נשיא איראן אחמדינז'אד ביטל את נסיעתו לברזיל, ובמקום זה יגיע לדמשק.
תיקדבקה:נשיא איראן אחמדינז'אד ביטל את נסיעתו לברזיל, שנועדה ליום ג' 5.5, ובמקום זה יגיע לדמשק.קודם לכן דיווחו המקורות של תיקדבקה, כי ברזיל עומדת להפוך למקור העיקרי של אספקת אורניום לאיראן. בביקורו של נשיא איראן אחמדי נז'אד המגיע (ביום ד' 6.5) לברזיל, יחתמו הסכמים, ביניהם חשאיים, לשיתוף פעולה גרעיני ואספקת נשק בין שתי המדינות.אולם ביום ב' 4.5, לאחר שנודע בטהרן כי וושינגטון שלחה לסעודיה ולמצרים את שר ההגנה רוברט גייטס, וכי משלחת בכירה של הסטייט-דפרטמנט תגיע ביום ה' 7.5 לדמשק, החליטה הצמרת האיראנית להתרכז עתה בחזית הסורית.
המקורות שלנו מדווחים כי הביקור בברזיל, עמד להפוך ארץ זו למקור העיקרי של אספקת אורניום לאיראן. בביקורו של נשיא איראן אחמדינז'אד עמדו להחתם הסכמים, ביניהם חשאיים, לשיתוף פעולה גרעיני ואספקת נשק בין שתי המדינות.
אולם ביום ב' 4.5, החליטה הצמרת האיראנית להתרכז עתה בחזית הסורית. עד כמה דמשק חשובה לטהרן ולעמדותיה במזרח התיכון תעיד העובדה שטהרן הייתה מוכנה לוותר בשלב זה על פריצת דרך חשובה כל כך בדרום אמריקה, כמו הביקור בברזיל.
ביקור של הנשיא אחמדינאז'ד בברזיליה היה מבליט כישלון גדול של מדיניותו האיראנית החדשה של הנשיא באראק אומבה, וגם של ישראל, אשר ניסו, אך נכשלו, למנוע את הביקור. מלבד נשיא וונצואלה הוגו צ'באס, הגורם השני החשוב אשר פעל כדי שהביקור יצא לפועל, הוא ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית הרוסית סרגיי קיריינקו Sergei Kiriyenko. קיריינקו הוא האיש אשר מונה על ראש ממשלת רוסיה פוטין ולדמיר פוטין לסיים את בניית הכור הגרעיני בבושייר, ובמקביל לפתח את קשרי הגרעין בין מוסקבה לברזיליה.
לפי הפרטים שהיו ידועים על הביקור, היה מחמוד אחמדינז'אד צריך להגיע לברזיליה, בראש משלחת ענקית אשר תמנה 110 איש המייצגים 65 מפעלי תעשייה איראנים, ביניהם מפעלים גרעיניים ומפעלי תעשייה צבאית.
אחמדינז'אד עמד להתקבל על ידי הנשיא לולה Luiz Inacio Lula da Silva, יבקר בעוד כמה ערים בברזיל ויחתום על שורה של הסכמי סחר ושיתוף פעולה.
זו היא פריצת הדרך השנייה המשמעותית האיראנית ביבשת דרום אמריקה, לאחר היחסים האסטרטגיים והצבאיים המתפתחים במהירות בין איראן לוונצואלה. בסוף שבוע שעבר נחתם הסכם לשיתוף פעולה צבאי מקיף בין איראן לוונצואלה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקהמוסרים כי רק חלק מההסכמים שייחתמו בין טהרן לברזיליה יהיו גלויים. החוזים בין שתי המדינות העוסקים בהקמת מערכות שיתוף פעולה, חילופי מידע טכנולוגי, חילופי משלחות מדענים ומהנדסים בתחומי הגרעין, וייצור הנשק, בין שתי המדינות יישארו חסויים.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים כי עיקר ההתעניינות האיראנית בביקור הזה בברזיל, היא האפשרות שאיראן תוכל לרכוש מברזיל כמויות גדולות של עפרות אורניום, ובכך תהפוך ברזיל לספק העיקרי של אורניום לתעשייה הגרעינית האיראנית. בברזיל נחשבת למדינה בה מצויים בין מרבצי האורניום הגדולים בעולם.
