מפקד הכוחות האמריקנים ונאט"ו באפגניסטן הגנרל סטנלי מקקריסטל: ללא תגבורות נוספות, ארצות הברית תפסיד את המלחמה. מתגברים הקולות להוצאת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: בדו"ח 'סודי', אשר הודלף ביום שני 21.9 בוושינגטון, ולא במקרה, מיד לאחר שהנשיא באראק אובמה הופיע ביום א' ב- 5 רשתות הטלוויזיה האמריקניות העיקריות ואמר כי איננו בטוח אם שליחת תגבורות אמריקניות נוספות תפתורנה את הבעיה במלחמה באפגניסטן, אומר למעשה הגנרל מקקריסטל General Stanley McChrystal, מה שתיקדבקה מדווח כבר למעלה מחצי שנה, כי אם הנשיא יחליט שלא לשלוח תגבורות נוספות ל-66.000 החיילים האמריקנים הנלחמים שם, וושינגטון צריכה לעצב מדיניות לצאת מה שיותר מהר מאפגניסטן, משום שהיא כבר מפסידה את המלחמה.
במילים אחרות, המלחמה שקיבלה את הביטוי 'המלחמה הטובה של הנשיא אובמה', (לעומת המלחמה הרעה של הנשיא בוש בעיראק), מגיעה לסיומה לפני שעוד החלה.
הגנרל מקקריסטל מונה 6 סיבות מרכזיות למסקנותיו:
1. הטאליבן שולט בחלקים גדולים של דרום, מרכז, מזרח, וצפון אפגניסטן.
2. האסטרטגיה שננקטה על ידי ארצות הברית במשך 8 השנים, מאז ארצות הברית כבשה את אפגניסטן ב-2001 הייתה, והיא גם היום, מוטעית.
3. הממשל המרכזי בקבול מושחת, ואין לראשי ואנשי השבטים מהוווים את רוב אוכלוסיית המדינה אמון בו.
4. השחיתות גם התפשטה אל שורות הצבא, ומגנוני הביטחון האפגאניים האחרים, בהם אי אפשר לראות, בגלל סיבה זו כוח יעיל.
5. הגנרל מקקריסטל קובע כי המאמץ הצבאי האמריקני ושל מדינות נאט"ו המשתתפות במלחמה צריך להתרכז בהגנה ובפיתוח המשאבים של האוכלוסייה האזרחית. אם כי הוא אינו אומרת זאת בצורה ברורה, משתמע מדבריו, כי האויב הראשי של ארצות הברית בשלב זה איננו הקרב הצבאי עם הטאליבן, אלא הקרב אתו על לב האוכלוסייה המקומית.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי לגשת עתה, לאחר 8 מלחמה, אפילו למעצמה כמו ארצות הברית, לנסות לבנות מערכת שלטונית אפגאנית חדשה, ולזכות באמונם של השבטים העיקריים במדינה, היא מטרה כמעט בלתי ניתנת להשגה. ספק גם באם לארצות הברית יש כיום במצב הכללי הנוכחי בעולם, את הכספים הדרושים לביצוע תוכנית כזו.
6. במרכז המסקנות של הגנרל מקקריסטל עומדת ההערכה, כי אם ממשל הנשיא אובמה יחליט להמשיך במצב הנוכחי הצבאי באפגניסטן, מבלי לשלוח תגבורות אמריקניות נוספות, פירוש הדבר 'הסתכנות בהארכת המלחמה', (שממילא הפכה כבר להיות המלחמה האמריקנית הארוכה ביותר,) אבדות כבדות, הוצאות אדירות, ואובדן של התמיכה הפוליטית במלחמה, (בארצות הברית, אפגניסטן, ומדינות נאט"ו. ציטוט המקור: also risks a longer conflict, greater casualties, higher overall costs, and ultimately, a critical loss of political support. כבר כיום, 58 אחוז מהציבור בארצות הברית אינם תומכים במלחמה באפגניסטן, לעומת רק 39 אחוז שתומכים בה.
מסקנות חמורות אלה של הגנרל מקקריסטל, מעמידות את הנשיא אובמה, רק בפני 2 ברירות: לשלוח תגבורות של עשרות אלפי חיילים אמריקנים לאפגניסטן, או להודיע כבר עכשיו כי תגבורות כאלה לא תשלחנה, או, להיכנס למשא ומתן עם הטאליבן על העברה של השלטון לידיו וקביעת לוח זמנים ליציאת הכוחות הצבאיים האמריקנים מאפגניסטן.
2 הבעיות הגדולות העומדות בפני וושינגטון, באם הנשיא ייבחר באופציה האחרונה הן:
1. נפילתה הסופית של אפגניסטן בידי הטאליבן, פירושה הוא כי זו היא רק שאלה של זמן שגם פקיסטן תיפול בידי הטאליבן. התפתחות כזו תביא לידי ירידת אם לא התמוטטות כוחה ועמדותיה של ארצות הברית בכל אזור דרום-מזרח אסיה.
2. התרחשותן של 2 נסיגות אמריקניות גדולות כאלה בעת ובעונה אחת, בתקופת זמן פחות או יותר מקבילה, 2013-2010, מאפגניסטן ועיראק, כאשר וושינגטון איינה מסוגלת למנוע את התחמשותן של צפון קוריאה ואיראן בנשק גרעיני, תערער גם את מעמדה של ארצות הברית גם במזרח התיכון, וגם באירופה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי במצב כזה, הדרך היחידה העומדת כיום לפני הנשיא באראק אובמה, היא להורות על הוצאת החיילים האמריקנים מאפגניסטן, כפי שעשה זאת בעיראק, ולהקיף אותה בשורה של בסיסים של כוחות אמריקנים מיוחדים אשר יוצבו בארצות המקיפות את אפגניסטן, כמו פקיסטן, אוזבקיסטאן, טורקמניסטאן, וקירגיסטאן, אשר יבצעו פעולות תקיפה מהירות באפגניסטן במקרה שאל קעידה יחזור לשם, ויקים שם מחדש את בסיסיו.