סייף אל איסלם: לא נעצרתי

במהפך דרמטי ביום ג' 23.8 לפנות בוקר, הופיע בנו של קדאפי שייך אל איסלם שעל מעצרו פורסם בהרחבה בכל העולם, במלון Rixos בטריפולי, כשהוא מלווה במשמר כבד של שומרי ראש, והכריז כי הוא לא נתפס, וכי צבאות קדאפי הודפים את המורדים. לא רק שהמורדים הודיעו על תפיסתו, אלא שבית הדין הבינלאומי בהאג ה-ICC, וכל אמצעי התקשרות המערביים דיברו על תפיסתו בוודאות מוחלטת, והשתמשו בה כדוגמא להתמוטטות שלטון קדאפי. סייף אל איסלם אמר, כי צבאות אביו הטמינו מלכודת למורדים, משכו אותם לתוכה, ועתה הם מחסלים אותם. הוא אישר כי מועמר קדאפי עצמו נמצא בטריפולי, וכי הוא מנהל ביחד עם בניו את המלחמה.  הופעתו של סייף אל איסלם מצביעה על כך, כי גם הידיעות שפורסמו ביום ב' בהרחבה, בייחוד על ידי אל ג'זירה, כי נמצאו גופותיהם של בנו של קדאפי חמיס, ושל ראש המודיעין הלובי עבדאללה סאנוסי, היו לא נכונות.
עתה לאחר הופעתו של סייף אל איסלם, ופעולת כוחות קדאפי ששחררה ביום ב' בלילה את מוחמד קדאפי מידי המורדים, נשאר רק בן אחד סעדיי, בשבי המורדים.
ביום ג' לפנות בוקר החלו כוחות קדאפי בעיר סירט Sirte, תוקפים בטילי סקאד את צבאות המורדים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה: הופעתו הפתאומית של סייף אל איסלם מחדש על במת המלחמה, מצביעה על כך, כי הזהירות בה נקט הנשיא אובמה בהופיעו ביום ב' כאשר סירב לומר כי משטר קדאפי התמוטט, והשתמש במונח הזהיר 'מתקרב לסוף דרכו', הייתה מוצדקת.
ביום ב' בלילה זמן קצר לפני חצות דיווחו המקורות של תיקדבקה תחת הכותרת 'המורדים שולטים בחלק קטן של הבירה. יועצים בריטים וצרפתים נלחמים בעיר':
המלחמה בטריפולי בירת לוב הפכה במשך יום ב' 22.8, למלחמת מודיעין, כאשר התברר כי בראש ובצמוד למורדים שנכנסו לעיר, מצויים יועצים צבאיים בריטיים וצרפתים, כולם אנשי יחידות מיוחדות. במילים אחרות נאט''ו, לונדון, ופריס, למרות הכחשותיהן, מפעילות כוחות קרקע במלחמה נגד קדאפי. זו פעם ראשונה שיועצים צבאיים מערביים משתתפים ישירות בפעולה צבאית הקשורה במרד הערבי.
המטרה של כוחות קדאפי הנלחמים בעיר היא, לנסות להפריד בין היועצים הצבאיים האלה ובין כוחות המורדים הלוביים הקטנים שנכנסו לעיר, ומספרם איננו עולה על 2,500, עד 3,000 איש בסך הכול.
ההערכה היא שלרשות הכוחות שנשארו נאמנים לקדאפי בעיר יש למעלה מ-5,000 חיילים. הערכת מקורות צבאיים הנמצאים בשטח היא, כי מטרת כוחות קדאפי היא לבודד את היועצים הצבאיים המערביים מיחידותיהן הלוביות ולהפך. אם כוחות קדאפי ישיגו מטרה זו הם מאמינים כי הם יוכלו להתגבר  על כוחות המורדים.
הידיעות כאילו המורדים שולטים ב-80 אחוז, או 90 אחוז משטחה של טריפולי , אינן נכונות. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינם, כי ביום שני בלילה, החזיקו המורדים רק בכ-30 אחוז מטריפולי, בעוד אלמנטים של מה שנשאר מכוחות דוויזיה מס' 12 של צבא לוב, הצליחו במשך היום והלילה להשתלט בחזרה על חלקים במרכז ובמערב הבירה. דוגמא נוספת למלחמת המודיעין המתנהלת בעיר, היא ההתרחשות בה ביום ב' בלילה הצליחו כוחות קדאפי להגיע אל בנו העצור של שליט לוב מוחמד ולשחרר אותו.
המנהיג המערבי שהגדיר ביום ב' בדייקנות רבה את המצב בטריפולי ובלוב. היה נשיא ארצות הברית באראק אובמה. בדברים שנשא לאומה האמריקנית אמר אובמה, כי שלטון קדאפי מתקרב לסיומו, אבל המצב נזיל ובלתי ברור. Situation is fluid and uncertain but Qaddafi's regime is coming to an end. ישנם דיווחים, אמר הנשיא, כי אלמנטים במשטר מתכוונים להמשיך את המלחמה. לקדאפי ולכוחותיו יש עדיין יכולת לשפוך דמים רבים, קבע אובמה. הנשיא קרא לקדאפי לתת הוראה לאנשיו להניח את נשקם, כדי למנוע שפיכות דמים זו.
