נפרצה, נבזזה והועלתה באש שגרירות ישראל בקהיר

המוני מפגינים שהרסו את חומת המגן מסביב לשגרירות ישראל בקהיר בשבת לפנות בוקר 10.9, הצליחו להתגבר על כוחות הביטחון המצריים, ופרצו לתוך שגרירות ישראל בקהיר, כאשר הם זורקים את כל המסמכים שמצאו בה אל הרחובות, ואחר כך העלו  חלק ממנה באש.
מקורות מצריים מוסרים, כי בידי המפגינים נפלו מסמכים סודיים ישראליים.
ההמון המצרי היה מורכב בעיקר מאנשי האחים המוסלמים שנשאו אתם ציוד כבד להריסת החומה והשגרירות שהוכן מראש. הם תקפו את כוחות הביטחון המצריים. לפחות חמישה חיילים הרוגים, וכ-1,000 חיילים, שוטרים, ומפגינים מצריים פצועים.
ראש ממשלת מצרים הכריז על מצב חירום בקהיר, ולאזור השגרירות הוזרמו מאות חיילים מצריים במשוריינים. זרם החשמל לאזור נותק. ברחובות מסביב לשגרירות הוקמו על ידי מפגינים מחסומים בוערים.
שגריר ישראל במצרים יצחק לבנון, משפחתו וצוות השגרירות הוצאו מבתיהם והוסעו תחת משמר כבד לשדה התעופה בקהיר, לשם הגיעו שני מטוסים צבאיים ישראליים שפינו אותם בשבת לפנות בוקר לישראל.
בשגרירות נשארו עד לפנות בוקר ששה מאבטחים ישראליים, אולם הם הסתגרו בחדר מבוצר בשגרירות, הששה חולצו לפנות בוקר על ידי כוח קומנדו מצרי שחדר לשגרירות.   בקהיר נשאר המזכיר השני בשגרירות הישראלית, אולם הוא פועל ממקום סודי ומוגן.              

