נכשל יום הזעם בסעודיה. ייעשה ניסיון נוסף ביום שישי 11.3

בעוד המהפכה הערבית הפכה למלחמת אזרחים בלוב עקובה מדם, עבר ביום ב' 7.3 המוקד בפעם הראשונה לסעודיה. האופוזיציה הסעודית החליטה להקדים את 'יום הזעם' מיום שישי 11.3 להיום. המקורות של תיקדבקה מוסרים כי הניסיון נכשל. מסיבה זו החליטה האופוזיציה לנסות ולבצע את תוכניתה שוב ביום שישי 11.3. מתוכננות הפגנות נגד בית המלוכה במספר ערים ראשיות בסעודיה, ביניהן בערי חיג'אז, כמו טאיף, מדינה וג'דה, ובאזורים אסיר, ונג'ארן, שם ישנם גורמי אופוזיציה מסורתיים לבית המלוכה, וגם אלמנטים של אוכלוסייה איסמעלית המקורבים לשיעיים. הכוונה היא שביום ו' יתפשטו ההפגנות משם לערי מרכז ומזרח סעודיה.
למארגנים, שרובם פועלים מלונדון, שתי מטרות מרכזיות:
1. להביא קודם כל לתסיסה באזורי השוליים המערביים והדרומיים של סעודיה, ולמרות שגם היום תערכנה בריאד הפגנות, הכוונה היא שהפגנות בבירה הסעודית תגענה לשיאן ביום ו' 11.3, לאחר שההמונים הסעודים ייצאו מהמסגדים.
2.
כוונת המארגנים להביא לכך כי ביום שישי תערכנה הפגנות בכל רחבי הממלכה הסעודית, כולל באזורים השיעיים במזרח המדינה שהם אזורי הנפט הסעודים, ובכך להביא למצב המסוכן ביותר ממנו חושש בית המלוכה ושירותי המודיעין והביטחון הסעודיים, והוא יצירת נקודת מפגש בין המפגינים הסונים, ובין המפגינים השיעיים.
בשווקי הנפט והפיננסים העולמיים מתבוננים בדאגה גוברת והולכת במתרחש בסעודיה שהיא יצואנית הנפט הגדולה בעולם, 40 אחוז מתצרוכת הנפט העולמית ביום. סעודיה היא גם ענק כלכלי שיש לו רזרבות כספיות של כ-440 מיליארד דולר המשוקעים ברחבי העולם. כל מתיחות באזורי הנפט ובמשק הסעודי יכולה לגרום לעלייה מסחררת במחירי הנפט ולמשברים כלכליים בעולם המערבי.
ביום ג' 1.3 שידר שירות השידור הבריטי ה-BBC בשידוריו בערבית ידיעה כי מתגבר אי השקט בערב הסעודית. מיד לאחר השידור הועלתה הכוננות בשירותי הביטחון והמודיעיניים הסעודיים לרמה הגבוה ביותר. הסיבה: הסעודים ראו בשידור זה מעין קריאת צופן לשיעיים ולגורמים האופוזיציוניים בסעודיה לפתוח במהומות שמטרתן להפיל את המלך עבדאללה בן ה-88 מהשלטון. התוצאה הישירה של מצב כוננות זה היו מכירות שהוגדרו 'כפאניקה' בבורסה הסעודית בריאד. אחד מהסוחרים העיקריים בבורסה אמר כי בגלל המצב בעולם הערבי אין יותר למשקיעים אמון במניות, והם מעדיפים להחזיק את כספם במזומנים.
עוד מוסרים המקורות שלנו כי בניגוד למדינות מפרץ אחרות בהם מספר המשתמשים באינטרנט הוא מצומצם יחסית בסעודיה רשומים כ- 2,300,000 משתמשים בפייסבוק, רובם צעירים.
זה מספר גדול של משתמשים מקרב אוכלוסיית הצעירים בסעודיה, שהאבטלה ביניהם מגיעה ל-30 ובמספר אזורים אפילו ל-40 אחוז.
עם זאת, קשה להעריך מה מידת ההשפעה שיש לאינטרנט על נכונות הצעירים לפעול. במדינות אלה, ובמיוחד בסעודיה, הזיקה המשפחתית-חמולתית-שבטית גדולה, וצעירים החשופים למסרי הפייסבוק עשויים להבלם ע"י משפחותיהם מהשתתפות בהפגנות.
