מפעל הנשק הסודני 'ירמוק' שהופצץ החל לייצר טילי' שיהאב' ו'גראד' שעמדו להיות עתודת הטילים האסטרטגית האיראנית במלחמה

המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי תשלובת המפעלים הצבאיים 'ירמוק'  Yarmouk Complex ליד חרטום שהופצצה חמש דקות לאחר חצות, ביום ד' 24.10 לפנות בוקר, על ידי ארבעה מטוסי קרב-הפצצה, החלה לייצר באחרונה, לפי רישיון שקיבל מטהרן, טילי קרקע-קרקע איראניים מדגם שיהאב, שהיו צריכים לשמש עתודה אסטרטגיית של הטילים הבליסטיים האיראניים לתקופת מלחמה.
מקורות ביון מערביים שמסרו את המידע, סרבו לומר אם הם יודעים באיזה סוגי טילים מדובר, אולם אם המדובר בטילי שיאהב, הרי האיראנים ניסו להקים להם בסודן מאגר טילים בליסטיים בו הם ישתמשו במקרה שהטילים הבליסטיים באיראן ייפגעו בהתקפה אווירית ישראלית.
לצה''ל ולחיל האוויר הישראלי יש רקורד של התקפות ממוקדות בהן מושמדים טילי אויב לטווח ארוך בשעות הראשונות לפרוץ מלחמה.
ביוני 2006,  מיד עם פריצת המלחמה בין ישראל לחיזבאללה בלבנון, השמיד חיל האוויר הישראלי  90 אחוז מהטילים ארוכי הטווח של חיזבאללה.  
המקורות האלה ציינו, כי מלבד הציוד לייצור טילים שהושמד, נראה כי במקום התפוצץ גם מאגר טילים שהיה בו. המקורות אמרו כי דבר זה אפשר ללמוד מסרטי הווידיאו שצולמו באזור ההתקפה, מהם עולה כי התפוצצו חומרי נפץ שהיו בהם כמויות גדולות של זרחן.
המקורות המודיעיניים המערביים סרבו לומר, באם ידוע להם על צוותי שיגור איראניים שהגיעו באחרונה  לסודן, ובאם סודן העניקה רשות לאיראן לשגר טילים כאלה משטחה לעבר מטרות במזרח התיכון, תמורת אספקת טילים כאלה לצבא הסודני.  
כל מה שמקורות המודיעין האלה היו מוכנים לומר הוא, כי המבנים בקומפלכס בו יוצרו הטילים מתוצרת איראן נהרסו כליל מההפצצה ומהשריפה שפרצה באזור ההפצצה לאחר מכן.
סודן האשימה ביום ד' את ישראל בהפצצה, ואמרה כי שומרת לעצמה את הזכות להגיב, אולם לא היה ברור כיצד סודן יכולה לפעול נגד מטרות ישראליות, מלבד כאלה הנמצאות בדרום סודן.
אם אכן חיל האוויר הישראלי הוא שביצע את ההתקפה, אין ספק כי בהתקפה זו היו כמה אפיונים צבאיים חדשים ראשוניים שבוצעו בידי המטוסים התוקפים.
1.
כדי להגיע ליעד  ההתקפה היו צריכים מטוסי הקרב-הפצצה הישראלים לעבור מרחק של בין 1,800 ל-1,900 ק''מ, שהוא מרחק הרבה יותר רחוק ממה שהם צריכים לעבור כדי לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים בנטאנז, ובפורדו. המרחק לשם איננו עולה על 1,600 ק''מ.
במילים אחרות, לחיל האוויר הישראלי ישנה יכולות להגיע לתקיפה מבצעית  בנקודות מרוחקות יותר מאשר איראן.
2.
יכולות כזו מעידה על יכולות התדלוק באוויר של מטוסי התקיפה  והתדלוק הישראלים.
3.
פגיעה במתקן לייצור טילים, ובמאגר הטילים שהיה לידו  פוגעת ביכולות של איראן להגיב להתקפה ישראלית, או אמריקנית באם כזו תתרחש.
מקורות המודיעיניים המערביים אמרו, כי צריך לשים לב כי פעולת ההפצצה בסודן, אם אכן בוצעה על ידי ישראל, היא עוד פעולה אחת נוספת בשרשרת של פעולות צבאיות חשאיות שמבצעות ישראל ואיראן, זו נגד זו, בשלושת החודשים האחרונים מאז חודש אוגוסט.
ב-17 לאוגוסט פוצצו קווי המתח הגבוה המספקים חשמל למתקן התת-קרקעי בפורדו.  כתוצאה מכך הופסק פעולת המתקן לזמן קצר לאחר שפרצו בו כמה שריפות. האיראנים בטוחים כי ישראל היא שעמדה מאחורי חבלה זו.
ב-6.10 חדר כלי טייס איראני חמקן למרחב האווירי של ישראל, כאשר הוא מצליח לעבור מעל כמה מהאתרים הצבאיים הרגישים ביותר הישראליים, כולל הכור הגרעיני בדימונה. פחות משלושה שבועות לאחר מכן ב-24.10 התרחשה ההתקפה על מפעל הטילים האיראני בסודן.   

 

Print Friendly, PDF & Email