נתניהו: איראן כבר קבלה החלטה לבנות נשק גרעיני. יש לפעול כעת לפני שיהיה מאוחר מידי
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ביום ה' 19.1 בהולנד, כי איראן החליטה כבר להפוך למעצמה גרעינית, וכי יש לפעול עתה כדי לעצור מהלך איראני זה לפני שיהיה מאוחר. בכך לא רק שנתניהו הודיע לראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל דמפסי המבקר עתה בישראל, מה יהיה המסר שלו לממשל אובמה, אלא שראש הממשלה גם סתר את דבריו של שר הביטחון אהוד ברק שאמר, 'כי החלטה ישראלית לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים עדיין רחוקה מאוד'. נתניהו גם סתר בדבריו את הפרסומים שהופיעו בישראל כאילו שירותי המודיעין וצה''ל מעריכים כי איראן עדיין לא החליטה להפוך גרעינית. המקורות של תיקדבקה הודיעו על החלטה איראנית זו כבר ב-22.12. ראש הממשלה קרא להפעיל את הסנקציות נגד משק האנרגיה האיראני עכשיו.
ביום ה' 19.1 בבוקר דיווחו המקורות של תיקדבקה:
המתיחות בין ארצות הברית וישראל לגבי תקיפת איראן תימשך גם לאחר סיום ביקורו של ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי Gen. Martin Dempsey, ביום ה' 19.1 בישראל. המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה מדווחים, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך לעמוד על דעתו כי בשלב זה בה התוכנית הצבאית הגרעינית האיראנית ממשיכה לפעול ולהתקדם במלוא התנופה, מבלי שהסנקציות המוטלות על איראן ישפיעו עליה, ישראל לא תיתן לממשל אובמה התחייבות שלא לתקוף את איראן מבלי להודיע על כך לוושינגטון מראש.
הנשיא אובמה דורש התחייבות כזו מראש הממשלה בנימין נתניהו, ונתניהו מסרב לבקשתו. אובמה חזר על דרישתו זו מישראל בשיחה הטלפונית שהייתה לו עם נתניהו ביום חמישי 13.1 בשבוע שעבר. בשיחה זו הודיע נתניהו לאובמה, כי עקב חוסר ההסכמה הזה השורר בין וושינגטון וירושלים הוא מבקש לבטל את התרגיל הצבאי המשותף האמריקני-הישראלי שעמד להיערך באפריל. בתרגיל היו הצבא האמריקני וצה''ל צריכים לבדוק את פעולת מערכות ההגנה נגד טילים והתיאומים המבצעיים ביניהם במקרה של פריצת מלחמה עם איראן, ו/או מלחמה אזורית מזרח תיכונית.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי ראש הממשלה נתניהו חשש כי הימצאותם של כוחות אמריקנים גדולים בישראל תגביל את יכולת החלטתו מתי לתקוף באיראן.
שר הביטחון אהוד ברק המנסה לייצב את עצמו בעמדת מתווך בין ראש הממשלה וממשל אובמה, ניסה ביום ד' 18.1 להוריד את להבות העימות האמריקני-הישראלי הזה, באומרו, 'כי החלטה ישראלית לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים היא עדיין רחוקה מאוד'. ציטוט המקור: A decision by Israel on whether to attack Iranian nuclear facilities remains very far off. במילים אחרות, ברק ניסה לאותת לממשל אובמה שלא לדאוג יתר על המידה מסירובו הנוכחי של ראש הממשלה בנימין נתניהו למסור מראש על מועד ההתקפה על איראן, משום שממילא יש עוד זמן רב עד שישראל תגיע לנקודה בה תצטרך להחליט באם לתקוף.
