נאום באראק אובמה, תחילת הסיום של היחסים האסטרטגיים המיוחדים בין ארצות הברית וישראל, והקמת ציר משולש חדש במזרח התיכון אשר יישען על וושינגטון, ריאד, וקהיר.

תיקדבקה: למרות דבריו של נשיא ארה"ב באראק אובמה (ביום ה' 4.6) בקהיר, כי הקשר בין ארצות הברית וישראל איננו ניתן לשבירה, היווה הנאום את נקודת תחילת הסיום של היחסים האסטרטגיים המיוחדים בין ארצות הברית וישראל, והקמת ציר משולש חדש במזרח התיכון אשר יישען על וושינגטון, ריאד, וקהיר.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מציינים, כי מול הדברים של הנשיא על חובתה של ישראל, וגם של הפלסטינים למלא את ההתחייבויות שהם קבלו עליהם במפת הדרכים, הנשיא קבע גם כי 'ארצות הברית תשתף פעולה עם אלה שיקדמו את השלום'. במילים אחרות, מי שוושינגטון תקבע שאיננו מקדם את השלום, לא יזכה יותר לשיתוף פעולה מצדה.
ציטוט המקור: America will align its policies with those who seek peace – Israelis, Palestinians or Arabs
לאחר שתיאר את הסבל שהעם היהודי עבר בשואה, והסבל שהפלסטינים עוברים ב-60 השנה האחרונות, הדגיש אובמה כי על הפלסטינים להפסיק את האלימות, כולל ירי טילים על ילדים ישנים, ולפוצץ נשים (ישראליות) הנוסעות באוטובוסים. עכשיו על הפלסטינים, אמר הנשיא, להתחיל לבנות (את מדינתם.)
הנשיא קרא לישראל לאפשר לפלסטינים בגדה המערבית וברצועת עזה תנאי חיים אנושיים, ולקיים את ההתחייבויות שלקחה על עצמה במפת הדרכים.
בפתיחת דבריו סקר הנשיא את ההתנקשות שהתחוללה בין ארצות הברית ואל קעידה לאחר פיגועי 9/11 בניו יורק ובוושינגטון. הנשיא קבע כי יחסי ארצות הברית והאיסלם צריכים להיות מבוססים על מה שיש באמת באיסלם ולא על מה שנראה מבחוץ שיש בו.
הנשיא הקדיש חלק גדול מנאומו לתפקיד שממלאת הקהילה המוסלמית בת 7 מיליון האזרחים האמריקנים בחיי היום יום של ארצות הברית והדגיש, כי האיסלם הוא חלק מאמריקה. ציטוט המקור: Islam is part of America.
לאחר מכן התעכב הנשיא על המצב באפגניסטן ובעיראק. לגבי המשך המלחמה באפגניסטן ובפקיסטן הנשיא אמר, כי המודבר לא במלחמה נגד האיסלם, אלא במלחמה בקיצונים המפרים את העיקרון של הקוראן כי מי שהורג חף משפע כאילו הורג את העולם כולו.
לגבי עיראק חזר הנשיא והתחייב להוציא את כל הכוחות האמריקנים ממנה עד סוף 2012, כלומר בעוד למעלה משנתיים.
בסוף דבריו התרכז אובמה בצורך להנהיג דמוקרטיה וחינוך בארצות המוסלמיות, שני הנושאים אשר יהוו את הבסיס עליו יושתת שיתוף הפעולה שלהם עם אמריקה.
המקורות המזרח התיכוניים של תיקדבקה מציינים כי מאחורי המילים וההגדרות הכלליות של הנשיא, נמצא החלק המעשי של ביקורו הנוכחי במזרח התיכון והוא הקמת הציר החדש האסטרטגי בין וושינגטון, קהיר, וריאד.
זו הפעם הראשונה בהיסטוריה ש-3 מדינות אלה הן נכנסות לקשר-ברית כזאת, כאשר הבסיס המשותף עליו הם מתכוונים לפעול הוא בלימת האיסלם הקיצוני, אל קעידה, הטאליבן, וארגוני טרור מוסלמיים רדיקאלים אחרים, ובלימת איראן החמושה בנשק גרעיני. זו הייתה הסיבה מדוע אובמה הקדיש כמה משפטים בלבד לבעיה הגרעינית האיראנית, ובה קבע כי בעוד שלאיראן יש זכות לתוכנית גרעינית אזרחית, היא חייבת להפסיק את המרוץ שלה לנשק גרעיני.
המקורות שלנו מציינים, כי עבור כל אחת משלוש המדינות האלה, וגם עבור ישראל מדובר במהפך אסטרטגי ממדרגה ראשונה. פירושו המעשי של מהלך זה עבור ארצות הברית, היא היפרדות, שתהייה הדרגתית, מהציר האסטרטגי שלה עם ישראל. היחסים הצבאיים והמודיעיניים המיוחדים שהיו קיימים בין וושינגטון וירושלים, יבואו בהדרגה, לפי תוכניתו של הנשיא אובמה ויועציו האסטרטגיים לסיומם. במקום שוושינגטון תתאם את מהלכיה הצבאיים והמודיעיניים במזרח התיכון ובעולם המוסלמי עם ישראל, כפי שעשתה עד כה, היא תתאם אותם קודם עם ריאד וקהיר, ורק אחר באם היא תמצא לנחוץ עם ירושלים.
מהלך אמריקני כזה ישחרר/יאפשר, לפי דעת המתכננים האמריקנים, את ארצות הברית לנהל משא ומתן חופשי עם איראן, שיהיה 'משוחרר' מכל 'עכבות ישראליות', ומו"מ מקביל עם מדינות ערביות ומוסלמיות, כמו סוריה למשל בהן הממשל ישקיע מאמצים רבים לצרפן לציר המתון החדש.

Print Friendly, PDF & Email