דבריו של הנשיא אובמה, באו כמקלחת צוננים למאמצים של נאט''ו, ובייחוד בריטניה, להציג את המצב בלוב כאילו משטר קדאפי התמוטט, וזו רק שאלה של זמן קצר, עד אשר המלחמה תסתיים. אין ספק, כי הנשיא אובמה מעריך את המתרחש בלוב בצורה שונה לחלוטין מזו מאשר נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, וראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון.
לפני כן, ביום ב' 22.8, אחה''צ, דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה תחת הכותרת 'חמיס קדאפי מתקדם בראש חטיבת הטנקים שלו למרכז ולאזור הנמל בטריפולי', את הדברים הבאים:
בעוד במערב, ובייחוד בבריטניה, מבליטים את מעצרו של סייף אל איסלם, בנו הבכור של קדאפי, הרי בנו הצעיר חמיס Khamis al-Gaddafi הנחשב למוכשר שבין המפקדים הלוביים, החל ביום שני 22.8, מתקדם בראש חטיבת טנקים מבסיסה בבאב אל עזיזייה Bab al-Aziziya, אל מרכז הבירה, ואל אזור הנמל של טריפולי.
זו היא ההופעה המשמעותית הראשונה של כוחות הנאמנים לקדאפי, והיא מצביעה על כך, כי משפחת קדאפי עדיין לא וויתרה על השליטה בטריפולי, והיא עומדת לנהל מלחמת דמים, בניסיון להדוף את המורדים.
עד עתה נמנע חמיס, בשבועיים האחרונים, מלהשתמש בטנקים העומדים לרשותו מחוץ לטריפולי, מאחר ולא רצה לחשוף אותם להתקפות מטוסי נאט''ו. דבר זה אפשר לכוחות המורדים להתקדם ממערב במהירות כזו לתוך זאוואייה, ולאחר מכן לטריפולי.
אולם עתה, כאשר משטר משפחתו עומד בפני תבוסה מוחלטת, ותנועת הטנקים ברחובות טריפולי נותנת לשריון שלו הגנה מפני מטוסי נאט''ו, חמיס הטיל אותם לקרב.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי הופעתו של חמיס בשדה הקרב, מבשרת גם את הופעתו הקרובה של בן שני של קדאפי, אל-מועטסם בילאל Al-Mu'tasim-Billah al-Gaddafi, בזירת המלחמה.
אל-מועטסם, הנחשב אף הוא למפקד צבאי בעלת יכולות ביצוע מרשימות הוא מפקדם של גדודי כוחות מיוחדים, וכוחות המודיעין של משטר קדאפי. מקום בו הוא וכוחותיו נמצאים איננו ידוע.
צריך וכדאי לשים לב לעובדה, כי סייף אל-איסלם, שנעצר על ידי המורדים, ואשר בית הדין לפשעי מלחמה ה-ICC, מבקש עתה את הסגרתו, אף פעם לא היה מקובל ביותר על אביו מועמר קדאפי. בגלל ששהה שנים רבות בבריטניה, ידיעת השפה האנגלית, והכרתו את אורח החיים והתקשורת במערב, הוא התבלט בהופעותיו בששת חודשי המלחמה בלוב, כאילו הוא יד ימינו של אביו בניהול המלחמה.
אולם קדאפי, שאף פעם לא רצה שהוא יירש אותו, ניהל את המלחמה באמצעות שני בניו האחרים חמיס, ואל-מועטסם, שכבר כמה פעמים בששת החודשים האחרונים הצילו וחילצו את משפחתם ממצבים כמעט אבודים, כמו למשל ההתקפה המשולבת של ארה''ב, בריטניה, וצרפת, על טריפולי, מבצע Odyssey Dawn שהחל ב-19 למרס, שהסתיים בכישלון.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי ישנם סימנים המראים, כי קדאפי החליט להקריב את בנו סייף אל איסלם, כדי להסיח את דעת ראשי ומפקדי נאט''ו מצעדיו הצבאיים הבאים, ומהתפקיד המרכזי שימלאו מעתה חמיס ואל מועטסם, במלחמה.
ביום ב' 22.8, עשו ראשי נאט''ו, ובייחוד ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, את מירב יכולתם להפגין כי המלחמה בלוב הגיעה כבר לסיומה, וכי הוחל בבניית המוסדות, המנגנונים, והשירותים, שיהוו את הממשל החדש בטריפולי ובכל לוב. קדאפי ובניו יעשו את כל המאמצים הצבאיים להוכיח כי קביעות אלה אינן נכונות, ובלוב תתנהל עדיין מלחמה ממושכת, עקובה מדם, שלא תוכרע בימים, או אפילו בשבועות הקרובים.
ביום ב' לפנות בוקר דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה תחת הכותרת: 'התמוטט משטר מועמר קדאפי. קרבות קשים במרכז טריפולי. מה הלאה?'