מזווית הראייה של ברק במשך תקופת הזמן הארוכה שעדיין נשארה עד התקיפה תגענה ארה''ב וישראל להבנות לגבי מועד ביצועה אם יהיה בה צורך.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי ספק גדול באם עמדה זו מקובלת על הנשיא אובמה, ועל ראש הממשלה נתניהו. אובמה רוצה להיות בטוח שישראל לא תפתיע אותו בהתקפה כזו, בייחוד כאשר הוא נמצא בעיצומה של מערכת בחירות לנשיאות, וכאשר נושא הגרעין הופך להיות לנושא מרכזי במערכת הבחירות, כאשר המעומדים הרפובליקנים לנשיאות מאשימים אותו כי הוא איננו נחוש מספיק בפעולותיו נגד איראן. הנשיא אובמה חזר ואמר ביום ד' (יום ה' לפנות בוקר לפי שעון ישראל) התגובה על ההתקפות הרפובליקניות עליו, כי הוא נחוש שלא לאפשר לאיראן להצטייד בנשק גרעיני.
הדים לטיעונים של ברק נשמעו גם בדבריו של שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה אשר אמר ביום ד', כי אין צורך לנקוט באמצעים מיוחדים נגד האפשרות שאיראן תנסה לסגור את מצרי הורמוז, מאחר והצבא האמריקני כבר מוכן להתפתחות כזו עכשיו. ציטוט המקור: We are not making any special steps at this point in order to deal with the situation. Why? Because, frankly, we are fully prepared to deal with that situation now. פנאטה הוסיף ואמר כי שר הביטחון ברק פנה אליו וביקש לדחות את התרגיל האמריקני-ישראלי, 'בגלל סיבות טכניות'.
בינתיים, מוסרים המקורות שלנו, כי נתניהו הורה ביום ד' ערב צאתו לביקור קצר בהולנד, לברק ולרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, להציג בפני ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל דמפסי את אותה עמדה אותה הציג בפני הנשיא אובמה, ולפיה ישראל איננה מתחייבת להודיע מראש לארה''ב מתי היא תתקוף באיראן.
אחת הסיבות העיקריות מדוע ראש הממשלה נוקט בעמדה זו היא, כי הוא איננו מתרשם שהסנקציות שהאמריקנים מפעילים או עומדים להפעיל נגד האיראניים הם בעוצמה בהיקף כזה כפי שמתוארים על ידי דוברי הממשל ובאמצעי התקשורת האמריקנים.
חוגים בכירים ישראליים אמרו ביום ה' 19.1 בירושלים, כי הסנקציות האמריקניות והאירופאיות על הבנק הממלכתי האיראני ה-CBI ועל משק האנרגיה האיראני, והסנקציות האירופאיות על קניית נפט איראני עדיין לא הופעלו, וגם אם הן תופעלנה בסופו של דבר ייקח זמן רב עד שהן תתחלנה להשפיע על איראן בצורה כזו שהיא תתחיל לשקול באם להאט את פיתוח התוכנית הגרעינית הצבאית שלה. בינתיים, אמרו הפקידים הישראלים , כי בצד הדיבורים על הסנקציות ישנם סימנים כי ארה''ב מאותתת לאיראן כי היא מוכנה לחדש את המו''מ על הנושא הגרעיני. האיראנים טענו ביום ד' 18.1 כי הנשיא אובמה שלח באחרונה מכתב אישי למנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי ובו הציע לו שוושינגטון וטהרן יפתחו ערוץ של שיחות ישירות ביניהן. דוברים של ממשל אובמה הכחישו כי מכתב כזה נשלח.
ביום ד' הגיע לאנקרה שר החוץ האיראני עלי אכבר סלאהי Ali Akbar Salehi, ואמר כי איראן עומדת במגעים עם המעצמות הגדולות בעולם במטרה לחדש את המו''מ הגרעיני. גם ארה''ב וגם האירופאים הכחישו את דבריו. עיקר חששותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הן, כי בסופו של דבר יתחדש המו''מ איראן לחמש המעצמות הגדולות פלוס גרמניה (מדינות ה-P5+1) , ואחד התנאים שאיראן תציג לכך יהיה הפסקה של הסנקציות נגדה עד לאחר סיום הדיונים.
לדעת ישראל מהלך כזה יוביל רק לתוצאה אחת, הוא יאפשר לאיראן מרווח זמן נוסף לפיתוח הנשק הגרעיני שלה ללא כל הפרעה או לחצים כלכליים, מבלי שישראל תוכל לתקוף אותו.