ראש הממשלה בנימין נתניהו דיבר בטלפון עם הנשיא באראק אובמה, ולאחר מכן הבית הלבן פרסם הודעה המביעה דאגה עמוקה מהמצב. שר הביטחון אהוד ברק דיבר עם שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה וביקש ממנו להפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותו כדי להגן על השגרירות.
הריסת השגרירות הישראלית בקהיר ושריפתה, מתרחשת יומיים לפני בואו של ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן לביקור רשמי בקהיר ביום ב' 12.9. אין ספק כי להתקפותיו חסרות הרסן של ארדואן על ישראל יש חלק בהחלטתם של האחים המוסלמים המצריים, להוכיח לכת הצבאית המצרית מי שולט באמת בקהיר, ומי מכוון את מדיניותה של מצרים כלפי ישראל.
ארדואן נתן למפגינים בקהיר את הרקע והסיבה להראות כי מדיניות העימות שלו עם ישראל, היא המדיניות שגם קהיר צריכה לנקוט נגד ישראל. המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בכך הצליח ארדואן, הזוכה לאהדה ללא תקדים של מנהיג מוסלמי מאז ימי גמאל נאצר בשנות החמישים ברחוב הערבי בגלל התקפותיו על ישראל ונכונותו להתעמת אתה צבאית, להדליק את הרחוב המצרי, ולגרום למשבר קשה לא רק בין מצרים לישראל, אלא  גם בין ארצות הברית ומדינות ערב. 
בשורה של מהלכים אנטי ישראליים הצליח ארדואן,  להביא להתמוטטות המדיניות האמריקנית במזרח התיכון שהייתה מבוססת על שני בעלי ברית עיקריים ישראל וטורקיה. שני בעלי ברית אלה נמצאים עתה בעימות מדיני קשה, המאיים להפוך גם לעימות צבאי. טורקיה ומנהיגיה, שהנשיא באראק אובמה ראה בהן שותפים למהלכיה של ארה''ב באזור, הראו לוושינגטון כי אם היא רוצה להמשיך את הברית אתם, עליה להצטרף למסע האנטי-ישראלי שלהם. 
מבחינה ישראלית, האירועים בשבת לפנות בוקר מחזירים אותה ואת מעמדה במזרח התיכון 32 שנה אחורנית, לתקופה בשנות ה-70, כאשר היא הייתה מדינה פרו מערבית מבודדת במזרח התיכון, ומוקפת במדינות אויב ערביות. 
עם צאתו המבוהלת של שגריר ישראל ממצרים, ברור עתה כי שגריר ישראלי לא יחזור לקהיר בעתיד הקרוב, וכי חוזה השלום עם מצרים שעד עתה היה מוקפא, לא יחודש, בדיוק כפי שעד היום לא חודשה אספקת הגז המצרי לישראל, ובדיוק כפי שהכת הצבאית המצרים במצרים עד היום לא רק שאיננה פועלת נגד גורמי הטרור, כולל אל קעידה, בסיני, אלא להיפך הגיעה אתם להסכמים על שיתוף פעולה, והעברת הפיקוח הביטחוני בסיני ולאורך גבול מצרים-ישראל לידיהם.
 מדיניות הפיוס הזו של הכת הצבאית המצרית כלפי גורמי האיסלם הקיצוניים, וכלפי האחים המוסלמים במצרים, לא הועילה לה. בשבועיים האחרונים הלכו והתגברו הסימנים כי הקרע בין הכת לאחים המוסלמיים הולך ומתרחב, וכי האחים המוסלמיים איבדו את אמונם ואת סבלנותם כלפי שלטון הכת הצבאית. בכך הפכה שריפת שגרירות ישראל בקהיר, לא רק למסוכן לארה''ב, ולישראל, אלא גם לשלטונה של הכת הצבאית המצרית. המהומות בשבת לפנות בוקר בקהיר, הם הסימן  החיצוני הראשון לכך, כי עתה הגיע רגע האמת ביחסים שבין האחים המוסלמיים והצבא המצרי.  אם הכת המצרית לא תשתלט על המהומות, יישמט מידיה השלטון במצרים, ויעבור לידי הקיצונים המוסלמיים.
שתי המדינות המוסלמיות הגדולות ביותר במזרח התיכון, מצרים וטורקיה, עומדות עתה בראש מחנה אויבי ישראל. המדובר באחד המצבים המדיניים והצבאיים הקשים ביותר בתולדות מדינת ישראל. 
הצמרת המדינית והביטחונית הישראלית בראשותם של ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, ושר החוץ אביגדור ליברמן, הייתה מצויה בשבת לפנות בוקר בישיבת חירום מתמשכת. תחילה היה ניסיון לשכנע את האמריקנים ואת המצרים להעביר אשר השגרירות הישראלית ואנשיה מקהיר לשארם-א-שייח', אולם לאחר שהוברר להם, כי פעולה זו תהפוך את שארם-א-שייח לא רק למטרה עיקרית של האחים המוסלמיים, אלא גם למטרה של רשתות הטרור של אל קעידה והפלסטינים בסיני, הרעיון ניזנח.
ביום שבת בבוקר נמסרה הודעה כי אין שינוי במצב ביחסים הדיפלומטיים עם מצריים וכי השגריר המצרי בתל-אביב ממשיך במילוי תפקידו. הודעה זו ממחישה את מדיניות בת היענה המתמשכת של ממשלת נתניהו-ברק. להטסה הבהולה של אנשי שגרירות ישראל מקהיר יש רק משמעות אחת: הפסקה באלימות של היחסים הדיפלומטים בין שתי המדינות. זו רק שאלה של זמן עד שהשגריר המצרי ייסע לקהיר לחופשה, לבדיקות רפואיות, או להתייעצויות, ולא יחזור יותר. ממשלת ישראל נתלית בכך כי המזכיר השני בשגרירות נשאר בקהיר במקום מוגן. אולם ברור, כי המודבר באקט סמלי שמראה על מה שהיה בעבר ביחסי ישראל-ומצרים ולא על מה שיהיה בעתיד.
רק השבוע טען האלוף (במיל.) עמוס גלעד, המתאם המדיני של מערכת הביטחון, כי היחסים בין מצרים וישראל לא היו טובים יותר, וכי המשטרים הערביים שמסביבנו, כולל הכת הצבאית המצרית, הם יציבים. דבריו וההודעה הישראלית משבת בבוקר, רק ממחישים את הפער העצום הקיים בין ההערכות הישראליות, ובין המצב האמיתי בשטח. 

 

Print Friendly, PDF & Email