משפט הנאשמים ברצח חארירי ייערך בספטמבר בהעדרם. נשקלות סנקציות על לבנון
רשם בית המשפט הבינלאומי לחקירת רצח חארירי הרמן פון אבאל Herman von Hebel הביא ביום ג' 18.1, את המתיחות בלבנון לשיא, כאשר אמר ' כי אם הכול ילך כשורה, אנו נראה את תחילת המשפט של הנאשמים (ברצח ראפיק חארירי), בספטמבר, או באוקטובר, עם או בלי הנאשמים'. ציטוט המקור: Toward September/October, if things go well, we may see the start of the trial … with or without an accused.
בכך קבע השופט, יום אחד בלבד לאחר שהתובע החוקר של בית המשפט דניאל באלמאר D. Bellemare, הגיש לשופט החוקר דניאל פארנסאן D. Farnsen, את חומר החקירה והבקשה להוציא כתבי אישום בפרשה 3 עובדות לגבי המשפט:
1. כבר נקבע תאריך התחלה למשפט, מבלי להתחשב בהתפתחויות בלבנון.
2. מחומר החקירה שהוגש לשופט ברור, כי ישנם שמות של נאשמים, אשר ידרשו להופיע בפני בית המשפט. המדובר באנשי חיזבאללה.
3. אם אנשי חיזבאללה יסרבו להופיע בפני בית המשפט, המשפט ייערך גם שלא בפניהם, כלומר, in absentia. פרסום בלעדי ראשון על הצעד הזה של בית הדין הבינלאומי הופיע בגיליון מס' 475 של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW, עוד ב-24.12.09. ב-13 לינואר דיווחו המקורות שלנו כי הנשיא באראק אובמה, ושרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון הטילו הממשל על ג'רי פלטמן Jeffrey Feltman סגן שרת החוץ האמריקנית לנושאי המזרח הקרוב US Assistant Secretary of the State Department's Bureau of Near Eastern Affairs, לפעול למען לשכנע את בית הדין הבינלאומי, בעיקר באמצעות האו''ם, לעריכת משפט כזה לראשי חיזבאללה הנאשמים ברצח.
רשם בית המשפט הרמן פון אבאל הוסיף ואמר, כי השופט דניאל פארנסאן D. Farnsen, מעוניין מאוד לקדם את התהליך המשפטי קדימה בכל המהירות האפשרית'. ציטוט המקור: The pre-trial judge is very keen to move the process forward as fast as possible. במילים אחרות, החלטתו באם יוגשו כתבי אישום, לנגד מי, תתקבל הרבה יותר מוקדם מאשר מעריכים בלבנון. דברים אלה נאמרים בתגובה לידיעות המתפרסמות כאילו תהליך העיון בחומר החקירה ייקח בין 6 ל-10 שבועות. מדברים של השופט הרשם עולה כי ייעשה מאמץ לקצר את זמן העיון וקבלת ההחלטות לגבי חומר החקירה.
בהתייחסו בעקיפין למהלכים של חיזבאללה, ולמהלכים של המתווכים הערביים השונים, הפועלים להשיג פשרה בין סעד חארירי וחסן נסראללה, (ביום ג' 18.1 הגיעו לביירות שרי החוץ של טורקיה וקטאר בניסון לתווך בין הצדדים), אשר תקבע כי ממשלת לבנון תתנער מבית הדין הבינלאומי ומהתמיכה הכספית בו, אמר פון אבאל את הדברים הבאים: 'אנו יודעים בוודאות כי זה לא דבר קל להביא למאסרם של נאשמים'. הבעיה עם בתי הדין הבינלאומיים היא שאין להם כוח משטרה. אנחנו תלויים בשיתוף הפעולה של המדינות'. ציטוט המקור: We know for sure it is not easy to get accused persons arrested. The problem with international tribunals is that they do not have a police force. We are dependent on the cooperation of states.
'התקציב של בית הדין לשנת 2011 הוא 65.7 מיליון דולר, אבל הוא לא יושפע באם ממשלת לבנון (של סעד חארירי) תתמוטט למרות שהיא התחייבה לתמוך ב-49 אחוז מהתקציב'. ציטוט המקור: The tribunal's budget of 65.7 million dollars (49.4 million euros) for 2011 should not be affected by the collapse of the Lebanese government, which is obliged to pay 49 percent.
כאן רשם בית המשפט קבע, 'כי ההתחייבות היא לא של הממשלה, אלא של המדינה הלבנונית'. ציטוט: he obligation is for the state, not a government. המקורות של תיקדבקה מציינים כי למשפט זה חשיבות מרובה לא רק לגבי שאלת התקציב, אלא לגבי הלגיטימיות הבינלאומית של בית המשפט, והשאלה אם חיזבאללה יסגיר את אנשיו לבית המשפט או לא.
לפי קביעת בית המשפט, לא ממשלת לבנון תהייה אחראית על מילוי התחייבות אלה, אלא המדינה הלבנונית. במילים אחרות אם המדינה הלבנונית לא תקיים את החלטות בית המשפט, השופטים יוכלו לפנות למועצת הביטחון של האו''ם בבקשה להטיל סנקציות על מדינת לבנון, עד שזו תמלא את דרישותיו.
בקלטת שפרסם התובע החוקר של בית המשפט דניאל באלמאר D. Bellemare ביום ג', הוא אמר כי גם חומר החקירה וכתבי האישום ינקבו בשמות נאשמים, הרי כל זמן שלא הוכחה אשמתם מעבר לכל ספק, הם בחזקת זכאים. באלמאר, צודק מבחינה משפטית, אולם את הנזק הפוליטי שיגרם עם פרסום השמות, אי אפשר יהיה למנוע.