סימנים של פאניקה בצמרת הסורית. בכירים סוריים מוציאים את משפחותיהם מסוריה

ביום ה' 14.4, אפשר היה להבחין בפעם הראשונה בסימנים של פאניקה בצמרת הסורית. בדמשק נפוצו שמועות כאילו הנשיא אסד ומשפחתו עושים הכנות לברוח לסעודיה, זאת על רקע העובדה כי בכירים רבים בשלטון אסד, כולל בצבא הסורי, החלו להוציא את משפחותיהם מחוץ לסוריה למדינות במפרץ הפרסי.
מקורות מודיעין אמריקנים מסרו כי טהרן החלה לעזור בחשאי לאסד בדיכוי המהומות, בעיקר על ידי אספקה של ציוד לפיזור הפגנות והפעלת עיקוב אלקטרוני אחר מתנגדיו. אולם המקורות האמריקנים לא הזכירו אפילו במילה אחת את העזרה חיזבאללה מגישה לאסד וכיצד היא מעורבת בדיכוי המהומות בסוריה.
הכוח העיקרי עליו משטר אסד סומך עתה הן כנופיות השעבייה Shabbiha, רובן מורכבות מאנשי השבט העלוואי אליו משפחת אסד משתייכת. כנופיות אלה, המונות כ-10,000 איש, אומנו על ידי משמרות המהפכה האיראניים וחיזבאללה בשיטות לחימה של גרילה עירונית, והן צוידו על ידיהן בכלי נשק מתקדמים. בזמנים רגילים כנופיות אלה מהוות חלק ממערכי הברחת הנשק והסמים של איראן ושל חיזבאללה במזרח התיכון.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי העובדה שהמשטר בדמשק מאשים את מי שהיה ראש ממשלת לבנון סעד חאירירי ואנשיו כגורם העיקרי העומד מאחורי ארגון המהומות והפעלת קבוצות החמושים הפועלות בערים הסוריות ופותחות באש גם על המפגינים וגם על כוחות הצבא כדי ללבות את שפיכות הדמים בסוריה, היא הסימן החיצוני הבולט ביותר לחולשה ולבהלה בה משטר אסד נתון.
לסעד חארירי ואנשיו לא הייתה ואין יכולת מבצעית לפעול בתוך סוריה בהיקפים כאלה גדולים. בעצם האשמתו של חארירי מודה שלטון אסד כי הוא איננו מסוגל להשתלט יותר על ההתקוממות נגדו שהתפשטה כבר לכל חלקי ולרוב ערי סוריה. הבעיה העיקרית שבפניה אסד עומד היא שלאחר שכוחותיו השתמשו כבר באש חיה דבר שאינו מרתיע יותר את המפגינים לא נשארו בידיו אמצעים אחרים לדכא את המהומות. ביום ד' בלילה פרסמו השלטונות הסוריים צו האוסר על קיום הפגנות כל שהן בסוריה. אולם ספק באם המפגינים יצייתו לצו זה.
גם השלטון בדמשק, וגם ראשי האופוזיציה בסוריה נערכים לשלב הבא של התמודדות ביניהם העומד להיערך ביום ו' 15.4, כאשר מעמדו של בשאר אסד הולך ונחלש.
ביום ד' 13.4 פרסמו המקורות של תיקדבקה את הניתוח הבא על האירועים בסוריה.
המרד נגד נשיא סוריה באשר אסד מתפשט, וביום ג' 12.4, הוא הגיע גם לשבטי העלוואים אליהם משתייכת משפחת אסד ולעיר הסונית הגדולה ביותר בסוריה חאלב Aleppo. מהומות פרצו בשבט העלוואי כנען Knaan, כאשר מוקד המהומות הוא בכפר באמרה Bhamra, בהרי צפון סוריה, ולמעלה מ-10,000 איש צעדו בפרברי חלאב, ודרשו את הדחתה של משפחת אסד מהשלטון.
