נשיא ארצות ארצות הברית באראק אובמה התגמש, ונתניהו קבל החלטה אמיצה…ובינתיים חוגג

המקורות של תיקדבקה: הנוסחה עליה הוסכם בין ממשל אובמה וממשל נתניהו, לפיה ההסכם על 'הקפאת' הבנייה בהתנחלויות יהיה מורכב מ-80 אחוז של נושאים מוסכמים בין ארצות הברית וישראל, ו-20 אחוז שאינם מוסכמים, הסכם עליו תיקדבקה דיווח בלעדית עוד ב- 30.8, (הקישו כאן לקריאת הידיעה המקורית.) החל לפעול בסוף השבוע הזה, עם שובם של שליחי ראש הממשלה נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, ותת-אלוף מייק הרצוג מפגישותיהם עם ג'ורג מיטשל, בוושינגטון.
מיטשל עצמו יגיע ביום ד' 9.9 לירושלים, כדי לסכם את הפרטים האחרונים עם נתניהו לגבי ההבנות האלה.
עיקרן של ההבנות מזווית ראייתה/הבנתה של וושינגטון הן:
1. ישראל תכריז על הקפאת בנייה לכמה חודשים, תקופת הזמן המדויקת עדיין לא סוכמה, ועליה יצטרכו להחליט מיטשל ונתניהו.
2. וושינגטון מסכימה להמשך בנייתם בהתנחלויות של 2500 יחידות דיור+מבנים ציבוריים.
3. וושינגטון תמשיך להתנגד לבנייה הישראלית בירושלים, אולם היא לא תתקוף את ישראל פומבית על כך, והנושא יהיה כלול ב-20 האחוז עליהן ארצות הברית וישראל החליטו שלא להסכים.
4. ממשל אובמה יחזור על כך בפומבי כי הוא מתנגד לבנייה בהתנחלויות, אולם למעשה ייסוג מהדרישה האולטימטיבית של הנשיא להקפאה מוחלטת total freez של הבנייה.
5. ארצות הברית תשיג/תציג שורה של צעדים בוני אמון בין מדינות ערב וישראל, שספק רב באם יש להן איזה שהיא משמעות אמיתית, או שספק אם הם בכלל יתגשמו בעתיד הקרוב.
6. הנשיא באראק אובמה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ייפגשו למפגש פסגה בסוף ספטמבר בניו יורק, שם יוכרז על הנעת תהליך המו"מ בין ישראל והפלסטינים, כאשר כל צד ממשיך להחזיק בעמדותיו.
ההבנות מזווית ראייתה/הבנתה של ירושלים הן:
א. תימשך הבנייה בירושלים. דבר שיאפשר לנתניהו להציג את עצמו כמי שנלחם והשיג את השמירה על אחדות והמשך הבנייה בבירה.
ב. הקפאת הבנייה בהתנחלויות, תימשך רק 9 חודשים.
ג. כל זמן שהסכם ההבנות לא נכנס לתוקפו, נתניהו יכול להודיע, כפי שהוא מתכונן לעשות זאת בתחילת השבוע, לחתום על הקמתן של כמה מאות יחידות דיור חדשות בהתנחלויות. לאמריקנים, כלומר למיטשל, נתניהו יסביר, כי מאחר ועד שיוצאו כל האישורים לבנייה ההקפאה תיכנס כבר לתוקפה, וממלא אי אפשר לגשת לבנייה לפני שזו שתסתיים. אם האמריקנים לא יקבלו את הטיעון הזה, וכפי הנראה שזו תהייה עמדתו של מיטשל, תישקל האפשרות לכלול את הקמת מאות היחידות החדשות במסגרת 20 האחוז עליהן שתי המדינות הסכימו שלא להסכים עליהם.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי מדובר בהישג מדיני מרשים של ראש הממשלה נתניהו, ובירידה של הנשיא אובמה מהעץ הגדול עליו טיפס של הקפאת הבנייה בהתנחלויות.
השאלה הגדולה הנשארת פתוחה, היא, איזה נושאים יכללו ה-20 אחוז של אי ההבנות, ואיך ממשל אובמה יראה, ויסכים, או לא יסכים לצעדיו של נתניהו במסגרת זו. הממשל יכול להעלות התנגדויות שבמרכזן תעמוד הטענה כי נתניהו הרחיב את ה-20 אחוז הבנות ל- 35 אחוז או יותר. בינתיים נתניהו חוגג. השאלה היא לכמה זמן?

Print Friendly, PDF & Email