נשיא רוסיה פוטין מנסה להשתלט על המהלכים המדיניים בסוריה כשהוא עומד בראש הגוש הרוסי-טורקי-איראני, תוך תיאום עם נשיא ארה"ב טראמפ

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הזמין אליו, ביום שני 20.11, לעיר הנופש סוצ'י Sochi, את נשיא סוריה בשאר אסד.
שני המנהיגים הסכימו ביניהם בפגישה, כי מאחר וגורמי הטרור ( הם לא ציינו איזה-אולם הכוונה הייתה בעיקר ל-ISIS), הובסו במלחמה והיא מתקרבת לסיומה, הגיע הזמן לפתרון מדיני-פוליטי של המצב בסוריה.
פוטין הדגיש בדבריו, כי הוא מאמין שהמהלכים המדיניים צריכים להתנהל תחת חסות האו"ם.
נשיא סוריה אסד ענה שהוא מעוניין בהתקדמות במצב הפוליטי בסוריה, אולם הוא מקווה שרוסיה תעזור לסוריה להבטיח שהמהלך ינוהל על ידי הסורים עצמם כאשר גורמי חוץ עוזרים להם, אבל אינם מתערבים' , that He hoped for Russia’s help in ensuring that the Syrians themselves lead the process, with help from the outside, but not “interference.”.
במילים אחרות, אסד איננו מתנגד למעורבות האו"ם במהלכים המדיניים, אבל בתנאי שהם לא יתערבו בעניינה הפנימיים-הפוליטיים של סוריה, ובעיקר לא ינסו לכפות עליה הסדרים בניגוד לרצונה.
אפשר להניח, כי הגרסה הרשמית הזו של חילופי הדברים בין שני המנהיגים, איננה משקפת בהכרח את מה שהתרחש באמת בפגישה. יותר מתקבל על הדעת, כי פוטין לקח על עצמו את התפקיד לכופף את היד של אסד ולהבטיח כי הוא ילך בדרך המדינית שמוסקבה מתווה לו.
לאחר הפגישה הודיע הנשיא פוטין, כי הוא מקדיש את יום שלישי 21.11, להתייעצויות טלפוניות שהוא יקיים עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ושורה של מנהיגים מזרח תיכוניים, על המצב בסוריה.
את הפרטים על מה שבאמת התרחש בפגישה אפשר יהיה לדעת רק בעוד כמה ימים כאשר יתחילו להגיע הדיווחים האמתיים-גם ממוסקבה וגם מדמשק.
בינתיים ההשערות שמועלות כאילו על אסד, לאחר הפגישה בסוצ'י לבחור עתה בין המתווה האיראני ובין המתווה הרוסי בעיצוב המצב בסוריה שלאחר המלחמה-אינן מציאותיות, מארבע הסיבות הבאות:
1. קודם כל, זה יפה מאוד שפוטין ואסד לוחצים ידיים ומסכימים ביניהם, כי המלחמה הסתיימה. אבל שני המנהיגים יודעים יפה מאוד כי הסתיים שלב עיקרי במלחמה-הבסת ISIS, ושחרור השטחים והערים בסוריה שהיו בידיו, אולם המלחמה עם המורדים הסוריים-למרות התפרקותם, עדיין לא הסתיימה.
2. למרות הדיבורים על מאבק סמוי בין מוסקבה וטהרן על השליטה בסוריה, צריך לקחת בחשבון כי בינתיים בשלב הנוכחי של המלחמה-אפילו היא לקראת סיומה, גם רוסיה וגם איראן  משלימות עם העובדה שלכל אחת מהם ישנה שליטה באזורים מסוימים בסוריה. לדוגמא: הצבא הרוסי שולט בעיקר על חלקים של החוף הסורי עם הים התיכון, ואילו איראן שולטת יותר באזור דמשק, ובהרים והדרכים המקשרים בין סוריה ללבנון.
בינתיים, נמשך שיתוף הפעולה הצבאי ההדוק בין רוסיה-איראן, וחיזבאללה.
3. הפגישה בסוצ'י היא רק התחלה של משא ומתן מדיני ארוך מאוד שיכול לקחת חודשים רבים אם לא שנים. אפשר וצריך להניח כי יהיו בו עליות, מורדות ותקופות של קיפאון, בהן המלחמה יכולה להתחדש באזורים מסוימים בסוריה.
4. תמיד צריך לקחת בחשבון, כי בשאר אסד הצליח לשרוד שבע שנים של מלחמה אכזרית וקשה  ולצאת ממנה מנצח. אין שום סיבה שהוא לא ינסה לחזור על הישג זה בתחום המדיני, וגם לנצח במלחמה המדינית-פוליטית שלו.
בינתיים אנחנו נמצאים רק בתחילתו של התהליך המדיני.
ביום ד' ייפגשו בסוצ'י מנהיגי רוסיה, טורקיה ואירן, לדון במהלכים המדיניים בסוריה. ( עדיין לא ברור באם הפגישה תיערך בדרג של ראשי מדינות או שרי חוץ.) צריך לשים לב לכך כי סוריה לא תשתתף בפגישה זו. כלומר, מזווית הראייה של פוטין מוסקבה, טהרן ואנקרה, הן שיובילו את המהלך המדיני בסוריה.
באותו יום, כמהלך נגד למהלך הרוסי-איראני, תכנס ערב הסעודית בריאד מפגש של כל ראשי ארגוני האופוזיציה הסוריים.
שבוע לאחר מכן ב-28 לנובמבר תתכנס וועידת האו"ם לפתרון המשבר בסוריה בז'נווה.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 תגובות עבור “נשיא רוסיה פוטין מנסה להשתלט על המהלכים המדיניים בסוריה כשהוא עומד בראש הגוש הרוסי-טורקי-איראני, תוך תיאום עם נשיא ארה"ב טראמפ

  • נוב 22, 2017 @ 14:35 at 14:35
    Permalink

    הסיפור עוד לא רק לא נגמר. הוא רק מתחיל. ישראל נכנסת עכשיו להצגה ומאד יתכן שתהפוך את הקערה על פיה. פוטין יודע זאת ולכן כינס את שלושת הרמטכ"לים ע"מ לתאם תגובות צבאיות לניסיונות ישראל וסעודיה להפיל את אסד.
    ואין לשכוח ששליש מסוריה בידי הכורדים, והקמת מדינה בפועל בשטח זה תיתקל בתגובה צבאית טורקית, גם אם זה ייקרא "אוטונומיה".

Comments are closed.