למנוע את הפיכתו של נמל עזה 'לנמל איראני', כפי שהוא מרבה לומר בימים האחרונים.

Print Friendly, PDF & Email