נשיא רוסיה דימטרי מדוודב יגיע לביקור בירושלים באמצע ינואר
נשיא רוסיה דימיטרי מדוודב יגיע באמצע חודש ינואר לביקור בישראל, במסגרת מסע מזרח תיכוני שהוא עומד לערוך. ערב הביקור החלה מוסקבה להעביר בימים האחרונים מסרים לירושלים, לפיהן חל שינוי יסודי במדיניות הרוסית במזרח התיכון המצביע על קו מתון וצונן יותר ביחסים בין מוסקבה, לאיראן, סוריה, והחמס, ועל קו ידידותי יותר כלפי ישראל.
כמו כן מעבירה מוסקבה מסרים כי למרות נכונותה להשקיע בשדות הנפט והגז בלבנון, היא מעוניינת לא פחות, להשקיע בשדות הגז הישראליים בים התיכון, ולהיות שותפה בפרויקט הרחבת צינור הנפט אילת-אשקלון.
למקורות של תיקדבקה נודע כי לאחרונה ביקרו בחשאי נציגים ומומחים של ענק הנפט והגז הרוסי 'גזפרום' Gazprom, במשרדי החברות הישראליות המחזיקות בבעלות בשדות הגז תמר, דלית, ולוויתן בים התיכון.
עוד נודע למקורות שלנו כי המומחים הרוסיים חושבים כי עתודות הגז הישראליות הנאמדות היום בכ- כ-25 טריליון פיט מרובעים cubic feet, הן הרבה יותר גדולות, וכי רוסיה יכולה לעזור לחברות ולישראל למצוא עתודות גז גדולות אלה. המומחים הרוסיים הצביעו על קידוח הגז לוויתן כבעל הפוטנציאל המבטיח ביותר.
כבר ביום שני 13.12 דיווחו המקורות שלנו במוסקבה כי בימים הקרובים עומד להגיע לביקור פתע בישראל מיכאל מרגאלוב Mikhail Margelov, שהוא יושב ועדת החוץ של הדומא בית הנבחרים הרוסי, ואחד האישים הבולטים עתה במוסקבה המשתתפים בעיצוב מדיניות החוץ הרוסית. עתה מוסרים המקורות במוסקבה כי מרגאלוב יכין את ביקורו של מדוודב בירושלים. מדבדב יבקר גם ברשות הפלסטינית ברמאללה.
המקורות המודיעיניים ובמוסקבה של תיקדבקה מוסרים כי מוסקבה העבירה באחרונה לירושלים 5 מסרים מדיניים וצבאיים עיקריים:
1. מוסקבה חתמה על הסכם לאספקת מלטים צבאיים ישראלים לצבא הרוסי, כאשר היא מסכימה לכך כי תמורת ההסכם הזה, רוסיה לא תספק לאיראן ולסוריה מערכות נשק מתקדמות כמו טילי היירוט מדגם S-300. בצעד זה של ממשל הנשיא מדוודב וראש הממשלה ולדימיר פוטין, מעניקה מוסקבה לישראל ערבויות צבאיות מפני כוחן הצבאי העולה של טהרן ודמשק.
2. סיבה נוספת לאי אספקת נשק מתקדם רוסי לאיראן וסוריה, היא ההסכמה הרוסית עם זווית ההשקפה הישראלית, שכל מערכת נשק שתגיע לידי האיראנים והסורים, תגיע גם בסופו של דבר לידי חיזבאללה. מוסקבה איננה מעוניינת בשדרוג החימוש של חיזבאללה.
3. מוסקבה גם שינתה לאחרונה את גישתה בנושא הפלסטיני. אין יותר תמיכה עיוורת של רוסיה בדרישות הפלסטיניות מישראל, ומוסקבה מוכנה לשקול גם פתרונות זמניים לבעיה הפלסטינית. הרוסים אומרים כי הדרך הטובה ביותר להיווכח בכך היא העובדה שהפלסטינים לא פנו למוסקבה בבקשה להכיר בהם כמדינה עצמאית בגבולות 1967, בעוד שהם כן הפנו בקשה כזו למדינות באירופה, אסיה, ודרום אמריקה.
4. הרוסים גם שינו באחרונה את יחסם למנהיג החמס חלאד משעל. הם מבקשים מישראל לשים לב כי הוא איננו מוזמן יותר לבקר במוסקבה.
5. מוסקבה ערה לברית האסטרטגית המעמיקה בין ישראל ליוון, ולכן היא מעוניינת להשתתף ולהשקיע בפרויקט של הרחבת צינור הנפט אשקלון אילת, כדי שאפשר יהיה באמצעותו להעביר את הגז הרוסי, שיגיע לישראל דרך צינור הגז החדש שינוח בין יוון לישראל. הרוסים חושבים כי הדרך הקצרה והזולה ביותר לשווק את הגז הרוסי לאסיה, היא דרך אילת.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי בלשכות נשיא המדינה פרס, ראש הממשלה נתניהו, ושר החוץ ליברמן, נמצאות ההכנות לביקורו של מדוודב, בעיצומן.