המקורות בטהרן ובמוסקבה של תיקדבקה מוסרים כי את תשומת ליבם של אנשי התעשייה הגרעינית האיראנית לאפשרויות לרכוש אורניום בברזיל, הפנה ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית הרוסית סרגיי קיריינקו Sergei Kiriyenko. כמו כן מוסרים המקורות שלנו, כי אנשי הוועדה לאנרגיה גרעינית הרוסית עזרו בארגון הביקור הזה של אחמדינאז'ד בברזיל.
הרעיון הרוסי הוא לקבל מברזיל את הזיכיונות, או לפחות את חלקם הגדול, לפיתוח מכרות האורניום הברזילאיים באמצעות הפיתוי כי למוסקבה יש כבר לקוח מרכזי שיקנה את עופרות האורניום, קרי-איראן.
לשם כך ביקר קיריינקו כבר באוקטובר 2008 בברזיליה כאשר הוא מציע לברזילאים ציוד ושיטות חדשות רוסיות בכריית וייצור אורניום. כמו כן הציע עזרה רוסית בהקמת מפעלים גרעיניים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות superconducting technologies בתחום מוליכי על.
קיריינקו ציין, כי מדענים רוסיים כבר סרקו בין 25 ל-30 אחוז משטחה של ברזיל ובדקו בהם את כל מרבצי האורניום. רק בשטח הזה המדענים הרוסים מצאו כי מחצבי האורניום של ברזיל מכילים 350,000 טון אורניום, דבר המציב את ברזיל כמדינה ה-6 בגודלה בעולם בתחום מרבצי האורניום. קיריינקו הדגיש כי הערכת המדענים הרוסיים היא כי בברזיל מצויות היום לפחות עוד פי 5 כמויות אורניום.
שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון הגדירה את ביקורו של אחמדינאז'אד בברזיל 'מטריד מאוד' ציטוט: "quite disturbing.". אולם הצביעה על ממשל הנשיא ג'ורג בוש
כעל האשם העיקרי בהתפשטות ההשפעה האיראנית והסינית ביבשת דרום אמריקה.
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי עצם העובדה שממשל אובמה לא הצליח לשכנע את נשיא ברזיל לולה לבטל את בואו של נשיא איראן לברזיליה, למרות שאובמה נפגש פעמיים במשך חודש מרס ואפריל אתו, (ב-14 במרס בבית הלבן, וב-2 לאפריל בוועידת ה-G-20 בלונדון.) ושיבח אותו כפוליטיקאי הפופולארי ביותר בעולם, מצביעה על כך כי מדיניות ההתקרבות של אובמה לשליטי אמריקה הדרומית איננה פועלת, ובוודאי איננה עוצרת את התפשטות ההשפעה האיראנית בדרום אמריקה.
גם ישראל, אשר ניסתה להפעיל לחץ שקט על וושינגטון שתפעל לביטול הביקור נכשלה במשימה זו.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מדווחים, כי למרות הקשיים הכלכליים בה היא נתונה הקציבה איראן השנה (2009), למעלה ממיליארד דולר למימון פעולותיה בוונצואלה ו-350 מיליון דולרים לפעולה בבוליביה ומדינות אחרות. הירידה דרסטית בהכנסות הנפט הייתה לכאורה צריכה לפגוע בהמשך המאמץ הדרום-אמריקני הזה של טהרן אבל תקציבי פעילות חתרנית במדינות אחרות הם סעיף נפרד וסודי בפעילות הממשלה ותקציבים אלה אינם נפגעים.
אחמד סובאני Ahmad Sobhani, סגן שר החוץ האיראני לענייני אמריקה הלטינית אמר בישיבה סגורה שנערכה בטהרן באמצע חודש אפריל: 'טרם ניצלנו את מלוא הפוטנציאל של היחסים באזור זה של העולם. האופציות הן גדולות ויכולת לתרום רבות להגשמת יעדי המהפכה האיראנית'.