ניסיון נואש של ארה"ב והאירופאים להציל את הסכם הגרעין עם איראן מהתמוטטות
בניסיון נואש להציל את שיחות הגרעין עם איראן ואת התמוטטותו של הסכם הגרעין שנחתם רק לפני שלושה שבועות, ב-24 בנובמבר בז'נווה, הודיעו האיחוד האירופאי ואיראן, כי שיחות המומחים בדבר קביעת הפרטים הטכניים בהסכם יחודשו ביום ה' 19.12 בז'נווה. השיחות תמשכנה יומיים.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי מפגש זה של מומחים משני הצדדים, נועד לכסות על שלוש עובדות:
1. איראן טוענת עכשיו, כי בכלל לא קיים הסכם גרעיני, והסכם כזה לא נחתם בז'נווה. דוברת משרד החוץ האיראני מרזיה אפח'אם Marzieh Afkham, אמרה בפירוש: 'אין לא חוזה ולא הסכם כזה'. 'יש רק הודעה על הצהרת כוונות' There is no treaty and no pact, only a statement of intent.
הודעה איראנית זו הביא לשיחות טלפון מבוהלות בין שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ובין שר החוץ האיראני מוחמד זריף, שבסופן אמרו שני שרי החוץ, כי הם נשארים מחויבים להסכם עליו חתמו בז'נווה.
2. קודם לכן, ביום א', פרסם העיתון 'קיהאן' המייצג את דעותיו של שליט איראן האיטוללה עלי חמנאי, מאמר ראשי בו נכתב, כי תקופת ששה חודשים שהוזכרה בהסכם ז'נווה, 'היא חסרת משמעות, מאחר והדיונים על ההסכם הסופי יכולים לקחת אפילו 20 שנה'. ציטוט המקור: The six month period of the accord was meaningless and that a final agreement might even take 20 years to negotiate.
כלומר, איראן חוזרת לטקטיקה הרגילה שלה בה היא נוקטת תמיד, כי השיחות הן תמיד שיחות על הנושא כיצד להמשיך בשיחות. סגן שר החוץ האיראני עבס ארקצ'י Abbas Araqchi, אשר מתחילת השבוע מתרוצץ בין בירות אירופאיות שונות, אמר זאת בעצמו, בדברו על השיחות שתפתחנה בז'נווה: 'עכשיו אנו צריכים לדבר, כיצד להחיות את השיחות על הנהלים', Now we have to talk about reviving the talks on modalities. במילים אחרות, על הצוותים הטכניים בשיחות לאשר קודם כל את הנהלים בשיחות, לפני שניגשים לנושאים עצמם.
3. המקורות של תיקדבקה מציינים, כי מלבד הטקטיקה האיראנית הזו של גרירת רגלים, הבעיה העיקרית במו''מ הגרעיני בין ארצות הברית המעצמות ואיראן היא, שבהסכם ז'נווה אף פעם לא נקבע תאריך להתחלת יישומו. לכן מבחינתה של איראן, השיחות הטכניות יכולות 'להימשך אפילו 20 שנה', עד אשר תושג התקדמות כלשהי. בינתיים תקצור איראן את כל ההישגים הדיפלומטיים והכלכליים שהיא יכולה.
במקביל מדווחים, ביום ד', מקורות אמריקנים שונים מוושינגטון, כי אווירת ההתלהבות שיצרו נשיא ארצות הברית באראק אובמה, ושר החוץ שלו ג'ון קארי, מסביב להסכם ז'נווה, התחלפה בימים האחרונים במצב רוח קודר ופסימי.
פקידים בכירים בממשל אובמה, כולל ראש צוות המו''מ האמריקני עם האיראנים וונדי שרמן Wendy R. Sherman, צוטטו בכלי תקשורת אמריקנים כאומרים, כי הם 'פסימיים מאוד' very skeptical, שאפשר להשיג איזה שהיא התקדמות במו''מ עם האיראנים. המקורות ציינו, כי כדי להשיג התקדמות או הסכם, שני הצדדים האמריקנים והאיראניים, צריכים לעשות וויתורים מרחיקי לכת כאלה בעמדותיהם, שאין ביכולתם לבצע אותם.