נתניהו יוצא לסוצ'י לפגוש את פוטין בניסיון לבטל את משלוח טילי ה-S-300 לסוריה. הסיכויים לכך קלושים מאוד

ראש הממשלה בנימין נתניהו ייפגש בתחילת השבוע הבא, בעיר הנופש הרוסית סוצ'י Sochi שעל חוף הים השחור, עם נשיא רוסיה ולדמיר פוטין הנופש שם. כך הודיע בשבת 11,5, דוברו של פוטין דימטרי פשקוב Dmitry Peskov. הדובר סירב לומר דבר על תוכן הפגישה הפתאומית והדחופה, אולם המקורות במוסקבה של תיקדבקה מוסרים, כי הפגישה נערכת לפי בקשה אישית של ראש הממשלה נתניהו אשר מבקש לבוא לדבר עם פוטין ולנסות לשכנעו לבטל את משלוח טילי היירוט המתקדמים הרוסיים מדגם S-300 לסוריה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה היו הראשונים שפרסמו את הידיעה על משלוח הטילים ביום ג' 7.5.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי הסיכויים שנתניהו יצליח לעצור את משלוח הטילים, ומערכות נשק רוסיות אחרות מתקדמות לסורים, היא קטנה ביותר וכמעט איננה קיימת.
פוטין כבר דיבר פעם אחת עם נתניהו, ביום שני 6.5, בעת שנתניהו הייה בשנחאי. בשיחה זו נמסרה אזהרה רוסית חמורה לישראל שלא לתקוף יותר בסוריה, ופוטין כבר דחה אז את בקשתו של נתניהו שלא לספק לסוריה טילי נ''מ מתקדמים.
החל מאמצע שבוע שעבר (יום ג' 7.5) פגש נשיא רוסיה פוטין את שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ואת ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב פגש ביום ו' 10.5 בוורשה בפולין את שר החוץ הגרמני גואידו ווסטרוואלה Guido Westerwelle.
כל האישים המערביים האלה ביקשו מפוטין שלא לשלוח את טילי ה-S-300 לסוריה, כאשר הם מזהירים אותו כי בכך ייפתח מרוץ חימוש חדש בסוריה ובמזרח התיכון, אשר יכול לדרדר עוד יותר את המצב באזור.
אולם המקורות של תיקדבקה במוסקבה ובוושינגטון מוסרים, כי פוטין דחה את כל הפניות האלה ואמר כי רוסיה תעמוד בהתחייבויות שלה כלפי אסד להגן על משטרו, וכי לאחר התקפת חיל האוויר הישראלי ב-5 במאי על דמשק, טילי ה-S-300 הרוסיים יסופקו.
פוטין הוסיף ואמר, כי רוסיה לא תרשה יותר התקפות אוויריות על מטרות שלטון בדמשק, או בסוריה, משום שהוא רואה בהן פתח לפתיחת התקפות אוויריות של ארה''ב ונאט''ו על משטר אסד,
בדומה להתקפות האוויר אשר הפילו את משטר מועמר קדאפי בלוב ב-2011.
פוטין גם אמר, כי אספקת הנשק הרוסי לסוריה ולאיראן, היא תשובה לעסקת הנשק האמריקנית האחרונה עם ישראל ומדינות המפרץ הפרסי עליה הודיע שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל בעת ביקורו במדינות אלה בשבוע האחרון של חודש אפריל.
העמדה הרוסית הזו השתקפה היטב בדברים שאמר ביום ו' לעיתונאים בוורשה לברוב לאחר פגישתו עם שר החוץ הגרמני ווסטרוואלה.
לברוב אמר, 'כי רוסיה איננה מתכננת למכור' טילים אלה. הסיבה: 'רוסיה כבר מכרה (טילי S-300 לסוריה), לפני זמן ארוך'. 'רוסיה חתמה חוזים והיא משלימה את המשלוחים שכוללים טכנולוגיות אנטי אוויריות' Russia is not planning to sell. Russia already sold them a long time ago. It has signed the contracts and is completing deliveries, in line with the agreed contracts, of equipment which is anti-aircraft technology. במילים אחרות, רוסיה כן שולחת לסוריה טילי S-300.
אחד החששות הכבדים ביותר בישראל ובמערב, כי נוסף לכמות הגדול של טילי נ''מ שסוריה תקבל- שש סוללות הנושאות 144 טילים, שולחת רוסיה לסוריה שני צוותים גדולים של קציני טילים והגנת נ''מ לסוריה.
הסיבה הרשמית הניתנת לכך במוסקבה, היא שהצוותים יאמנו את הצבא הסורי בשימוש בטילים. אולם למעשה יהוו הקצינים והמדריכים האלה שיפעילו את הטילים מול מטוסים, כולל של חיל האוויר הישראלי, אשר יתקפו מטרות בסוריה ובלבנון, מגן אנושי לסוללות אלה.
חיל האוויר הישראלי מאומן בתקיפה ולחימה נגד טילי S-300, אולם מציאותם של קצינים ומדריכים רוסיים בסוללות, מעלה את האפשרות כי הם יכולים להיפגע.
במילים אחרות, פוטין החליט כי מוסקבה פורשת מטריית טילי נ''מ רוסיים על הכוחות הסוריים, כוחות חיזבאללה ואיראן-הבסאיג' הנלחמים בסוריה.
הערכת המקורות הצבאיים של תיקדבקה היא, כי במצב כזה הדבר היחיד שנתניהו יכול לקוות בפגישה עם פוטין הוא לנסות ולקבוע כללים לפיהם תמנע התנגשות צבאית בין רוסיה וישראל בסוריה.
 

Print Friendly, PDF & Email