מתקרב הקרב בין צבאות רוסיה ואוקראינה על סלאבייאנסק. זה יהיה קרב ראשון במה שיכול להפוך למלחמה כללית

המקורות הצבאיים, ובוושינגטון ובמוסקבה של תיקדבקה, מדווחים, ביום א' 27.4, כי הולכת ומתקרבת ההתנגשות הצבאית הישירה בין צבא רוסיה וצבא אוקראינה, אשר תערך על העיר סלאבייאנסק Slavyansk. קרב זה יכריע מי ישלוט במחוז דונייטצק Donetsk, ואולי במזרח אוקראינה כולה. המליציות הפרו רוסיות, או הממשלה הזמנית בקייב.
מבחינתה של מוסקבה, הקרב בו הצבא הרוסי העדיף בכוחות המקצועיים המאומנים היטב, וכוח האש העומד לרשותו, יכול לקבוע שש התפתחויות עיקריות:    
1. האם 11,000 החיילים הרוסיים המרוכזים עתה כ-40 ק''מ מערבית למזרח אוקראינה, במחוז הרוסי רוסטוב און-דון Rostov 0n-Don, יקבלו פקודה להיכנס לאוקראינה כשהם נעים לעבר שתי הערים סלאבייאנסק Slavyansk, ודונייטצק Donetsk.
2. האם טורי השריון הרוסיים יתקפו את 15,000 החיילים האוקראינים שהממשלה הזמנית בקייב ריכזה במשך סוף השבוע ליד סלאבייאנסק. הרוסים טענו בשבת 26.4, כי הכוחות האלה מונים, 160 טנקים, 230 נושאי גייסות משוריינים, ו-150 סוללות ארטילריה וטילים מסוגים שונים.
3. האם ריכוזי מטוסי ומסוקי הקרב הרוסיים המרוכזים בבסיס האוויר הענק סנטראלני  Tsentralniy airbase, ישתתפו גם הם בהתקפה הרוסית. אם אכן תתרחש התפתחות ככזו, ההופכת בשעות האחרונות, לוודאית יותר ויותר, לפי המקורות הצבאיים של תיקדבקה, הרי יהיה מדובר במלחמה בהיקף מלא בין רוסיה ואוקראינה.
4. גם מוסקבה, קייב וושינגטון, לונדון, ברלין, פריס, יודעים איך מלחמה זו תתחיל. אף אחד לא במערב וגם לא במזרח יודע כיצד היא תסתיים.
5. שאלה אחרת היא, האם כוחות המעורבות המהירה והצנחנים הרוסיים, להם יש תמיד ריכוז של כוחות גדולים בבסיס סנטראלני למעורבות רוסית במזרח התיכון, ואשר עתה הכוחות מוחזקים בו כעתודה אסטרטגית למקרה של מלחמה עם אוקראינה, יוטלו גם הם לקרב באם הוא יתרחב, או יסתבך.
6. האם שאר הכוחות הרוסיים המרוכזים על גבולות רוסיה-אוקראינה, והנאמדים בעוד 15,000 חיילי שריון המצוידים בטנקי T-72B , אוגדת חיל רגלים, ואוגדת צנחנים, ולא כ-40,000 חייל כפי שהממשלה הזמנית בקייב טוענת, יפלשו בהמשך הקרב גם הם למזרח אוקראינה.
פלישה רוסית כזו, פירושה היא, חלוקתה של אוקראינה לשתי מדינות. אוקראינה המזרחית+חצי האי קרים  בשליטת רוסיה. מערב אוקראינה בשליטת כוחות הממשלה הזמנית הפרו-מערבית בקייב. מוסקבה תתקשה לקרוא לפעולה צבאית כזו במושג בו היא מרבה להשתמש בימים האחרונים 'פעולה לשמירת השלום'.
מבחינת הממשלה הזמנית בקייב, התפתחויות צבאיות כאלה יכולות לזעזע את מעמדה הרופף בלאו הכי עד כדי כך שהיא תעמוד על סף של התמוטטות.
