נשיא סוריה בשאר אסד, הוא המפתח לשאלה אם תפרוץ מלחמה חדשה במזרח התיכון או לא. אם אכן הדבר תלוי בו, המלחמה תפרוץ.
האנשים המרכזיים בממשל של ג`ורג בוש, בייחוד סגן הנשיא דיק צ`ייני, והאנשים המרכזיים ב סי.אי.איי, סוכנות הביון המרכזית, בייחוד הדי.סי. איי, ג`ורג טנט, רותחים על נשיא סוריה, בשאר אסד. כמובן שכלפי חוץ הם מעמידים פנים מנומסים ואינם אומרים דבר. אולם בחדרי חדרים של הממשל בוושינגטון ושל מטה הסי.אי.איי בלנגלי, מאשימים את הנשיא שעד כה תואר, כצעיר חסר ניסיון, כהססן וכאיש חסר כוח החלטה, כאיש אשר טרף וממשיך לטרוף את כל הקלפים של ארצות הברית וגם של ישראל במזרח התיכון.
אחרי הכל, ארצות הברית הבטיחה לאביו כמה חודשים לפני מותו ביוני 2000, כי תעשה ככל שביכולתה כדי שבשאר אסד יעלה לשלטון ואף יחזיק שם מעמד.זאת תמורת הבטחה של חפאז אסד כי הוא יעשה כל מה שביכולתו כדי להגיע לשלום עם ישראל. לשם כך שיגרו האמריקנים לדמשק צוות מיוחד של מומחים פוליטיים ומומחים מודיעיניים שיעזור לבשאר לעשות את צעדיו הראשונים בזירה הערבית ובזירה הבינלאומית. אולם מיד עם תחילת שנת 2001 התברר לאמריקנים כי צוות המומחים שלהם הולך ונדחק מחוג מקבלי ההחלטות שמסביב לבשאר ולקראת סוף פברואר השנה הצוות האמריקני נוטרל לגמרי.
בדיקה קצרה העלתה כי את מקומם של היועצים האמריקנים תפש, לאחר מאבקי כוח עם יתר אנשי הצמרת של מפלגת הבעת וראשי הצבא הסורי, הרמטכ"ל הסורי הנוכחי הגנרל עלי אסלן. עלי אסלן שירת עוד עם אביו של בשאר, חפאז, בחיל האוויר הסורי בסוף שנות השישים והיה האיש הנאמן ביותר עליו. כאשר חפאז אסד היה נשיא, עלי אסלן היה לא רק ראש המודיעין של חיל האוויר הסורי כי אם גם מפקד היחידה המיוחדת של חיל האוויר הסורי אשר ביצעה את כל הפעולות הדרושות בסוריה ומחוצה לה להגנה על שלטונו של חפאז אסד. במילים אחרות היחידה ביצעה את "כל הפעולות המלוכלכות", כולל מעורבותה של סוריה בלברינט של עולם הטרור הבינלאומי.
לפי המקורות הסוריים של תיקדבקה, הגנרל עלי אסלן, עכשיו הרמטכ"ל הסורי, הציג עוד בסוף השנה שעברה לפני בשאר אסד תוכנית מבצעית אשר אותה הוא הגדיר כתוכנית התבססותו, של בשאר אסד, בשלטון ובעולם הערבי. תוכנית זו קבעה כי אם ברצונו של בשאר להתבסס בשלטון בדמשק ולשמור על שלטונה של סוריה בלבנון לאורך זמן, עליו לתפוש עמדתה מנהיגות בעולם הערבי. וזאת בשאר יוכל לעשות רק באם הוא ינטוש את הדרך המדינית של מצרים וירדן אשר חתמו על הסכם שלום עם ישראל, לא לחדש את המגעים המדיניים הסורים-ישראלים ולהצטרף למחנה הרדיקאלי בעולם הערבי.
אסלן הסביר לאסד כי רק לאחר שיציג עמדה עצמאית לוחמנית בעולם הערבי ויסתכן אפילו בעימות צבאי מוגבל עם ישראל, הוא יוכל להעניק לעצמו את הלגיטימציה ואת ההכרה הבינערבית במעמדו כמנהיג. עלי אסלן הזכיר לבשאר, כי אסד השיג את מעמדו כאחד המדינאים הבכירים והמכובדים ביותר בעולם הערבי ובזירה הבינלאומית, רק מפני שבכל תקופת המלחמה הקרה הקפיד דווקא לשתף פעולה עם מוסקבה ולא עם וושינגטון דבר שהגביר את יכולת המיקוח שלו. כצעד ראשון הציע עלי אסלן לבשאר להגיע להסכם שיתוף פעולה אסטרטגי עם הנהגת חיזבאללה בלבנון, דבר שיביא לו אוטומטית את הגברת תמיכתה של טהרן בו ויעורר, מהצד השני את חשדנותו ותאבונו של סדאם חוסיין.
