מתרחבת מלחמת הנפט. פוצץ בית הזיקוק הגדול בעיראק. הפגנות בג'דה ובאזורי הנפט בסעודיה

מתרחבת מלחמת הנפט במזרח התיכון. אנשים חמושים של ארגון אל קעידה אל קעידה, שנשלחו על ידי גדודי אל קודס, הזרוע המבצעית של משמרות המהפכה האיראניים, הפועלת מחוץ לגבולות איראן, תקפו בשבת 26.2 בעיראק, את בית הזיקוק הגדול בעיראק, בכוונה ברורה להביא למחסור של בנזין בתוך עיראק ולעלייה נוספת במחירי הנפט בעולם. חוליית טרור אשר מצורת ההתקפה נראה כי התאמנה זמן רב בתקיפת קומפלקס בתי הזיקוק בבאייג'י Baiji, כ-180 ק''מ צפונית לבגדאד, חדרה אליהם ב-04:30 לפנות בוקר, הרגה את 4 שומרים ומהנדסי נפט ופוצצו את יחידת הזיקוק המרכזית שלו 'אל-שאמאל' Al-Shamal unit, כשהם מטמינים במערכות העיקריות שלו פצצות דביקות sticky bombs, שהתפוצצו לאחר שהם עזבו את המקום.
האש שהוצתה מהפיצוץ התפשטה ליתר חלקי הזיקוק והעבודה בו הופסקה. הפצצות הדביקות בהן משתמשים בשנה האחרונה אנשי טרור בעיראק, הן מייצור איראני. לקח למעלה מ-7 שעות כדי לכבות את האש שהתפשטה בבית הזיקוק.
פקידי נפט עיראקיים אמרו, כי יחידת הזיקוק שפוצצה מזקקת 25 אחוז מתפוקת בית הזיקוק, וכי הדבר יפגע קשה באספקת הבנזין לערים המרכזיות בעיראק וכי צפוי בחודשים הבאים מחסור בבנזין במדינה. הפקידים אמרו עוד כי ייקח לפחות שבוע ימים עד שאפשר יהיה לחדש את העבודה בבית הזיקוק כולו, אולם תיקון יחידת הזיקוק המרכזית ייקח זמן רב מאוד. פקיד בכיר בבתי הזיקוק אמר: 'איננו מדברים על מספר ימים, הנזק שנגרם הוא יותר מידי רציני'. ציטוט המקור: We are not talking about days, the damage is too severe.
מקורות מודיעין מערביים בעיראק הפועלים גם בתחום שוק הנפט העיראקי אמרו כי ההתקפה תביא לקיצוץ של לפחות כ-35 אחוז של אספקת הבנזין בעיראק בחודשים הבאים. למחסור כזה ולפגיעה בבתי הזיקוק תהייה השפעה מיידית על מחירי הנפט בשווקים הבינלאומיים.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי ההתקפה בבאייג'י, היא הוכחה נוספת לכך כי מלחמות הנפט והגז, הופכות להיות חלק בלתי נפרד מגל ההתקוממויות והמהומות השוטף את המזרח התיכון מאז 'מהפכת היסמין' בינואר בתוניסיה. ב-5 בפברואר פוצץ על ידי יחידה מיוחדת של החמס הצינור שהוביל גז ממצרים לישראל ולירדן. עד היום, 3 שבועות לאחר הפיצוץ, הצינור לא תוקן ולא חודשה אספקת הגז המצרי לשתי המדינות.
עד עתה נמנעו שני הצדדים הנלחמים בלוב, תומכיו של מועמר קדאפי, והמורדים נגדו בעיקר בקירנייקה, שם מצויים בבאנגזי מסופי הנפט העיקריים של לוב, לפגוע בייצוא הנפט הלובי המוערך בכ-1.8 מיליון חביות נפט ליום. ההערכה כי בגלל הקרבות בלוב צומצם ייצור הנפט הלובי בחצי , כלומר בכ-900,000 חביות ליום. המקורות של תיקדבקה מציינים, כי אם חלוקתה בפועל של לוב היום לשתי מדינות קירינייקה בשליטת המורדים, וטריפוליטנייה בשליטתו של קדאפי תתמיד, תשאר בידי כל אחת מהן כמחצית ממקורות הנפט הלוביים, אולם בידי המורדים הקירינייקים יישארו מסופי הייצוא של הנפט, כך שמי שלא ישלוט בטריפוליטניה ייאלץ להגיע עם המורדים להסכם על ייצוא הנפט, או להקים מתקני ייצוא חדשים. זו היא כנראה הסיבה העיקרית מדוע המאבק של מתנגדי קדאפי בטריפוליטנייה מתרכז ב-4 ערי החוף של אזור זה, סירט Sirte, מיסרטה Misrata, זאוואייה Zawiya, וזוארה Zuara. אם קדאפי לא יצליח להתגבר על המורדים בו בערים אלה לא יהיה לו מהיכן לייצא את הנפט שמופק בעיקר מבארות בסהרה.
במקביל מדווחים המקורות של תיקדבקה על סימנים ראשונים של הפגנות ואי שקט בערב הסעודית, שהיא יצואנית הנפט הגדולה ביותר בעולם. החל מיום חמישי 24.2, נערכות הפגנות של צעירים סעודים הדורשים רפורמות ושל שיעיים המתגוררים באזורי הנפט הסעודים. ביום שישי 25.2, נערכה בעיר ג'דה Jeddah שלחוף הים האדום, הפגנה של צעירים סעודיים המכנים את עצמם 'צעירי ג'דה למען שינוי Jeddah Youth for Change.
יום קודם לכן ביום חמישי 24.2 נערכו בעיר הקטנה אאומייה Awwamiya שבמחוז הנפט קטיף Qatif, במזרח המדינה הפגנות של שיעים לאות הזדהות עם המתקוממים בלוב ובבחריין. כמו כן דרשו המפגינים השיעיים את שחרור העצורים השיעיים שנעצרו לאחרונה על ידי כוחות הביטחון הסעודיים. גם להופעת הסימנים הראשונים של הפגנות בערי חוף הים האדום, ובאזורי הנפט של סעודיה שם מתגוררים כ-2 מיליון שיעיים, תהייה השפעה על מחירי הנפט בימים הבאים.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי המרוויח הגדול מכל התפתחויות אלה היא בינתיים איראן. ככל שמחירי הנפט העולמי עולים בצורה חדה, כך הם מקטינים בהדרגה את הנזקים שהסנקציות הבינלאומיות והאמריקניות גרמו למשק שלה. בשנת 2010 ירדו, בגלל הסנקציות, הכנסותיה של איראן ממכירת נפט מ-120 מיליארד דולר ל-80 מיליארד בלבד, כלומר 6.6 מיליארד דולר בחודש. אולם העלייה של מחירי הנפט העולמיים רק בחודש פברואר 2011 החזירו את ההכנסות האיראניות לרמה של 10 מיליארד דולר בחודש.
זו היא אחת הסיבות העיקריות מדוע גדודי אל קודס האיראנים פוצצו בשבת באמצעות אלקעידה את בתי הזיקוק בבאייג'י.
 

Print Friendly, PDF & Email