מקורות בטהרן: איראן קבלה את הודעתו בשבוע שעבר בוועדת החוץ והביטחון של ראש המוסד מאיר דגן, כי המהומות ישככו עוד כמה ימים וכי לא תהייה הפיכה באיראן, כאיתות שישראל איננה מעורבת בתכנון ובארגון ההפגנות.

המקורות האיראנים של תיקדבקה מדווחים,כי חוגים המקורבים לשלטון בטהרן שמו לב גם להערתו של מאיר דגן, כי הבחירות באיראן לא זויפו בצורה חורגת יותר מאשר בכל מערכת בחירות במדינה דמוקרטית.
'זה היה צעד מפתיע של תמיכה במשטר, אשר הפתיע את הצמרת האיראנית', אמר מקור חוץ בכיר העומד בקשר עם הצמרת האיראנית, 'והם שמו לב לכך', משום שדגן היה האיש היחיד במערב אשר שם את הדברים בפרופורציות הנכונות, אמר המקור. זה היה למעשה המסר הישראלי הישיר הראשון לאיראן, מזה שנים רבות.
זו היא אחת הסיבות, הדגיש המקור, כי אף אחד מאישי הצמרת האיראניים איננו מתרכז בהאשמת ישראל במעורבות במהומות, בעוד שהאשמות כבדות כאלה מושמעות על ידי האיראנים כלפי ארצות הברית ובייחוד בריטניה.
המקורות בטהרן הוסיפו, כי בכך ישראל מצטרפת לקו של המדיניות הערביות המרכזיות במזרח התיכון, כמו סעודיה, ומצרים, אשר אינן אומרות דבר על המאורעות האחרונים באיראן.
האיראנים גם שמו לב לכך, הוסיף המקור ואמר, להבדלים הגדולים שבין דברי ראש 'המוסד', וראש הממשלה בנימין נתניהו בראיון ברשת NBC ביום א' 21.6, שם אמר נתניהו כי אם הייתה אפשרות לאיראנים לבחור בחירה חופשית הם היו בוחרים במשטר אחר. דבריו של דגן היו מציאותיים, בעוד דבריו של נתניהו, היו מנותקים מהמציאות באיראן, הדגיש המקור. המקור הדגיש, כי בטהרן אינם מוציאים מכלל אפשרות כי בין נתניהו ודגן הייתה חלוקת עבודה. בעוד נתניהו דיבר אל דעת הקהל האמריקנית, דגן דיבר אל ההנהגה האיראנית.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מדווחים כי ביום ב' 22 ביוני, ניכרה, ביום העשירי להפגנות, החלשות דרמטית בעוצמת ההפגנות וההתנגשויות בין מפגינים וכוחות הביטחון האיראניים, אשר הפגינו שלטה מלאה במתרחש. הפגנה קטנה של לא יותר מאשר כמה מאות אנשים, במרכז טהרן, אשר נופחה על ידי אמצעי תקשורת ביניהם ישראלים, כאילו מדובר בחידוש ההפגנות ההמוניות, פוזרה בקלות על ידי שלטונות הביטחון האיראנים בעזרת גז מדמיע.
המקורות שלנו מציינים, כי תנועת 'הרפורמיסטיים' האיראנית, סובלת בעיקר מחוסר מנהיג, וגוף ארגוני שיורה למפגינים מה לעשות וכיצד לפעול.
מיר חוסיין מוסאווי, שנחשב עד כה כמנהיג תנועת המחאה, נעלם כבר לפני כמה ימים ואיש איננו יודע את מקום הימצאו. גם ההודעות המתפרסמות בשמו, נשמעות מבולבלות וסותרות, דבר המעלה את החשד כי לא הוא שעומד מאחוריהן.
גם יתר מנהיגי המחאה, כמו מהדי כרובי, והנשיא לשעבר מוחמד חתאמי, נעלמו.
התקווה שההפגנות תצמחנה מנהיג אלמוני מתוך המפגינים, נתבדו.
במקביל, המשיכו יחסי איראן בריטניה להידרדר. כאמצעי זהירות לקראות האפשרות כי איראן תנתק את קשריה הדיפלומטיים עם בריטניה, הודיע מיניסטריון החוץ הבריטי, ביום ב', על פינוי משפחות הדיפלומטיים הבריטיים מטהרן.

Print Friendly, PDF & Email