הנשיא טראמפ נערך לוועידת פסגה עם נשיא איראן רוחאני. הפתיע והדהים את ירושלים במגעיו עם האיראניים
כדאי וצריך להעמיד את הדברים על דיוקם, לפני שאנו טובעים שוב פעם במלל של מקורות ופרשנים, שלמרות שאינם יודעים ומכירים את השתלשלות הדברים, מכריזים מיד כי אין לישראל מה לדאוג מנכונותו של הנשיא דונלד טראמפ להיפגש עם נשיא איראן.
הפעם הראשונה שהנשיא דונלד טראמפ אותת על כך כי משהו מתרחש ביחסי ארצות הברית היה לפני קצת פחות מחודשיים ב-7 ביוני כאשר אמר לפתע את הדברים הבאים: 'איראן היא במקום שונה מאשר בו הייתה לפני חודשיים. ואנחנו נראה מה יקרה. ויכול להיות לבסוף משהו יקרה עם איראן.' Iran is a different place than it was two months ago. And we'll see what happens. And maybe, ultimately, something will happen with Iran.
באירוע שני באותו יום מסר הנשיא טראמפ פרטים נוספים: 'איראן מתנהגת מאוד אחרת.' אמר הנשיא. 'הם כבר לא כל כך מסתכלים (על המתרחש) במזרח התיכון. הם כבר לא כל כך מסתכלים על מה שמתרחש בסוריה, בתימן ובעוד מקומות רבים אחרים.' Iran is acting a lot differently. They’re no longer looking so much to the Mediterranean. They’re no longer looking so much to what’s going on in Syria, what’s going on in Yemen and lots of other places.
'הם היום (מהווים) קבוצה שונה מאוד של מנהיגים. ואני מקווה שבאיזה שהיא נקודה הם יבואו אלינו, ואנחנו נשב ונדבר.' They’re a much, much different group of leaders. And I hope at some point they’ll come to us and we’ll sit down.
הנשיא חזר ואמר על אותם דברים ב-12 ביוני.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי אם טראמפ אומר דברים כאלה, הם לא דברים סתמיים שמרחפים באוויר, כפי שקיימת נטייה, בייחוד בכלי התקשורת בישראל, להתייחס אליו ולדבריו כאל תופעה מזורה של אדם מבולבל הסותר את עצמו. דברים כאלה נאמרים על ידי נשיא ארצות הברית, רק באם הוא מקבל תדרוך מודיעיני על התרחשויות אלה, או מדבר כבר על תהליכים שמתרחשים בשטח.
דברים אלה היו צריכים להדליק כבר בחודש יוני בדרגים המדיניים והמודיעיניים הישראליים נורות אדומות, כי מתרחש משהו ביחסים ארצות הברית ואיראן עליו ישראל איננה יודעת.
אולם איש בישראל לא שם לב להתפתחויות אלה מתוך ביטחון מוחלט שלא ייתכן כי ממשל הנשיא טראמפ לא יודיע על התפתחות דרמטית כזו לירושלים.
אבל זה בדיוק מה שקרה. למרות שהמגעים הראשונים בין וושינגטון וטהרן התחילו כבר בתחילת חודש יוני, כלומר לפני חודשים, באמצעות עומן, איש לא בצמרת המדינית ולא בגופי המודיעין הישראליים ידע על כך דבר.
נסיעותיו התכופות של שר החוץ העומני יוסוף בין עלאווי בין עבדולאה Yusuf bin Alawi bin Abdullah לטהרן, ובואו של שר החוץ האיראני מוחמד ג'אווד זריף למוסקט, לא עוררו בישראל תשומת לב מיוחדת, למרות ששני אישים אלה הם שרקחו, בשנים 2015-2012 את הסכם הגרעין בין שש המעצמות ואיראן בתקופת הנשיא אובמה.
מתי שמו לב בישראל להתפתחות דרמטית זו, רק ביום שני 30.7, כאשר המקורות של תיקדבקה פרסמו לראשונה את המידע הזה תחת הכותרת: 'גישושים איראניים ראשונים לבדוק באיזה תנאים ממשל טראמפ מוכן לחדש את המשא ומתן על הסכם גרעין חדש עם טהרן.'
מאוחר יותר באותו יום (30.7) אמר הנשיא טראמפ, כי הוא מוכן להיפגש עם נשיא איראן ללא תנאים מוקדמים.
התדהמה בירושלים מדברי טראמפ ומהפרסום בתיקדבקה הייתה כל כך מוחלטת, עד שעברו יומיים של שתיקה מוחלטת בהם אף גורם מדיני ישראלי לא היה מוכן להתייחס למתרחש.
רק ביום שלישי בלילה 31.7, הודיע גורם מדיני שלא היה מוכן להזדהות, 'כי מקור אמריקני בכיר הבהיר לישראל כי אין שינוי במדיניות ארה"ב כלפי איראן. Senior US officials conveyed to Israel that there is no change in the tough policy against Iran.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי ההודעה הזו מראה רק על הבלבול והמבוכה השוררת בירושלים העומדת פתאום לתדהמתה לפני מגעים חשאיים ראשוניים בין ארצות הברית ואיראן.
ההודעה הישראלית מתעלמת משלוש הנקודות העיקריות הבאות:
1. האם ארצות הברית הודיעה לישראל, או לא הודיעה, כי החלה בגישושים ראשוניים עם איראן בנוגע להסכם הגרעין, תכנית הגרעין והטילים הבליסטיים שלה? התשובה של המקורות של תיקדבקה היא, כי ממשל טראמפ הודיע על כך לישראל, אולם רק בתחילת שבוע זה, כלומר כמעט חודשיים לאחר שהמגעים הראשונים החלו.
2. ההודעה 'שאין שינוי במדיניות ארה"ב כלפי איראן', איננה נכונה. עצם העובדה שממשל טראמפ מוכן לשבת ליד שולחן אחד עם נציגים איראניים, זה כשלעצמו מהווה שינו דרמטי בעמדותיה.
3. כאשר מנהלים מו"מ מנהלים אותו כדי להגיע להסכם. כל אחד אחד יודע ששני הצדדים חייבים לוותר, כדי שהמו"מ יצליח. במילים אחרות, כן יש שינוי במדיניות האמריקנית כלפי איראן!
ביום ד' 1.8 לפנות בוקר, אמר הנשיא טראמפ בעצרת בפלורידה: 'יש לי הרגשה שהם (האיראנים) ידברו אתנו מהר מאוד.' ואחר כך הוסיף ואמר: 'ואולי לא, וגם זה בסדר'. I have a feeling they'll be talking to us pretty soon. And maybe not, and that's OK too.
זו הייתה בדיוק חזרה של הנשיא טראמפ על הטקטיקה שלו לפני וועידת הפסגה עם נשיא צפון קוריאה קים ג'ונג-און. במילים אחרות הנשיא טראמפ נערך לוועידת פסגה עם נשיא איראן חסן רוחאני.