מתרחבת התנגשות ארה"ב-רוסיה בסוריה על גב הכורדים
ממשל אובמה החליט, ביום ה' 18.8, לנסות לעצור את המהלך הרוסי-איראני-טורקי בסוריה ובעיראק.
זו הסיבה לשליחתם של מטוסי קרב אמריקנים, מדגם F-22 Raptors, בפעם הראשונה בשש שנות המלחמה בסוריה, לפרוש מטריה אווירית על כוחות המיליציה הכורדית ה-YPG בעיר חאסקה Hasakeh, מפני התקפות של חיל האוויר הסורי.
כמה מקורות מודיעיניים מזרח תיכוניים מדווחים, כי המדובר לא במטוסי קרב סוריים מדגם Su-24 אלא במטוסים רוסיים.
המפקדות האמריקניות בירדן, וסוריה, ניסו להתקשר עם המפקדות הרוסיות ( יש מפקדה רוסית בעמן בירת ירדן), כדי לנסות ולתאם עם חיילות האוויר הסוריים והרוסיים בסוריה, אולם המפקדות לא ענו ונשארו אילמות.
דובר הפנטגון תיאר את המצב כך: 'כאשר התקיפה האמריקנית (בחאסקה) החלה 'כוחות הקואליציה על הקרקע ניסו להתקשר עם מטוסי הקרב הסוריים (התוקפים את הכורדים) בתדרי רדיו רגילים, אבל לא קבלו תשובה.' When the strikes began, the “coalition forces on the ground” tried reaching the Syrian jets on a common radio frequency, but received no response.
דובר הפנטגון לא הסביר על 'איזה כוחות קואליציה' על הקרקע הוא מדבר. אולם המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי מדובר בכוחות המיוחדים האמריקנים המסופחים למליציה הכורדית YPG, ויחידות הצבא הדמוקרטי הסורי ה-SDF, המאומנות ונתמכות על ידי ארצות הברית. מדובר בכמה עשרות קצינים אמריקנים המוצבים ליד כל פלוגה כורדית וליד כל גדוד של מורדים סורי.
אפשר וצריך להניח כי מכשירי הקליטה והעיקוב הרוסיים הפרוסים בסוריה ובמזרח הים התיכון קלטו היטב את התשדורות האמריקניות. אם היו רוצים הם יכלו להעביר אותן לנשיא סוריה בשאר אסד. אבל מוסקבה העמידה פנים כאילו היא איננה מבחינה במתרחש.
עכשיו צריך לחכות מה יהיה הצעד האמריקני הבא.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הבטיח ב-9.8 לנשיא טורקיה טאייפ ארדואן, בעת פגישתם בסנט.פטרבורג, כי רוסיה תעזור לטורקיה למנוע מהכורדים גם בסוריה וגם בעיראק להשיג עצמאות מלאה ולכונן מדינה כורדית שתשתרע מאירביל Irbil שבצפון עיראק ועד הים התיכון. לא רק הטורקים מעוניינים למנוע הקמת מדינה כזו, גם האיראניים וגם הסורים בראשותו של הנשיא בשאר אסד.
במילים אחרות, ב'מהלך הכורדי' שלו הניח פוטין את היסוד לציר הרוסי-טורקי-איראני במזרח התיכון עליו המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה דיווחו בלעדית עוד ב-9 באוגוסט.
בשבוע האחרון הביא ציר זה לפוטין הישגיים צבאיים אסטרטגיים במזרח התיכון שלא היו לרוסיה מאז ימי המלחמה הקרה עם ארצות הברית באמצע המאה הקודמת.
איראן הסכימה לתת לרוסיה בסיס אווירי במערב המדינה ליד העיר חמאדאן Hamadan , וטורקיה אילצה את ארצות הברית לפנות את הנשק הגרעיני שלה מבסיס אינצ'רליק Incirlik.
זו פעם ראשונה בהיסטוריה של המעצמה האמריקנית שוושינגטון נאלצת להסיג את הנשק הגרעיני שלה מאזורים הקרובים לגבולות רוסיה.
האמריקנים עוד לא הספיקו לסיים את הוצאת הנשק הגרעיני מאינצ'רליק, וכבר ישנם דיבורים במוסקבה ואנקרה כי מטוסי חיל האוויר הרוסי יוצבו באינצ'רליק.
קשה מאוד להניח, כי שליחת המטוסים האמריקנים להגן על הכוחות המיוחדים האמריקנים והכורדים תעצור את המהלך הטקטוני של רוסיה, איראן, טורקיה ודמשק מול הכורדים.
כדי לעצור את המהלך הזה הנשיא אובמה הנמצא עתה בחופשה באי המקסים מרתהס ווינייארד Martha’s Vineyard שם הוא מרבה לשחק גולף, צריך לקבל החלטה ממנה הוא נמנע בשש השנים האחרונות לשלוח כוחות קרקע אמריקנים לסוריה.
ספק רב באם הוא יקבל החלטה כזו שלושה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, וחמישה חודשים לפני עזיבתו את הבית הלבן.
זו הסיבה מדוע בימים הקרובים נראה צעדים נוספים של פוטין, ארדואן, רוחאני, ואסד, מול הכורדים בסוריה, וצעדים נוספים של אובמה מול פוטין, ייתכן אפילו באוקראינה.
אפשרות כזו לא נעלמה מתשומת לבו של נשיא רוסיה פוטין, שהגיע ביום ו' לביקור פתע בסיס הימי והאווירי הרוסי הגדול בחצי האי קרים סבסטופול Sevastopol, וקיים שם ישיבה של המועצה הלאומית לביטחון הרוסית.