נתניהו, ברק ליברמן, לדיון מכריע על פעולה קרקעית. לחץ כבד של הנשיא אובמה להימנע מכניסת צה"ל לרצועה
הצמרת הישראלית, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, ושר החוץ אביגדור ליברמן, התכנסו ביום א' 18.11, לדיון לילי , הנמשך גם ביום ב' בבוקר, בנושא כיצד להגיב על הלחץ הכבד שהנשיא אובמה מפעיל עליהם שלא לתת הוראה לצה''ל לפתוח במתקפה יבשתית על רצועת עזה. המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי ביום ו' 16.11, שבת 17.11, לפנות בוקר לפי שעון ישראל ומצרים, כאשר אובמה דיבר עם נשיא מצרים מוחמד מורסי, ועם נתניהו, הבטיח נשיא ארה''ב למורסי, כי ייצור עבורו חלון הזדמנויות של 48 שעות בו יהיה עליו להשיג הפסקת אש של החמס.
ביום א' 18.11 התברר, כי לא רק שמורסי נכשל להשיג זאת, אלא שהחמס שהבין כי אובמה לוחץ על ישראל שלא לבצע פעולה כזו, הקשיחו את עמדותיהם, והגבירו את מטחי הטילים על מטרות בישראל.
זו הסיבה מדוע הנשיא אובמה שניסה לייצר עבור הסיכוי של הפסקת אש בעזה עוד מירווח זמן נוסף, אמר ביום א' בנגקוק, כי 48-36 השעות הבאות תהיינה מכריעות.
במקביל, שלחה ישראל לפי בקשה אמריקנית שני נציגים, ולא נציג אחד כפי שפורסם, קצין צה''ל בכיר ואישיות מודיעינית בכירה לקהיר, להמשך המו''מ.
בפני הצמרת הישראלית עומדות שלושת אפשרויות:
1. להיענות לבקשתו של אובמה, דבר שעוצר את האופנסיבה הישראלית לפחות עד יום רביעי 21.11., כאשר הסיכוי הוא שגם אז אובמה ימשיך להפעיל לחץ כזה.
2. לדחות את הלחץ של נשיא ארה''ב, ולפתוח בפעולה קרקעית גדולה ברצועה.
3. לבצע עוד בלילה שבין יום א' וב' 19.11, שורה של פשיטות קרקע מוגבלות בתוך הרצועה, שתהיינה פעולות גישוש צבאיות, אבל לא אופנסיבה.
קודם לכן במשך יום א' 18.11, דיווחו המקורות של תיקדבקה:
תל אביב הותקפה ביום א' בלילה 18.11, בטילים. 2 טילים יורטו. זו פעם שנייה ביום שהעיר מותקפת בטילים. הרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, ביקר ביום א' 18.11, אצל חיילי מילואים המוצבים מול הרצועה. 'לחימה בשטח בנוי היא מאתגרת' אמר הרמטכ''ל ברמזו לכניסה קרקעית של צה''ל לרצועה. 'כאשר אתם נכנסים קדימה, תשאירו את שדרות, אופקים, ואשקלון (ומה מתרחש שם), מאחורנית, תסתכלו רק קדימה'.
הנשיא אובמה אמר בנגקוק, כי 48-36 השעות הבאות תהיינה מכריעות. נציג צבאי ישראלי בכיר הגיע לשיחות הפסקת האש בקהיר. כוחות אוויר וים גדולים של צה''ל פתחו ביום א' 18.11 לפנות בוקר במתקפה כבדה על מטרות ברצועת עזה, לאחר שהתמוטטו המגעים שהתקיימו במשך כל השבת בין וושינגטון, ירושלים, קהיר ועזה, להשגת הסכם להפסקת אש בין ישראל לחמס.
בעוד מצרים, טורקיה, והחמס רומזים כי יש בסיס להשגת הסכם כזה, החליטה הצמרת הישראלית כי אין בסיס כזה, וכי ישראל נדחפת לקבל הפסקת אש לפי תנאי החמס. לאחר התייעצות בין נתניהו, ברק, וליברמן, הוחלט להגיב בהגברת התקיפות, למעט תקיפה קרקעית.
להלן השתלשלות המאורעות בשבת וביום א' לפנות בוקר, וכיצד קרה כי המאמצים להפסקת אש נסתיימו בסיבוב קרבות חדש.
המודיעין הכללי המצרי הוציא ביום שבת 17.11, בחשאי את ראש ממשל חמס בעזה איסמעיל הנייה, באמצעות שיירתו של שר החוץ התוניסאי רפיק עבד אל-סלאם Rafik Abdesslem, לאל-עריש בצפון סיני, כדי שיוכל לקיים משם מגעים ישירים עם קהיר הנוגעים להסכם הפסקת אש בין החמס לישראל.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מוסרים, כי אחת הבעיות העיקריות של נשיא מצרים מוחמד מורסי, ושל ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, שהגיע בשבת לקהיר, במטרה לקדם הסכם הפסקת-אש בעזה, הייתה שראשי החמס שירדו למחתרת מחשש לחיסול ממוקד ישראלי, ניתקו את כל הטלפונים ואמצעי התקשורת האלקטרוניים שלהם, במטרה למנוע מעקב ישראלי אחר תנועותיהם, ודבר זה מנע את קידומו של המו''מ. מאחר והנייה סירב לקיים קשר עם קהיר מבנין המשלחת הצבאית המצרית בעזה, הוחלט לבסוף להוציאו לאל-עריש. אין מידע באם ביום א' 18.11, הנייה עדיין נמצא באל עריש, או שהמודיעין המצרי החזיר אותו לעזה.
ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, הביא אתו במטוסו לקהיר, לצורך המו''מ, את איש הזרוע הצבאית של החמס סאלח ארורי Saleh Aruri, כדי שיהיה איש הקשר בינו ובין הנהגת החמס בעזה, בכל הקשור לנושא הפסקת האש בין החמס לישראל. ארורי הוחזק עד 18 באוקטובר 2011, במשך 15 שנה בבית כלא ישראלי, כאשר שוחרר במסגרת העסקה לשחרור גלעד שליט. מאחר וישראל התנגדה כי ארורי ישוחרר לגדה המערבית או לעזה, הוסכם לבסוף כי הוא יצא לטורקיה.
המקורות המודיעיניים שלנו מדווחים, כי בטורקיה קיבל אותו מיד עם הגיעו לשם ראש מוסד הביון המרכזי הטורקי ה-MIT חאקן פידאן Hakan Fidan, שהוא איש אמונו של טאייפ ארדואן. תוך ניצול קשריו וחסותו של מוסד המודיעין הטורקי, הפך סאלח ארורי את איסטנבול, להיות המפקדה המבצעית של רשתות החמס בגדה המערבית וברשות הפלסטינית. במילים אחרות ארדואן הביא אתו לקהיר את האיש בו יש אמון להנהגת החמס בעזה. ארורי הוא שעמד כל השבת בקשר עם איסמעיל הנייה.
במוצאי שבת במסיבת עיתונאים עם ארדואן, אמר נשיא מצרים מוחמד מורסי, כי 'ישנם כמה סימנים שיכולה להיות (במלחמה בעזה) הפסקת אש בקרוב'. מורסי הוסיף, כי 'אין שום ערבויות לכך'. ציטוט המקור: There are some indications that there could be a ceasefire soon, adding that there were still no guarantees.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי לשתי המילים שאמר מורסי 'אין ערבויות' יש משמעות כפולה. מצד אחד אין ערבויות כי אכן תושג הפסקת אש, אולם מהצד השני מדובר בדיוק בנקודה המרכזית בגללה מתווה המו''מ עליו עמלו מורסי וארדואן בשבת תקוע.
ארצות הברית וישראל עומדות על כך, כי כל הסכם על הפסקת אש, יהיה בין וושינגטון, קהיר, אנקרה (באם טורקיה תרצה בכך), וישראל. כלומר, החמס לא יהיה חלק מההסכם. ההסכמים אשר יחייבו את החמס יהיו בינו לבין קהיר. שלושת הבכירים הישראליים אשר מנהלים את המו''מ על הפסקת האש קרי-ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, ושר החוץ אביגדור ליברמן, עומדים על כך כי ארצות הברית תערוב לביצועו של ההסכם באם יושג.
המקורות שלנו מוסרים, כי בתגובה לדרישה הישראלית, פנה ראש ממשלת טורקיה ארדואן, אל נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וביקש ממנו להיות ערב להסכם הפסקת האש, לצידו של נשיא ארה''ב באראק אובמה.
בלילה, הכחישה ישראל ידיעות שהפיצו מקורות בקהיר, כאילו שליח ישראלי נמצא כבר בדרך לקהיר כדי לדון בפרטי ההסכם המתגבש.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי ביום א' לפנות בוקר, החליטו נתניהו, ברק, וליברמן, כי הם לא יכנסו למלכודת שפרשו לרגליהם מורסי וארדואן, והם הורו לחיל האוויר וחיל הים לחדש את ההתקפות על מטרות ברצועה. השלושה גם החליטו, כי בשלב זה צה''ל לא ייצא למתקפה קרקעית, בהתאם להבטחות נתניהו לנשיא אובמה בעת שיחתם הטלפונית בשבת לפנות בוקר. נתניהו הבטיח לאובמה, כי הוא יימנע בינתיים מתקיפה קרקעית, כל זמן שיש סיכויים להשיג הפסקת אש.
מקור מערבי בכיר בקהיר המכיר היטב את פרטי המו''מ המתנהל, אמר ביום א' 18.11 למקורות תיקדבקה, כי לא הנשיא אובמה, ולא הנשיא פוטין החליטו עדיין באם לתמוך בהסכם כזה כפי שמציעות מצרים וטורקיה, ובאיזה מידה הם רוצים להיות מעורבים בו. המקור המערבי אמר: 'קיימת עיסת בצק, אבל עדיין אי אפשר להכניס אותה לתנור כדי לאפות ממנה עוגה'. להערכת המקור ייקח עוד כמה ימי קרבות עד שיתברר אם אכן אפשר להשיג הסכם הפסקת אש בין ישראל לחמס.