מלבד האפשרות, אשר בשלב זה של האירועים נראית בלתי סבירה, בהן יחידות הצבא וחיל האוויר האוקראיני יביסו את הכוחות הרוסיים התוקפים, או שיצליחו לפחות לעצור חלקית אותם, עומדות לפני ממשלת קייב ארבע התפתחויות קשות, שכל אחת מהן יותר גרועה מהשנייה.
א. פעולה צבאית רוסית במזרח אוקראינה, תחשוף עד כמה וושינגטון ומדינות אירופה, מוכנות לבוא לעזרתה של קייב. מאחר וכבר עכשיו ברור, כי לא ארצות הברית, ולא מדינות נאט''ו, ישלחו כוחות צבא לאוקראינה ויסתפקו בגינויים ובהטלת סנקציות על מוסקבה, הרי ברור, כי בכך ייחשף שאין מאחורי קייב, יכולת צבאית היכולה להגן עליה ולהדוף התקפה רוסית.
ב. מאחורי קייב אין גם עזרה כלכלית או פיננסית מערבית ממשית.
ג.  נכון לעכשיו,  מלבד כמה אלפי חיילים בודדים נוספים, ממשלת קייב איננה יכולה לגייס כוחות קרביים נוספים, על 15,000 החיילים האוקראינים החונים ליד סלאבייאנסק. יתר כוחות צבא אוקראינה המונה כ-150,000 חיילים אינם מוכנים למלחמה, ונאמנותם של חלק גדול מהמפקדים והחיילים למשטר הזמני בקייב מוטלת בספק.    
ד. אם הממשלה הזמנית בקייב תחליט להמשיך בקרבות עם הכוח הרוסי שיפלוש לאוקראינה, הרי שבכך הם ישחקו לידיה של מוסקבה, המתנגדת לעריכת הבחירות הכלליות באוקראינה שנקבעו ל-25 במאי.  אחת המטרות המרכזיות הרוסיות לפלישה לאוקראינה המזרחית, תהייה למנוע עריכתן של בחירות כלליות באוקראינה, דבר שיערער עוד יותר את מעמד המשטר הזמני בקייב.
ה. כל ההתפתחויות האלה מעמידות את ממשל הנשיא אובמה במצבים קשים ביותר. בצד האיומים האמריקנים החוזרים ונשנים, כי רוסיה תשלם מחיר גבוה  באם היא תורה לכוחותיה להיכנס למזרח אוקראינה, נכשל הנשיא אובמה, עד כתיבת שורות אלה, להציג חזית אמריקנית-אירופאית מאוחדת, כלכלית וצבאית, מול המהלכים  הצבאיים הרוסיים באוקראינה ומסביבה.
לכך כוונו דבריו של הנשיא, ביום א' 27.4, בקואלה לומפור בירת מלזיה, שם אובמה מבקר, כאשר אמר, 'כי ארה''ב תהייה בעמדה הרבה יותר חזקה שתאפשר לה להרתיע את ולדימיר פוטין, באם (פוטין) היה רואה כי העולם מתאחד בהטלת סנקציות על רוסיה'.  the United States will be in a stronger position to deter Vladimir Putin once he sees the world is unified in sanctioning Russia. 
'ארה''ב ואירופה חייבים לפעול ביחד', בנושא אוקראינה, אמר אובמה. US and Europe must act collectively.
במילים אחרות, העולם, ובייחוד האירופאים,  אינם רוצים להתאחד מסביבו של אובמה, ואינם רוצים להשתתף בהטלת הסנקציות על רוסיה.
הנשיא אובמה עומד באוקראינה בפני מצב בו בפעם הראשונה וושינגטון איננה מצליחה לגייס חזית בינלאומית נרחבת לפעול נגד רוסיה, והיא צריכה להחליט האם היא נסוגה מאיומיה, או שנוקטת בצעדים אלה לבד.   

     
  

 

Print Friendly, PDF & Email