משטר מועמר קדאפי בטריפולי בירת לוב התמוטט ביום א' לקראת חצות, כאשר שלושה טורים של כוחות המורדים, וכוחות שהונחתו מהים ומהאוויר, על ידי אוניות ומסוקים של נאט''ו, נכנסו ביום ב' 22.8, לבירת לוב. מלבד מאשר כמה מקומות בודדים כוחות קדאפי לא הציגו שום התנגדות בשטח.
בעוד בעיר נפוצו שמועות בלתי מאושרות, כי המורדים תפסו את קדאפי עצמו, את בנו סיף אל איסלם, ובן אחר שלו סעיד נכנע, הופיע קדאפי בשידור בטלוויזיה הלובית, כאשר תמונתו איננה נראית ורק קולו נשמע, ואמר שני משפטים קצרים: 'הצילו את טריפולי'. 'הם (המורדים ונאט''ו), הורסים את טריפולי כפי שהרסו את בגדאד' (הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003).
קודם לכן אמר שר ההסברה הלובי, איברהים מוסה, כי המורדים הרגו מאז שעה 12:00 בצהרים בעיר בת 3.5 מיליון התושבים, 1,300 איש, ופצעו למעלה מ-5,000, וכי המדובר באסון שבתי החולים אינם יכולים לטפל בו.
אין ספק, כי המודבר בניצחון גדול ומפתיע של המורדים. אולם לפחות שבע שאלות לא פחות גדולות נשארו עדיין פתוחות:
1. לאן נעלמו לפתע כל 6 חטיבות הביטחון המיוחדות שהיו נאמנות למועמר קדאפי ולבניו. המדובר בכוח צבאי גדול מצויד ומאומן היטב, המונה כ-15,000 אנשי צבא. מלבד בכמה מקומות בודדים, המורדים לא נתקלו בדרכם לטריפולי בכוחות אלה.
האם חטיבות אלה התמוטטו והתפזרו פתאום, או שקדאפי הצליח להעביר אותן לדרום לוב, ובכך להבטיח את אחיזתו בשדות הנפט העיקריים של לוב?
2. כיצד קרה שהמורדים, שאף פעם במשך כל ששת חודשי המלחמה הצליחו להעמיד ולבנות כוח צבאי, הופיעו פתאום בשדה הקרב ככוח מאומן, בעל כוח אש שאף פעם לא היה ברשותם, כאשר בעבר הם אף פעם לא התאמנו במערכות נשק כאלה כמו שהם הפעילו בימים האחרונים. האם הגרעין הקשה של כוחות אלה היו לוביים, או כוחות אחרים?
3. לאן נעלמו כל השבטים שתמכו בקדאפי? עד סוף שבוע שעבר תמכו עדיין שלושת השבטים הגדולים ביותר בלוב בקדאפי. האם גם תמיכה זו התמוטטה בצורה פתאומית, מבלי שהיו סימנים קודמים לכך?
4. האם העובדה שמשטר קדאפי התמוטט בטריפולי, פירושו הוא,  כי שליטת קדאפי בחלקים אחרים של לוב, בעיקר במרכז ובדום לוב, התמוטטה אף היא?
5. האם מדובר בניצחון אמיתי של נאט''ו והמורדים, או מדובר בניצחון חלקי שנובע מכך, כי קדאפי אשר ידע כי נאט''ו עומד לתקוף אותו ב-1 לספטמבר במטרה להנחית עליו מכה שתחסלו, החליט להימנע מהמכה, לפנות את טריפולי, ולהלחם על המשך שלטונו מתוך המדבר הלובי?
6. האם למורדים המפולגים, לפחות לשלושה צבאות, או קבוצות לוחמים, יש את היכולת להתאחד ולהקים מערכת שלטונית אשר תנהל עיר בת מיליוני תושבים. הניסיון בששת חודשי שלטונם בבנגאזי, מראה כי הסיכוי לכך הוא קלוש ביותר.
7. המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי רמז אחד למתרחש מצוי במשפט שהשמיע קדאפי בטלוויזיה הלובית ביום ב' לפנות בוקר, בו אמר כי גורלה של טריפולי הוא כגורלה של בגדאד. האם בכך רמז קדאפי, כי לא רק שהוא קיבל החלטה לנטוש את טריפולי, אלא הוא קיבל החלטה דומה לזו שקיבל לפני שמונה שנים ב-2003, שליט עיראק דאז סדאם חוסיין, שברח אז עם בניו מבגדאד ופתח במלחמת גרילה עקובה מדם, שפתחה את עיראק לפני אל קעידה?
אם אכן זה המהלך של קדאפי, יעמדו נאט''ו, ובייחוד בריטניה, וצרפת, אשר מיהרו לחגוג ביום ב' לפנות בוקר, בקרוב בפני מלחמת גרילה עקובה מדם, אשר תהייה גרועה יותר מאשר המלחמה האמריקנית נגד אל קעידה והטאליבן באפגניסטן.
לא למורדים הלובים, ולא ללונדון, ולפריס, יש את היכולת לנהל מלחמה כזו.

 

Print Friendly, PDF & Email