סימנים למלחמת אזרחים במצרים. מוקמות מליציות מזוינות. אובמה תומך באחים המוסלמים, אך גם בצבא
במצרים יש כבר סימנים של התחלת מלחמת אזרחים low intensity of civil war . זו המסקנה של גורמי המודיעין אמריקנים וישראליים. בערי השדה המצריות קבוצות חמושים תוקפים מושלים, נציגי שלטון, מעלים באש סמלי שלטון, וחמושים של האחים המוסלמיים תוקפים את מתנגדיהם. אין משטרה שתתערב. הצבא המצרי עומד מנגד.
אין גם מי שיעצור את גורמי האופוזיציה המצרית, אשר קוראים ביום א' הבא 30 ביוני להתקוממות the Tamarod, שתדיח את הנשיא מוחמד מורסי מהשלטון, ותכונן במצרים מועצה נשיאותית אשר בראשה יעמוד נשיא בית המשפט העליון. האופוזיציה אומרת כי אספה 15 מיליון חתימות של מצרים התומכים במהלך כזה.
האופוזיציה המצרית רוצה עכשיו לחולל הפיכה מס' 3 במצרים, לאחר שב-2011, הם הדיחו את חוסני מובראק מהשלטון. ב-2012, הם הדיחו את המועצה הצבאית העליונה מהשלטון, והשנה ב-2013, הם רוצים להדיח את האחים המוסלמים מהשלטון.
מעודדים מאירועי כיכר טקסים באיסטנבול, ומתמונות הטלוויזיה על התקוממות המעמד הבינוני בברזיל, סבורה האופוזיציה המצרית כי הדחתו של מורסי מהשלטון היא דבר אפשרי להשגה.
צעדו האחרון של הנשיא מורסי בתחילת החודש למנות 16 מושלי מחזות חדשים, היה הקש האחרון שמונע כל סיכוי של הידברות בין מורסי ובין המתקוממים נגדו.
למושל מחוז לוקסור מינה מורסי איש מתנועת אל ג'מעה אל איסמעליה Al-Gama’a Al-Islamiyya , שהיא הענף המצרי של אל קעידה. המהלך הזה לא צריך להפתיע איש, משום שנשיא מצרים מחזר עתה במרץ אחרי הסלפיים וגורמי אל קעידה, כנשק נגדי מול הממסד של האחים המוסלמיים, שרואה במורסי נשיא בובה החייב למלא הוראותיהם.
אם מורסי ימשיך להתעקש לגלות עצמאות מול האחים המוסלמים, גם הם מוכנים לפעול נגדו כדי להפילו. אבל ביום א' 23.6, הודיע המושל החדש עדאל חאייט Adel Khayat, על התפטרותו 'למען מצרים'.
במצב הנוכחי היום במצרים אפשר לגלות לפחות חמישה גורמי אופוזיציה מרכזיים הרוצים להפיל את מורסי:
1. האחים המוסלמים עצמם.
2. ארגוני האופוזיציה החילוניים המתנגדים למורסי ולאחים המוסלמים.
3. המיעוטים הדתיים, ובראשם הקופטים.
4. חלקים של הצבא המצרי. ביום א' 23.6, הזהיר שר ההגנה המצרי גנרל עבדל פתח אל-סיסי שהצבא מוכן להתערב על מנת למנוע מהמדינה להיכנס לתוך 'מנהרה חשוכה', אבל ספק גדול באם הצבא באמת יתערב בנושאי פנים במצרים.
5. חלקים באוכלוסיה המצרית, הרואים במצרים מדינה מתפוררת, מושחתת, שאין בה לא שירותים ולא ביטחון אישי ולחלקים גדולים של האוכלוסייה אין כמעט מה לאכול.
מלבד האחים המוסלמים, איש, גם בתוך מצרים, איננו יודע בדיוק את כוחם האמיתי של כל הכוחות האלה, והאם יש סיכוי או אין, כי חלק מהם יתאחד נגד מורסי, או שמורסי יצליח לאחד אותם כדי להלחם במתנגדיו.
דבר אחד ברור, יש הבדל גדול בין מה שמדווח על המתרחש בערים הגדולות של מצרים, ובין המתרחש בערי השדה ובאזורים הכפריים שם מתגוררים רוב המצרים.
בדרך כלל הדיווחים מתרכזים במה שמתרחש בקהיר, ובאלכסנדריה, קצת פחות מדווח על המתרחש בערי תעלת סואץ-סואץ ואיסמעיליה ובערי הדלתא המצרית, שם המשטר המרכזי בקהיר איבד שליטה ביטחונית.
שום דבר איננו מדווח על המתרחש בחלקים אחרים של מצרים. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מוסרים, כי בערי התעלה והדלתא ובאזורים הכפריים קיימות כבר מליציות מקומיות מזוינות, שקשה מאוד לדעת את זהותן הפוליטית, ולדעת את תוכניות הפעולה העתידיות שלהן.
שני גורמים נוספים מוסיפים לאי הבהירות והשקט הפנימי במצרים. יחסו של ממשל אובמה למתרחש במצרים, והמתרחש אצל הכוחות הסלפיים הקרובים לאל קעידה בסיני.
מתחילת השנה, ניכרת התרחקות מתמדת בין ממשל הנשיא אובמה ובין נשיא מצרים מורסי. אולם אין התרחקות דומה בין וושינגטון לאחים המוסלמיים.
להפך, גורמים גם בוושינגטון ובקהיר מעריכים כי הנשיא אובמה רוצה להמשיך לקיים מערכת יחסים טובה עם האחים המוסלמיים.
אחת ההתפתחויות שהמקורות של תיקדבקה מדווחים עליה כאן לראשונה והמצביעה על כיוון זה, היא מינויה הצפוי להתרחש בימים הקרובים, של מי שהייתה שגרירת ארצות הברית בקהיר אן פטרסון Anne Woods Patterson, לתפקיד סגן שר החוץ האמריקני למזרח הקרוב, The Under Secretary for Near East, תפקיד הכולל גם את המזרח התיכון.
פטרסון היא אחד האישים הבולטים בממשל הדוחפת ליחסים טובים עם האחים המוסלמיים, ורואה בהם כוח המחזיק במושכות השלטון, כאשר ארה''ב שומרת על יחסים קרובים אתם. עצם המינוי הזה מהווה עידוד גדול לאחים המוסלמיים המצריים, ומכה למורסי.
במקביל שומרת וושינגטון על מערכת יחסים הדוקה עם הצבא המצרי, מאחר והיא רואה בו לא רק את הכוח המאורגן היחיד במצרים, אלא גם בגלל יכולתו של הצבא להבטיח את המשכו וקיומו של הסכם השלום בין מצרים וישראל.
בתפר זה שבין ארה''ב, האחים המוסלמיים, והצבא המצרי, נכנס המצב בחצי האי סיני המשפיע גם על המצב ברצועת עזה ולאורך גבול ישראל-מצרים.
בעוד הצבא המצרי מוכן לפעול נגד הברחות הנשק בחצי האי סיני ל חמס ברצועת עזה, הוא איננו מוכן לפעול נגד הסלפיים החמושים בסיני הקרובים לאל קעידה. מצב זה הביא באחרונה את וושינגטון לידי החלטה להגדיל את מספר החיילים האמריקנים בחצי האי במסגרת הכוח הרב הלאומי ה-MFO, שתפקידו לשמור על הסכמי השלום בין ישראל ומצרים.