ממשל באראק אובמה מתפתל. הילארי קלינטון: אנו פועלים לקבוע בדיוק למה האיראנים מתכוונים בתשובתם. האם 'הכן' האיראני הוא 'לא' סופי? נתניהו משבח…את הכישלון האמריקני

המקורות של תיקדבקה: אף פעם מילות השיר 'כשאת אומרת לא למה את מתכוונת?' לא היו כל כך מתאימות, למהלכים דיפלומטיים בינלאומיים לגבי טהרן, כאשר שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון ניסתה ביום ו' 30.10 בראיון בפקיסטן, להתעלם מהדחייה האיראנית את הצעת המעצמות בדבר העשרת האורניום.
קלינטון אמרה: 'אנו (ארה"ב) פועלים לקבוע בדיוק מהם הם (האיראנים) מוכנים לעשות, והאם זו הייתה תשובה התחלתית, שהיא גם תשובה סופית, או שזו הייתה התחלה שתאפשר (להם לאיראנים) להגיע (לנקודה) שאנו רוצים שהם יגיעו אליה' ציטוט המקור:
We are working to determine exactly what they are willing to do, whether this was an initial response that is an end response or whether it's the beginning of getting to where we expect them to end up.
שרת החוץ האמריקנית הוסיפה ואמרה: 'זה הוא מה שכולנו (וושינגטון, מוסקבה, פריס, והאו"ם), אומרים: אנחנו באנו עם רעיון. אתם (האיראנים) הסכמתם לו עקרונית. אנחנו ציפינו שאתם תמשיכו הלאה. עתה צריך לתת למהלך למצות את עצמו (עד לסיומו). ציטוט המקור: This is all of us saying: we came to this idea, you agreed in principle and we expect to have you follow through. Clinton said, adding that she wanted "the process to play out."
סוכנויות הידיעות שמסרו על דבריה של קלינטון הדגישו, כי עד עתה לא פורסם שום פרט מתוכן התשובה האיראנית, דבר המעיד כי התשובה שוללת את הצעת המעצמות בצורה הרבה יותר קטגורית וחמורה, מאשר וושינגטון והוועדה לאנרגיה גרעינית ה-IAEA בווינה מציגים אותה.
המקורות שלנו מציינים כי המדובר באחד המשפטים המפותלים ביותר בדיפלומטיה של השנים האחרונות, אשר נועד לא רק לכסות על הכישלון המוחלט של מדיניות 'הדיאלוג' engagement של הנשיא באראק אובמה, אלא על העובדה כי איראן אמרה 'לא' חזק וברור לא רק לארצות הברית, אלא גם למוסקבה, פריס, והאו"ם, דבר הפוגע קשה בניסיון של ממשל אובמה להראות כי הוא זה המוביל מהלכים בינלאומיים מרכזיים. ממשל אובמה הציג בימים האחרונים את הצעת המעצמות בנושא העשרת האורניום, כפרי של מאמץ דיפלומטי אישי שנוהל על ידי הנשיא באראק אובמה בעצמו.
להשלכות 'הלא' האיראני בנושא העשרת האורניום, תהיינה ללא ספק השלכות מרחיקות לכת גם על מעמדה של ארצות הברית בזירות בינלאומיות אחרות, כולל המזרח התיכון.
באחד הניתוחים הקשים ביותר שפורסמו בארצות הברית ביום ו', מבחינתו של ממשל אובמה, נאמרו ברשת הטלוויזיה האמריקנית CBS, תחת הכותרת 'למה המדיניות האיראנית של אובמה תיכשל'ציטוט המקור Why Obama’s Iran Policy Will Fail, נאמר, כי מאחר והממשל הטיל על סין להציל את ארצות הברית מהמשבר הכלכלי עולמי, למה בדיוק הממשל ציפה מטהרן, או מבייג'ין אשר משקיעה במשק הנפט האיראני 120 מיליארד דולר, והיקף הסחר בין שתי המדינות (סין ואיראן) מגיע בשנה ל-29 מיליארד דולר? במצב כזה איזה סיכוי היה למדיניות החרפת הסנקציות נגד איראן, ואיזה סיכוי היה לכך שאיראן הנתמכת על ידי סין, תענה להצעות שהוגשו לה על ידי ארצות הברית והאירופאים?
המקורות של תיקדבקה מציינים כי את אותה שאלה אפשר לשאול לגבי המהלכים הישראליים אשר התבססו על מדיניות החרפת הסנקציות נגד איראן, מדיניות שעתה התברר סופית שפשטה את הרגל. לכן דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום ו' 30.10 בפתח פגישתו עם השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג מיטשל, היו יותר ממוזרים.
נתניהו אמר: "אני מבקש לנצל הזדמנות זו כדי להביע את הערכתי למאמצים המתמשכים של הנשיא לעצור את איראן מלהשיג יכולת גרעינית צבאית". "אני סבור שהצעת הנשיא בז'נבה שאיראן, לפיה תעביר את האורניום המועשר, או חלק ממנו, אל מחוץ לתחומיה, היא צעד חיובי ראשון בכיוון זה. אני תומך ומעריך את המאמצים המתמשכים של הנשיא לאחד את הקהילה הבינלאומית להתמודדות עם האתגר של מאמצי איראן להפוך למדינה בעלת יכולות גרעיניות צבאיות". מה בדיוק נתניהו מנסה לשבח, את המאמץ האמריקני שנכשל? במקום לנסות להתוות מה הם הצעדים הבאים שעל ארצות הברית וישראל לנקוט לאחר הכישלון של הצעת המעצמות, מעדיף נתניהו לדבר על העבר ולהתעלם מהמצב האסטרטגי החדש שנוצר עם איראן.

Print Friendly, PDF & Email