נשיא וונצואלה הוגו צ'אווס, ונשיא איראן אחמדינז'אד, החליטו לבדוק את האפשרויות להפוך את וונצואלה למדינת גיבוי של התוכנית הגרעינית האיראנית. בוונצואלה יוקמו העתקים של מפעלי הגרעין האיראנים
המקורות האיראנים של תיק דבקה: האם הוגו צ'אווס נשיא וונצואלה מתכוון להתאסלם ולהצטרף לאמונה השיעית? התשובה אינה ידועה. אבל ביום א' 6.9, הוא נסע עם אחמדינז'אד לעיר הדתית משהאד, כדי להשתטח על קברו של האימאם ראזה Emam Reza האימאם השביעי של האמונה השיעית הקבור באיראן והמוזוליאום שלו מהווה מוקד לעלייה לרגל של שיעים מרחבי העולם האיסלמי. אבל דבר אחד ברור מקורות תיקדבקה יכולים לדווח בוודאות והוא: צ'אווס מבקש להעתיק את הפעילות הגרעינית של איראן לוונצואלה.
הכוונה היא כי איראן תמסור לצ'וואס ידע גרעיני כדי שיוכל להתחיל בהקמת תוכנית גרעין וונצואלית בסגנון איראן וצפון קוריאה. נשיא וונצואלה דן עם אחמדינז'אד גם בסידורים להעברת מתקנים איראניים לוונצואלה כגיבוי למתקנים באיראן.
המקורות המודיעיניים של תיקד דבקה מוסרים, כי כוונה זו מאוד מדאיגה את ארה"ב העוקבת בכל ערוצי מודיעין האפשריים אחר השיחות הגרעיניות המתקיימות בימים אלה בטהרן ביו שתי המדינות.
סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, דיווחה ביום א' מטהרן, על רעיון 'הכפר גרעיני' שצ'אווס הציע לאיראנים להקים בוונצואלה 'כדי לבנות מתקנים לניצול אנרגיה גרעינית לצרכי שלום'.
אולם המקורות האיראנים שלנו מדווחים, כי בשיחות שהתקיימו בשבת 5.9 בין שני הנשיאים, נידונו תוכניות נרחבות להעברת remove or copy, של חלקים מתוכניות הגרעין של איראן לוונצואלה לצרכי גיבוי, כדי למנוע השמדתן, וכדי להבטיח רציפות פעולתן, במקרה של התקפה צבאית אמריקנית, או ישראלית, על מתקני הגרעין האיראניים.
מתוכן השיחות עולה, כי צ'אווס רוצה לנצל את התוכנית הגרעינית האיראנית, כדי להפכה לקלף מיקוח גרעיני בידי קראקס מול ארצות הברית. פקיד וונצואלי בכיר אמר ביום א' לאישיות איראנית בכירה בלשכתו של הנשיא אחמדינז'אד בעת הסיור במשאהד: 'אם פיונגיאנג וטהרן יכולות להפגין מדיניות כזו מול וושינגטון, מדוע שגם קראקס לא תעשה זאת?
המקורות שלנו מוסרים, כי למעשה הייתה זו איראן שהציעה לפני שנה לוונצואלה, לשמש מדינת גיבוי גרעיני לטהרן. הרעיון נידון לראשונה בהרחבה בין שתי המדינות בעת ביקורו באמצע השנה של אחמדינז'אד בקראקס.
המניע המרכזי של איראן: לאחר התקפת חיל האוויר הישראלי על הכור הגרעיני הסורי-צפון קוריאני בספטמבר 2007, בצפון סוריה, טהרן איננה יכולה לסמוך יותר על דמשק לשמש לה מדינת גיבוי גרעיני. לא רק שמתקני הגרעין נתגלו על ידי האמריקנים והישראלים, אלא הם אף הופצצו ונהרסו. מזווית ראייתה של טהרן, יש גם סכנה שסוריה לבסוף תעבור למחנה המערב. לדעת האיראנים אין לזלזל בלחצים של ארה"ב, ולפיתויים של צרפת המוצעים לנשיא בשאר אסד בדמשק.
המקורות שלנו בטהרן מוסרים כי בשלב זה מעדיפים אחמדינז'אד וצ'וואס לנהגו בזהירות. לכן, שתי המדינות החליטו להקים ועדה משותפת שתקבע את היקף שיתוף פעולה הגרעיני ל'צרכי שלום' ביניהן ואת אופיו. אולם כמו לכל נושא אחר באיראן שקשור בגרעין יש גם למגעים אלה צד ניסתר/סודי. על הוועדה הוטל גם לבדוק את עלות הקמתם של מתקנים גרעיניים איראניים זהים בוונצואלה, ועלות העתקם של מפעלים מארץ אחת לשנייה.