מה שברור הוא כי תחת השימוש בכותרות של תביעות צעירים, מעלים גורמי האופוזיציה וגורמים פוליטיים שונים בממלכה את תביעותיהם בפני בית המלוכה הסעודי.
המקורות שלנו מציינים כי מדובר בשלוש קבוצות מרכזיות: ליברלים, אנשי דת הפועלים כאופוזיציה רעיונית לממסד הדתי ולממשלה, והשיעים, כאשר הדרישות המרכזיות שהם מעלים היא הקטנת הסמכויות הפוליטיות של בית המלוכה והנסיכים הסעודים בקביעת המדיניות. במילים אחרות הנהגת מלוכה חוקתית מוגבלת. הרחבת השתתפות האזרחים בתהליך קבלת ההחלטות ובשותפות בשלטון.
המקורות של תיקדבקה במפרץ מוסרים כי השלטונות הסעודיים, חסמו כבר באמצע שבוע שעבר חלקית אתרים אלה, כדי למנוע ההצטרפות וירטואלית של צעירים סעודיים נוספים לדרישות.
בפעם הראשונה בשבוע שעבר אפשר היה לראות גם כיצד ארועי בחריין מקרינים על 2 מיליון השיעים באזורי הנפט המזרחיים של הממלכה. ב- 17 פברואר קיימו שיעים הפגנת מחאה ראשונה באזור קטיף בדרישה לשחרר שיעים העצורים ללא משפט מאז 2009. שלושה ימים מאוחר יותר שחררו השלטונות מהמעצר מספר שיעים.
ב- 24 פברואר נערכה הפגנה שקטה באוואמייה Awwamiya , עיירה קטנה ליד קטיף; וב- 28 פברואר, נערכה הפגנת הזדהות עם השיעים בבחרין, בערים מרכזיות אזור קטיף, הפגנות אלה נמשכו גם בסוף השבוע האחרון כאשר מספר המשתתפים בהם הולך וגדל. הסעודים הגיבו במעצרם של פעילים ואנשי רוח ודת שיעים, ובהזרמת כוחות ביטחון גדולים לאזורים המזרחיים העומדים במצב הכן לפזר הפגנות.
אולם גם בחלקי סעודיה אחרים קיימת רמת תסיסה ניכרת.
ב- 26 פברואר, חילקה בג'דה קבוצת צעירים תחת השם 'צעירי ג'דה למען שינוי, עלונים לעוברים ושבים שקראו להם להשתתף בהפגנות 'יום הזעם'. ביום חמישי 3.3 וביום שישי 4.3, נערכו לפחות 3 הפגנות בריאד הבירה. אלה לא היו הפגנות גדולות, והשתתפו בכל אחת מהן רק כמה מאות אנשים. אולם עצם העובדה כי בבירה הסעודית נערכות הפגנות, הכניסה את השלטונות הסעודים ללחץ גדול.
ההכנות להפגנות 'יום הזעם' זוכות לרוח גבית חזקה מגורמים סעודיים היושבים בלונדון.
בין הבולטים שבגורמים אלה, שתי היסטוריוניות סעודיות מדוואי אל-ראשיד Madawi al-Rasheed, נצר למשפחת הרשידים ששלטה באזור הנג'ד בסעודיה לפני כיבושי אבן סעוד, והמשמשת כפרופסור ב- King's College באוניברסיטת לונדון. מאי אל יאמני May al-Yamani, בתו של שר הנפט לשעבר, מחמד זכי אל-ימאני. שתיהן מפרסים מאמרים התומכים בגורמים הפנימיים בסעודיה הדורשים רפורמה פוליטית. בלונדון נמצא גם מרכזה של 'התנועה לרפורמה איסלמית בחצי האיש ערב Movement for Islamic Reform in Arabia, בראשותו של ד''ר סעד אל פאקי Dr Sa'ad Rashed Mohammad al-Faqih. תנועה זו, אותה בית המלוכה הסעודי רודף ומנסה להגביל את פעילותה כבר 20 שנה, מאז 1991, היא העומדת השבוע בראש המארגנים של ימי הזעם בסעודיה.
פעילות מוגברת זו של גורמי האופוזיציה הסעודית בלונדון, היא שמשכנעת השבוע את משפחת המלוכה הסעודית כי הולך ונרקם מהלך דומה נגדה כפי שבוצע נגד חוסני מובראק במצרים, וכפי שמבוצע היום נגד מועמר קדאפי בלוב.
 

Print Friendly, PDF & Email