נשיא איראן אחמדינז'אד הודיע ביום ה' 9.4: אנחנו מעצמה גרעינית. הצלחנו לייצר בעצמנו מוטות דלק גרעיניים, וצנטריפוגות מהירות מסוג חדש

תיקדבקה:נשיא איראן אחמדינז'אד הודיע ביום ה' 9.4, בטכס באיספהן לציון 'החגיגה הלאומית הגרעינית ה-4 האיראנית', כי איראן הצליחה לבנות מפעל לייצור דלק גרעיני באיספהן, אשר יאפשר לה לספק דלק גרעיני הדרוש להפעלת הכורים הגרעינים בבושייר ובאראק, ויפסיק את תלותה של איראן באספקת מוטות דלק גרעיניים מרוסיה.
המקורות הצבאיים של תיק דבקה מציינים, כי אכן נכונים דבריו של נשיא איראן, שנאמרו הרי איראן עשתה עוד צעד גדול מאוד בהוצאת הכורים הגרעיניים שלה ממסגרות הפיקוח הבינלאומיות, וחסימת הדרך בפני מנגנוני הפיקוח השונים, כולל אלה של ה-IAEA בווינה, לדעת איזה שימוש טהרן עושה במוטות הדלק הגרעיני שלה, מהם אפשר להפיק חומרים לייצור נשק גרעיני.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מעריכים כי ספק גדול מאוד באם איראן הגיעה כבר לשלבים הסופיים של ייצור מוטות דלק גרעיניים, אבל אין ספק כי בחודשים הקרובים, במרוצת 2009, היא תוכל להגיע לייצור כזה.
עוד מציינים המקורות הצבאיים שלנו, כי כור המים הכבדים האיראני באראק, מיועד לדברי גורמי מודיעין מערביים וישראליים לייצור פלוטוניום. אם האיראנים יכולים אכן לספק לכור הזה בצורה עצמאית את הדלק הגרעיני הדרוש להפעלתו, הרי איראן מתקדמת במהירות לא רק בתחום ייצור הנשק הגרעיני מאורניום מעושר, אלא גם בתחום ייצור נשק גרעיני מפלוטוניום. כמו כן הודיע אחמדינאג'ד, כי איראן הצליחה לפתח סוג חדש של צנטריפוגות מהירות. כלומר איראן עומדת להעשיר כמויות גדולות יותר של אורניום.
רק ביום ד' 8.4, ערב חג הפסח הודיעו 5 החברות הקבועות במועצת הביטחון וארצות הברית, כי הן מחדשות את הצעתן לטהרן לבוא ולדון אתן בחבילת הטבות שהן מציעות לאיראן במידה והיא תפסיק להעשיר אורניום.
שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון אמרה, כי אם אכן השיחות עם איראן יתחדשו, וושינגטון תשתף בהם בצורה מלאה.שיחות כאלה התקיימו במשך השנתיים האחרונות 2008-2007 ללא כל תוצאה או התקדמות.
לא עברו 24 שעות מפרסום דברים אלה, ונשיא איראן אחמדינאז'ד שיגר תשובה מלאת לעג להצעה האמריקנית-אירופאית החדשה, באומרו למעשה כי הנושא של העשרת אורניום, הוא נושא מיושן שאין מה לדון בו בכלל, וכי איראן מתקדמת הרבה יותר בתחום הגרעין מאשר האמריקנים והאירופאים מעלים בדעתם, וכי טהרן איננה זקוקה לחבילות ההטבה המוצעות לה.
המקורות האיראנים של תיקדבקה מציינים כי מידת הביטחון העצמי שנשיא ומנהיגי איראן האחרים מפגינים בימים האחרונים נובעת בראש ובראשונה מהחלטתו של הנשיא באראק אובמה לנהל דיאלוג עם טהרן לא רק לגבי הנושאים הגרעינים אלא גם לגבי תפקידה של איראן במלחמות בעיראק ובאפגניסטן. האיראנים מעריכים כי אכן ארה"ב רוצה לשתף פעולה צבאית-ומודיעינית עם טהרן בנושאים אלה, לא תהייה לה ברירה אלא לוותר לה בנושאי הגרעין.
ביום ד' הגיעה העזתו וחוצפתו של אחמדינאז'אד לשיאים חדשים. בדברים שנשא אמר: 'אנחנו קוראים לפירוק נשק עולמי, תוך שמירה על זכותה של כל מדינה לניצול אזרחי של האנרגיה הגרעינית'. במילים אחרות אחמדינאג'ד קורא קודם כל לפירוקן של ארצות הברית ורוסיה מנשק גרעיני, ולהתרכזותן רק בהפקת אנרגיה גרעינית לצורכי הפקת חשמל. לאחר שוושינגטון ומוסקבה תבצענה צעד זה, אפשר יהיה לדון בשאלה אם לאיראן יש או אין נשק גרעיני?

Print Friendly, PDF & Email