מקורות אמריקנים ויפניים: אם פיונגיאנג תחליט להשתמש בנשק הגרעיני שלה, המטרה הראשונה תהייה טוקיו

מקורות אמריקנים ויפניים מוסרים ביום ו' 12.4, כי התקבלה אזהרה מפיונגיאנג, לפיה באם היא תחליט להשתמש 'בקלפים הגרעיניים' שלה, המטרה הראשונה תהייה הבירה היפנית טוקיו. זו התגובה של צפון קוריאה להכרזות היפניות, כי ישמידו כל טיל העושה לכיוון יפן. זו הסיבה להצבת טילי הפטריוט היפניים מסביב למטרות אסטרטגיות, כולל משרד ההגנה בטוקיו.
פקידים יפניים סרבו לאשר את הידיעות שרווחו בטוקיו לפיהן צי יפן הועמד במצב הכן, באומרם שהם מסרבים לגלות את הקלפים היפניים לפיונגיאנג.
שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, שהגיע לסיאול אמר, כי 'ארה''ב תעמוד לצד דרום קוריאה ויפן מול איומים אלה'. קארי דחה את הדברים שפרסם הפנטגון, לפיהם יש לצפון קוריאה טילים המסוגלים לשאת ראש חץ גרעיני. לדבריו לא הוכח כי הצפון קוריאנים פיתחו וניסו יכולת כזו. בכך העמיק שר החוץ האמריקני את המחלוקת שפרצה ביום ה' 11.4 בין הבית הלבן וגוף הביון של הפנטגון ה-DIA, לגבי יכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה. ההודעה הצפון קוריאנית בדבר שימוש 'בקלפים גרעיניים', באה להבליט את חילוקי הדעות האלה בוושינגטון, דבר המשרת היטב את מכונת התעמולה של שליט צפון קוריאה 'ים ג'ונג און Kim Jong Un
מערכת הכוננות ההגנתית של צבא ארה''ב DEFCON העלתה ביום ו' 12.4, את רמת הכוננות הגרעינית לדרגה 3 מתוך חמש דרגות. ההודעה הרשמית שפורסמה באתר של המערכת- A defense readiness condition-DEFCON, is an alert posture used by the United States Armed Forces אומרת,  כי 'כרגע אין סכנה מיידית של איום גרעיני על ארה''ב, אולם המצב נחשב נזיל והוא יכול להשתנות במהירות. ציטוט המקור: There are currently no imminent nuclear threats against the United States at this time, however the situation is considered fluid and can change rapidly.
בניגוד לבית הלבן, אומר צבא ארה''ב, 'כי דיווחי הפנטגון לפיהם כנראה יש לצפון קוריאה נשק גרעיני אותו אפשר להטעין על טילים בליסטיים, הן הודאה/הכרה משמעותית של ארצות הברית (בנושא) ושינוי מסוכן במצב הקוריאני'. The Pentagon reports that North Korea probably has nuclear weapons that can be mounted on ballistic missiles. This is a very significant admission by the United States and a dangerous change to the Korean situation.
הודעת DEFCON, מגלה גם כי צבא סין הכריז על גיוס כללי, וכי בייג'ין מעבירה ומרכזת כוחות לאורך הגבול שלה עם צפון קוריאה.
כמה מקורות ביטחון אמריקנים העריכו ביום ו', כי סין לא מרכזת את צבאה לאורך הגבול כדי להרתיע את שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און מלבצע את שיגור הטיל, אלא בכך היא נותנת גיבוי צבאי למהלכיו.
הודעת הצבא האמריקני גם מעריכה, כי צפון קוריאה את תשגר את טיל ה'מוסודאן' Musudan, אותו הציבה בחוף המזרחי שלה, ביום שני 15.4.
ביום ה' 11.4, אמר חבר וועדת השירותים המזוינים, הרפובליקני דאג לאמבורן Doug Lamborn, שציטט דו''ח של סוכנות הביון של הפנטגון ה-DIA, כי לצפון קוריאה יש טילים המסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים, אבל אמינותם נמוכה.