בצעד שני, כדי לאזן את השפעתה של טהרן, הציע אסלן לבשאר, להחיות את החזית המזרחית הערבית נגד ישראל, צעד שיביא לו את ההשפעה הסעודית אשר תרצה לבלום את ההשפעה העיראקית והאירנית בדמשק . כאשר עיראק תומכת בו צבאית ומדינית מצד אחד וחיזבאללה מבטיחה את שלטונו בלבנון, יוכל אסד, לפי תוכניתו של אסלן "לשחק" בכלים העומדים לרשותו כאשר כל פעם הוא מטה אותם לכיוון המועיל לו.
התוצאה של אימוץ תוכניתו האסטרטגית של אסלן הביאה לבשאר אסד תוצאות דרמטיות. סוריה הפכה לא רק לבעלת הברית הצבאית העיקרית של חיזבאללה בלבנון, אלה גם לספקית הנשק העיקר של הארגון השיעי הקיצוני הזה. באמצעות אספקת מאות מטילי רקטות קטיושה ארוכות טווח. תותחים ומרגמות, אפשרה סוריה לחיזבאללה לפרוש מערך צבאי וארטילרי לכל אורך גבולה של לבנון עם ישראל, מהר החרמון בצפון ועד לחוף הים התיכון. בשאר הבטיח לחיזבאללה גם חיפוי אווירי למערך זה במקרה של מכת נגד ישראלית. בכך מרתק אסד לפחות שתי דביזיות משוריינות ישראליות לחזית הצפון ,בעוד שישראל זקוקה לכוחות אלה באזורי הגדה, הרצועה ובקעת הירדן, שם היא נלחמת בפלסטינים.
נוסף לכך העמיד המודיעין הצבאי הסורי, לרשות חיזבאללה, את התאים החשאיים של "הבעת" הסורים בגדה המערבית כדי לאפשר חדירה של חוליות מחבלים לשטחי הרשות הפלסטינית, במטרה שיבצעו משם פיגועים בישראל. תוך כדי קביעת העובדות בלבנון פנה אסד אל עבר עיראק. בשורה של הסכמים צבאיים וכלכליים שהושגו בשורה של שליחויות סודיות של הגנרל עלי אצלן לבגדאד, הסכימו שתי המדינות להעמיד את המרחב היבשתי והאווירי שלהן כעומק אסטרטגי זו לצבאה של זו. אסד הסכים להצבתן של שש דוויזיות משוריינות עיראקיות לאורך גבול עיראק סוריה, ובמיוחד באזור מפגש הגבולות בין סוריה,ירדן ועיראק.
מפקדות של דוויזיות משוריינות עיראקית וסוריות, חיל האוויר וההגנה האווירית של שתי המדינות קיימו שורה של אימונים משותפים. לדמשק הגיעו ונמצאים עד היום קציני קישור של מפקדות המודיעין וההגנה האנטי אווירית העיראקיים.
בתחום הכלכלי הסכים אסד לעזור לעיראק להעביר את הנפט שלה באמצעות פתיחת צינור הנפט העיראקי-סורי לחופי הים התיכון. כמו הסכים אסד להרשות לעיראקים להבריח נפט, בניגוד לסנקציות של האו"ם, באמצעות פתיחת קוו הרכבת בין בגדאד, מוסול, וחלב. מחלב מועבר הנפט העיראקי בצינורות סוריים לנמל לטקיה.
כאשר שר החוץ האמריקני קולין פאול ביקר לפני שלושה שבועות בדמשק, הוא ביקש מאסד התחייבות שהוא יפסיק לפחות את שיתוף הפעולה עם סדאם חוסיין בתחום הברחת הנפט. אסד ענה שהוא מסכים לכך. אולם פקידים אמריקנים שנילוו לפאוול ציינו כי לא מזכיר המדינה ולא אף אחד אחר שמע מהנשיא הסורי שום התחייבות לגבי התאריך שבו הוא יפסיק את הברחת הנפט העיראקי, המתבצע בקצב של כ- 200 אלף חביות ליום.
עכשיו, ערב וועידת הפסגה הערבית עומד אסד בפני ההחלטה הקשה מכולן. האם סוריה תכרות ברית צבאית ומדינית עם ערפאת. אסד יודע כי אם הוא יעשה צעד זה הוא יהפוך את דמשק לחולייה המקשרת את הציר, בגדאד, דמשק, חיזבאללה, עזה ורמאללה. אם ציר כזה יקום ערב וועידת הפסגה או תוך כדי הפסגה הערבית, פירוש הדבר שהקוו של הקיצונים הוא אשר ישלוט בהחלטות שתקבל וועידת הפסגה וגם באירועים שיבואו לאחריה במזרח התיכון.