מתקן ההשהיה במטען החבלה בטאבה היה צריך להתפוצץ במרכז אילת. מחדלים בסידורי הביטחון המצריים ובישראל

מתקן ההשהיה במטען חומר הנפץ שהוטמן, ביום א' באוטובוס התיירים המצרי שהוביל קבוצת נוצרים דרום קוריאניים מקהיר לישראל, נועד להתפוצץ כאשר האוטובוס היה צריך לעבור במרכז אילת. כך מוסרים בלעדית המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה.
אם אכן המטען היה מתפוצץ באילת מספר הנפגעים בפיגוע היה גדול יותר, וזה היה הפיגוע הראשון הגדול של ארגון 'אנצר בית אל מקדיס' הקשור עם אל קעידה, בתוך עיר ישראלית. 
תקלה במנגנון ההשהיה, הביאה לפיצוץ האוטובוס שעה שיצא מחלקו המצרי של מעבר טאבה ועמד להיכנס למסוף הגבול הישראלי.  
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי כל סידורי הביטחון שנקבעו על ידי המצרים לגבי מסלולי התיירים בסיני לא פעלו. כל אוטובוס תיירים בסיני צריך להיות מלווה בניידת משטרה מצרית ובה צריכים להיות לפחות ארבעה שוטרים מצריים חמושים. ניידת כזו לא התלוותה לאוטובוס והוא נסע בסיני ללא ליווי. 
עם היכנסו של אוטובוס התיירים לאזור טאבה, על האוטובוס היה לעצור, ואנשי ביטחון מצריים מלווים בכלבים המאומנים במציאת חומרי נפץ היו צריכים לעלות עליו ולבצע בדיקות בתוכו, כולל בתא המטען, בו מונחות מזוודות התיירים. בדיקות כאלה לא נערכו.    עד עתה סמכו בישראל על סידורי הביטחון המצריים ואוטובוסים של תיירים שבאו מסיני עברו בצד הישראלי של מסוף טאבה רק בדיקות מסמכים שגרתיות. עתה לאחר הפיגוע, ולאחר שהתברר כי המטרה הייתה אילת ולא התיירים הדרום קוריאניים, סידורי הביטחון במסוף טאבה ומסביב לעיר יצטרכו להשתנות.
ביום א' 16.2 דיווחו המקורות של תיקדבקה:
הפיגוע באוטובוס התיירים המצרי, שהיה עמוס בתיירים דרום קוריאניים, ביום א' 16.2, במרחק של 250 מטר בלבד ממעבר הכניסה לתוך ישראל בטאבה, הוא כישלון צורב של המלחמה המשותפת של ישראל ומצרים בגורמי אל קעידה הפועלים בחצי האי סיני, ולא פחות כישלון מול החמס וגורמי האחים המוסלמים הנמצאים ברצועת עזה.
בפיגוע נהרגו לפחות חמישה אנשים, מהם ארבעה תיירים מדרום קוריאה, ונהג האוטובוס המצרי. לא ברור עדיין מספר הפצועים המדויק. כמה דיווחים מוסרים על 13 פצועים, אחרים מוסרים על 20 פצועים ומעלה. חמישה או ששה מהפצועים קשה הועברו לבית החולים יוספטל באילת.
המדובר בפיגוע משולב בן שלושה שלבים.
1. בתוך האוטובוס הונח מטען חבלה אליו היה מוצמד מתקן השהייה. לא ברור עדיין באיזה נקודה בסיני המטען הונח באוטובוס. אפשר וצריך להניח, כי המטען הונח כאשר התיירים ירדו ממנו לסייר במנזר סנטה קתרינה. השערה אחרת אומרת, כי האוטובוס עצר למנוחה באמצע הדרך בין סנטה קתרינה לטאבה, וכי בנקודה זו המטען הונח בו.
2. בדיוק בשעה אליה כוון שעון השהייה של המטען, נורה מהמארב טיל על האוטובוס.
3. במקביל, התקרבה אל צידו הימני של האוטובוס מכונית תופת שנגחה בצידו הקדמי הימני והתפוצצה.
