סוריה החלה לקלוט סוללות טילי קרקע-אוויר ניידים מדגם `איגלה-אס` Igla-S. הרמטכ"ל הרוסי בדמשק.

מיוחד ובלעדי למקורות הצבאיים של תיקדבקה. הסוללות הראשונות של טילי קרקע-אוויר ניידים מדגם "איגלה-אס" Igla-S, המורכבות על גבי כלי רכב משוריינים, החלו להגיע השבוע לסוריה. הטיל שהוא הדגם המתקדם של ה- SA-18 `Grouse` נחשב לאחד הטילים היעילים ביותר לפגיעה בכלי טייס או טילים הטסים בגבהים נמוכים. הטיל יעיל גם נגד טילי שיוט. הטיל מיוצר על ידי מפעלי התעשייה הצבאית הרוסיתKBM KB Mashinostroeniya , ליד מוסקבה.
על החוזה בהיקף של 70 מיליון דולר, לאספקת 20 סוללות טילים כאלה לסוריה חתמו הנשיא ולדמיר פוטין, ונשיא סוריה בשאר אסד, בדיוק לפני שנה בינואר 2005.
המקורות הצבאיים שלנו מוסרים כי ביחד עם המשלוח הראשון של הטילים הגיע ביום שני 30.1, לביקור בדמשק הרמטכ"ל הרוסי הגנרל יורי באליובסקי Gen. Yuri Baluyevsky כאשר נלוות אליו משלחת צבאית גדולה, המורכבת בעיקר ממומחי הגנה אנטי אווירית רוסיים. הרמטכ"ל הרוסי נפגש עם נשיא סוריה בשאר אסד, והרמטכ"ל הסורי גנרל עלי חביב.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי בשיחות עם אסד ביקש הנשיא הסורי כי מוסקבה תיקח על עצמה לבצע מודרניזציה של כל מערכת ההתראה המוקדמת וההגנה האנטי אווירית של סוריה. הרמטכ"ל הרוסי ענה כי רוסיה תהייה מוכנה לקחת על עצמה פרויקט כזה וכי הוא כבר נתן הוראות לצוותי מתכננים רוסים להכין את התוכנית לכך. המקורות שלנו מוסרים כי הסוריים מעוניינים לקבל את הטיל האנטי אווירי הרוסי המתקדם SA-300 ואת מערכות המכ"ם הנלוות אליו. נושא אחר שלא עלה בשיחה הוא איך וכיצד תמומן תוכנית שאפתנית סורית זו, ועל ידי מי?
המדובר בהוצאה גדולה מאוד של מאות מיליוני דולרים והשאלה היא מהיכן יש היום לסורים, במצבם המדיני והכלכלי הנוכחי סכומים פנויים גדולים כאלה להשקיע במודרניזציה של הצבא?
ראש הממשלה אריאל שרון ניסה בשנה שעברה להביא לביטול העסקה הרוסית-סורית אולם נכשל. שרון הביע לפני האמריקנים חשש כי הסורים יעבירו את הטילים ליד חיזבאללה. כתוצאה מהלחץ שלו החלו מגעים חשאיים בין הפנטגון והסטייט דפרטמנט בוושינגטון, ללשכתו של הנשיא פוטין, ומשרד ההגנה הרוסי במוסקבה.
תחילה אמרו הרוסים, כי יש להם ערבויות סוריות שהטילים לא יועברו. אולם כאשר האמריקנים המשיכו להתעקש, באו הרוסים בהצעה חדשה, לפיה הם ירכיבו את הטילים על נושאי גייסות משוריינים בצורה שלא יהיה כדאי לפרקם כדי להפעילם עצמאית.
וושינגטון קבלה הסבר זה ונתנה את הסכמתה לעסקה, למורת רוחה של ירושלים. למרות שכמות כזו של טילים איננה מהווה בעיה רצינית לחיל האוויר הישראלי, הניידות שלהם, כפי שנקבעה בהסדר בין מוסקבה וושינגטון, מקשה על פגיעה בהם, ומגבילה במידה מסוימת את הגובה בו יכולים מטוסי חיל האוויר הישראלי לטוס במרחב האווירי הסורי. כמו כן משמש הטיל כלי נשק יעיל ביותר נגד מה שמוגדר "מטרות קטנות" כמו מזל"טים, מסוקים וטילי שיוט. מומחי טילים אומרים, כי לטיל Igla-S אחד שמשוגר כנגד מטוסי קרב יש יעילות מקבילה לשני טילים אנטי אוויריים שנורו בעת ובעונה אחת, "effectiveness of two missiles in a single round". ואילו במקרה של שיגור הטיל הרוסי מול טילי שיוט המדובר באפקטיביות של חמישה טילים, שנורו בעת ובעונה אחת.

Print Friendly, PDF & Email