הסנטור אמר, כי ה-DIA מעריך, בסבירות מתקבלת על הדעת, כי לצפון קוריאה יש עתה כלי נשק גרעיניים והיא מסוגלת לשגר אותם באמצעות טילים בליסטיים. סוכנות הביון מעריכה 'כי אמינותם נמוכה'. ציטוט המקור: DIA assesses with moderate confidence the North currently has nuclear weapons capable of delivery by ballistic missiles however the reliability will be low. כמה שעות לאחר הפרסום שעורר סערה גדולה בארה''ב, פרסם בלילה, ראש שירותי המודיעין האמריקנים ג'יימס קלאפר James R. Clapper Jr, הודעה שלא הכחישה את הפרסום, אבל אמרה כי היא איננה מייצגת את הקונצנזוס של כל מערכת גופי המודיעין האמריקנים. בארה''ב קיימים 16 גופי מודיעין. גם דובר הפנטגון ג'ורג ליטל George Little, פרסם הודעה האומרת, כי יהיה זה בלתי מדויק לומר שצפון קוריאה ערכה ניסויים, פיתחה, או הפגינה שיש לה כישורים גרעיניים כאלה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: שתי ההכחשות אינן סותרות את המידע שמסר הסנטור דאג לאמבורן, בו אמר שלפיונגיאנג יש כלי נשק גרעיניים המסוגלים להיות משוגרים על ידי טילים.
ביום ה' 11.4, פרסמו המקורות של תיקדבקה את הפרטים הבאים על המצב בחצי האי קוריאה:
מקורות צבאים אמריקנים אמרו ביום ה' 11.4 לפנות בוקר, כי צפון קוריאה תדלקה את שני הטילים לטווח ארוך מדגם 'מוסודאן' Musudan, אותם הציבה במזרח המדינה, והיא מוכנה לשגר אותם, או לפחות אחד מהם בכל רגע. מאחר ולטיל יש טווח של למעלה מ-3,400 ק''מ הוא מסוגל לפגוע בבסיסים האמריקנים בגואם Guam ובאיי אוקינאווה Okinawa. גם ארצות וגם יפן הודיעו כי הן תיירטנה את הטיל באם הן יהיו סימנים כי הוא עומד לפגוע במטרה אמריקנית או יפנית, אולם אף אחת משתי מדינות אלה לא אמרו כי הן תיירטנה את הטיל גם באם הוא יעבור בלבד מעל טריטוריה יפנית וייפול במימי האוקיינוס השקט.
מקורות צבאיים אמריקנים בוושינגטון אמרו, כי דבריו של שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל, ביום ד' כי קוריאה הצפונית מתקרבת בהתבטאויותיה המלחמתיות לחצות קווים מסוכנים מאוד, וכי ארה''ב מסוגלת להגן על עצמה ועל בני בריתה, הוא איום אמריקני מכוון החמור ביותר שהושמע עד כה, האומר כי יכולה לבוא תגובה צבאית אמריקנית על שיגור הטיל.
בפעם הראשונה מאז פרוץ משבר הטילים הצפון קוריאני נראו בסיאול סימני דאגה הולכים וגוברים אצל האוכלוסייה המקומית מפני האפשרות של פריצת מלחמה. ישנם סימנים ראשונים של אגירת מזון, והורים אמרו לכתבים, כי החל מיום ה' הם לא ישלחו את ילדיהם לגנים ולבתי הספר מאחר והם רוצים כי ילדיהם יהיו לידם באם תפרוץ מלחמה.
כמה מקורות מודיעיניים מערביים מדווחים, כי בצמרת הצבא הצפון קוריאני מתחולל מאבק פנימי, בין תומכי הנשיא קים ג'ונג און Kim Jong-Un, ובין מתנגדיו הטוענים כי אין לו את הכישורים הדרושים לפקד על הצבא הצפון קוריאני. במילים אחרות, קבוצת קצינים זו רוצה לראות באון שליט סמלי, בעוד השלטון המעשי ומרכזי הכוח הצפון קוריאניים נמצאים בידיהם.
מקורות המודיעין אמרו, כי זו הסיבה מדוע קים ג'ונג און מצטלם כל הזמן בביקור ביחידות צבאיות כאשר הוא מוקף בגנרלים וחיילים צפון קוריאניים והוא נראה בודק את ההיערכות הצבאית ומחלק הוראות מבצעיות.
באחד מקטעי הטלוויזיה ששודר בפיונגיאנג ביום ד', נראים מאות חיילים צפון קוריאניים הניצבים בעמדות ומבחינים בנשיא ובפמלייתו. החיילים עוזבים את עמדותיהם ואת מערכות הנשק שלהם ורצים בהתרגשות רבה לעברו, כאשר הם לא מעזים להתקרב אליו. סצנות מבוימות אלה, רק מצביעות על חולשתו של הנשיא הצפון קוריאני, ולא שליטתו בצבא, אמרו המקורות.
במצב כזה, אמרו המקורות לא נותרה קים ג'ונג און ברירה אלא להורות על שיגור הטיל. אי שיגור הטיל, או כישלון בשיגור, או יירוט הטיל על ידי האמריקנים והיפנים, יכול להיחשב עתה ככישלון אישי שלו, שיכול להביא אפילו להדחתו מהשלטון.

Print Friendly, PDF & Email