בהתחשב בתכנון המדוקדק של הפיגוע, ובעוצמת האש וכמות חומרי הנפץ שהופעלה בתוכו ומסביבו, פלא שמספר ההרוגים והפצועים הוא לא גבוה יותר.
המקורות  ללוחמת טרור של תיקדבקה  מציינים, כי זו היא רק גרסא אחת של המאורעות וייתכן כי היא עוד תשתנה.
מדובר בפיגוע שתוכנן ובוצע על ידי אנשי ארגון הגג של ארגוני אל קעידה בחצי האי סיני, 'אנצר בית אל מקדיס', שבין שורותיו ישנם אנשי טרור מנוסים ומאומנים מלוב, מצרים, תימן, וסעודיה, המקבלים מידע מודיעני מהחמס, הג'יהאד האיסלמי, וגורמי האחים המוסלמים המצריים הפועלים מרצועת עזה.
להלן שש הסיבות העיקריות לכישלון המצרי-ישראלי למנוע את הפיגוע.
א. ביום א' 16.2, נפתח בקהיר המשך משפטו של נשיא מצרים המודח איש האחים המוסלמיים מוחמד מורסי. אפשר וצריך היה לצפות לפיגוע מצד האחים המוסלמים, לא רק במצרים אלא גם בסיני. המשך המשפט נקבע ל-23 בפברואר, מועד נוסף אפשרי לפיגועים.
ב. עצם העובדה, כי רק לאחר הפיגוע הועלתה הכוננות בקרב הכוחות המצריים בסיני, ובקרב כוחות צה''ל לאורך גבול ישראל-מצרים, מצביעה על כך, כי לא הייתה הערכות מוקדמות לאפשרות של פעולת טרור נרחבת, למרות שהייתה צריכה להיות כזו.  
ג. מדובר בכישלון מודיעיני ישראלי ומצרי. גורמי המודיעין של שני הצדדים לא ידעו, למרות המעקב המודיעיני ההדוק והמשותף, ששניהם מבצעים בעזה ובסיני  כי הולך ומתרקם פיגוע גדול כזה.
ד. ארגון 'אנצר בית אל מקדיס' הכריז לא פעם בזמן האחרון, כי הוא יתקוף באזור אילת בתוך שטח ישראל, בתגובה להתקפות צבא מצרים עליו.
הפעם האחרונה שהארגון שיגר טילי 'גראד' לעבר אילת, היה ב-31 לינואר. בישראל העדיפו להנמיך את פרופיל האיומים, וכרגיל במצבים דומים בגזרות אחרות בהן קיימים איומים דומים, הציבו ליד אילת סוללת 'כיפת ברזל'  שתפקידה ליירט טילים שיירו על אילת.
ה. אולם אנשי 'אנצר בית אל מקדיס' הבחינו מיד בפרצות בהיערכות צה''ל באילת. 'כיפת ברזל' יכולה ליירט טילים המשוגרים על אילת, אבל אין לה יכולת לאסוף מידע מודיעני על המתרחש בשטח. מידע כזה צריכים לספק גורמי מודיעין אחרים. 
העובדה, כי אנשי הארגון הצליח לבצע פיגוע כזה ליד גבול ישראל, צריכה להדליק כמה מנורות אדומות בצה''ל.
ו. ישראל  התירה לצבא מצרים להציב כוחות צבא, שריון, ומסוקי קרב בסיני. כמו כן מסכימה ישראל כי חיל האוויר המצרי יפעיל מטוסי קרב בחצי האי.  הפיגוע מראה, כי כל הפעולות האלה אינן מצליחות לפגוע ביכולות הביצועיות של גורמי הטרור בסיני.  במילים אחרות, ההנחה הישראלית הנלחשת בין שרי הממשלה ובין הפיקוד הגבוה של צה''ל, 'כי צריך לתת לצבא מצרים לעשות את העבודה' נגד הטרוריסטים נכשלה!
על מערכת הביטחון וצה''ל, להפסיק ולהעמיד פנים, כאילו סכנת הפיגועים מצד גורמי אל קעידה, בגבול הדרומי והצפוני של ישראל היא נמוכה.
המדובר בפוטנציאל טרור, ההולך ומתרחב, ומהווה סכנה מיידית.

 

Print Friendly, PDF & Email