נכשל ניסיון סעודי לבצע את מהלך לבנון ברמאללה ובעזה. בכיר סעודי: למיטשל אין מה להגיע לאזור
תיקדבקה: עם הגיעו של הנשיא הסורי בשאר אסד באיחור של 7 שעות ביום ד' 13.1 לריאד, מיהרו הסעודים להכריז כי אסד בא לביקור של כמה ימים, מבלי לציין מתי הביקור יסתיים. הצעד הזה ננקט משום שהסעודים לא דעו האם הנשיא המצרי חוסני מובראק יגיע גם הוא לריאד ויצטרף לדיוניהם של שני המנהיגים. ביום שישי בערב 15.1, בעוד המפגש הסעודי-הסורי הזה נותר בגדר מסתורין גדול, שלא זכור כמוהו בפגישות של מנהיגים ערביים, דבר אחד היה ברור, מובראק עדיין לא הגיע. איש איננו יודע באם אסד נמצא עדיין בריאד או שהוא כבר חזר לדמשק. כמו כן לא פורסמה שום הודעה על תוצאות השיחות.
אם וועידה כזו הייתה מתקיימת, פירושה שריאד עשתה צעד גדול לקראת פיוס בין קהיר ובין דמשק, דבר הצריך להביא לכך כי 3 המדינות הערביות תחזורנה על מהלך לבנון גם ברשות הפלסטינית.
בלבנון, בחודש נובמבר, הכריחו סעודיה, מצרים, וסוריה שייצגה בהסדר גם את טהרן, את ראש הממשלה סעד חארירי ואת מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה להסכים להקמת ממשלה אחדות לאומית בביירות, והכריחו את סעד חארירי לנסוע לדמשק ולפגוש את הנשיא אסד, ביקור שפירושו היה כי ראש הממשלה הלבנוני מקבל את מרותו של הנשיא אסד, מי שתכנן והוציא לפועל את הרצח של אביו ראפיק חארירי ב-2005.
השבוע, המטרה של ריאד הייתה להכריח להביא באותה דרך, את מנהיג החמס חלאד משעל, לפגוש את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לחתום על הסכם פיוס בין החמס והפת"ח, ולהקים ברמאללה ממשלת אחדות לאומית שתמשול גם בגדה המערבית, וגם ברצועת עזה.
המקורות המודיעיניים שלנו מוסרים, כי שני אדריכלי ההסדר המוצע הזה, הם ראש שירותי הביון הסעודים הנסיך מוקרין בין עבדול עזיז, והגנרל הסורי עלי ממאלוק, הנחשב כיום לא רק לראש שירותי הביון הסוריים, אלא לאיש החזק ביותר בדמשק, והמקורב ביותר לנשיא אסד.
כדי להשיג הסכם כזה, שיעמיד את ישראל במצב מדיני וביטחוני קשה ביותר, מוכנה ריאד, לשלם מחיר גבוה מאוד.
1. אם אכן תושג הבנה כזו בסוף השבוע תהייה זו הפעם השנייה ב-3 החודשים האחרונים שסעודיה מכירה בכך כי אי אפשר היום לבצע שום מהלך מדיני או צבאי באזור מבלי שתקבל מראש את הסכמתה של איראן לכך.
עבדאללה מלך ערב הסעודית ערב הסעודית שמע בנימוס את תיאוריו של היועץ לביטחון הלאומי האמריקני ג'ים ג'ונס שהתארח בארמונו, כיצד ממשל אובמה מתכוון לפעול נגד איראן, אולם כמו בפעמים קודמות בשנה האחרונה בהם דיבר בארמונו גם עם הנשיא אובמה בעצמו, עם שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס, וגם עם עוזר הנשיא לנשואי איראן דניס רוס, הוא לא השתכנע כי וושינגטון מתכוננת לפעול באמת נגד טהרן. הרושם שהתקבל אצל עבדאללה, היה הפוך ממה שהאמריקנים ביקשו להשיג. גם לאחר פגישתו עם ג'ונס המלך עבדאללה לא שינה את עמדתו אותו ביטא באחרונה באומרו, 'מילים שמענו מספיק מאתכם (מוושינגטון), מעשים עדיין לא ראינו'.
1. כמו שבלבנון, למרות הקמת ממשלת האחדות הלאומית, ממשלתו של סעד חארירי, חסרת אונים לפעול נגד ההשפעה הסורית בביירות, ונגד חיזבאללה, והשתלטותו על חלקים גדולים של לבנון, כך מקובל כיום על סעודיה, כי הקמת ממשלת אחדות לאומית פלסטינית, לא רק שתנציח את שלטון החמס ברצועת עזה, אלא שתתן לו בפעם הראשונה דריסת רגל במרכזי השלטון הפלסטיני ברמאללה. אחר הכול דמשק וטהרן, יתנו את הסכמתן למהלך כזה רק באם הוא יחזק את חלאד משעל, ויחליש את אבו מאזן.
המומחים של תיקדבקה לערב הסעודית מציינים, כי הפסגה של המלך עבדאללה, והנשיאים מובראק ואסד שעמדה להתקיים, מראה כי בית המלוכה הסעודי עדיין לא התייאש ממגדלי הקלפים המדיניים והצבאיים שהוא מנסה לבנות ללא הצלחה.
מגדל קלפים אחד כזה, התמוטט בשבוע שעבר בתימן, שם חזרו הכוחות הצבאיים הסעודיים להלחם במורדים ההוטים בתימן. רק במחצית השנייה של דצמבר, השיגו הסעודים באמצעותו של נשא סוריה בשאר אסד, הסכם הפסקת אש עם ההוטים, שכתוצאה ממנו הם הוציאו את כוחותיהם מתימן. הסעודים היו בטוחים כי מאחר ונשיא סוריה הבטיח להם שאיראן תומכת בהסדר זה הוא יחזיק מעמד. לא עבר חודש ימים וההסכם התמוטט, לאחר שההוטים חזרו ותפסו שטחים בתוך סעודיה.
גם המצב בלבנון הוא שביר ביותר, והוא יחזיק מעמד, כל זמן שסעד חאירירי לא יתנגד להתפשטות והתחזקות חיזבאללה. אותו תהליך יתרחש גם ברשות הפלסטינית.
עתה ייתכן מאוד כי בביקורו של אסד בריאד התמוטט עוד מגדל קלפים של הסעודים. סימן בולט לכך היה ביום ו' 15.1, כאשר בכיר סעודי שנשאל על סיכוייו של השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג מיטשל המגיע לאזור בשבוע הבא, לאור פגישתם של עבדאללה ואסד, הוא ענה בקיצור: אין למיטשל מה לבוא עתה למזרח התיכון.