בניסיון להציל את משטרו הטיל בשאר אסד את כל כוחות הצבא והביטחון העומדים לרשותו נגד המפגינים כאשר מספר ערים סוריות ביניהן, דרעא, באנייס, לטקיה, וחמה, ורובעים בערים סוריות רבות הפכו לאזורים כבושים המכותרים בטנקים. אוניברסיטת דמשק נתונה זה היום ה-4 במצור של כוחות הביטחון כאשר הם אינם מצליחים לפרוץ לתוכה.
המרידה התפשטה גם להר הדרוזים, לערים הכורדיות שבצפון סוריה, כאשר מרכז המרד שם היא בירת הכורדים קאמישלי, ולערים של שבטי השמר בדרום-מזרח סוריה ובראשן אבו קמאל.
כבישים מרכזיים המובילים מצפון למרכז ולדרום סוריה נותקו על ידי כוחות צבא שהקימו לאורכם מוצבים ומחסומים. בחלקים גדולים של סוריה נותקו קשרי הטלפון והאינטרנט, ומבוצעים גלי מעצרים בהם נעצרים כל לילה אלפי אנשים. המקורות של תיקדבקה מוסרים כי מעצרים מבוצעים גם בין אנשי הממסד הסוריים התומכים באסד המעזים להתבטא בדבר הצורך להפסיק לדכא באכזריות את המהומות ולמלא כמה דרישות של המפגינים. בין השאר נעצרו בימים האחרונים עיתונאים שנחשבו עתה כתומכי המשטר אבל הגישו לעורכי העיתונים שלהם מאמרים ברוח זו, שכמובן שלא פורסמו.
המקורות המזרח תיכוניים והמודיעניים של תיקדבקה מוסרים כי בסוריה מתנהלת עתה לחימה של ממש בין שלושה גורמים עיקריים. המפגינים, כוחות הצבא ושירותי הביטחון, וכנופיות 'השעבייה' shabbiha, שהם כנופיות מזוינות של ביריונים צעירים עלוואים הנאמנים לאסד. שלושת הצדדים משתמשים בימים האחרונים בנשק חם.
הצבא ושירותי הביטחון פותחים עתה באש על המפגינים לא רק כאשר ההפגנות מגיעות לשיאן ולא רק במטרה להגן על מוסדות השלטון, אלא גם כאשר אנשים מתאספים במקום מסוים, כמו כיכר, או מסגד, ומנסים לצאת משם להפגנה. המטרה של השלטונות היא למנוע באש חיה את התפתחות התארגנויות להפגנות גדולות.
במקומות רבים בסוריה מונעים כוחות הביטחון הסוריים מצוותי רפואה להגיע אל הפצועים ולהגיש להם עזרה, וגם מונעים מאזרחים להעביר את הפצועים אל בתי החולים. המטרה, לתת לפצועים לגסוס ברחובות כדי שכל מי שחושב להצטרף להפגנות ייראה את מחזות הזוועה האלה ויירתע מכך.
טקטיקה זו של באשר אסד, הביאה סוף כל סוף את הבית הלבן לפרסם ביום ג' בלילה הודעת גינוי חריפה למשטר אסד.
בהודעה נאמר: 'אנחנו (הבית הלבן) מודאגים ביותר מהידיעות כי נמנעת גישה לשירותי רפואה מסורים שנפצעו על ידי ממשלתם'. 'הדיכוי המתמשך על ידי הממשלה הסורית הוא בלתי נסבל, וארה''ב מגנה בחריפות את המאמצים לדכא את המפגינים השקטים'. 'הנשיא אסד וממשלת סוריה חייבים לכבד את הזכויות האוניברסאליות של העם הסורי אשר בצדק דורש זכויות של חופש בסיסי שנמנעות ממנו'. ציטוט המקור:
We are deeply concerned by reports that Syrians who have been wounded by their government are being denied access to medical care. The escalating repression by the Syrian government is outrageous, and the United States strongly condemns the continued efforts to suppress peaceful protesters. President Assad and the Syrian government must respect the universal rights of the Syrian people, who are rightly demanding the basic freedoms that they have been denied.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מציינים, כי הלשון הזהירה הזו של ממשל אובמה, בה בולט חוסר הקריאה לבאשר אסד להפסיק מיד את הירי במפגינים, וכלל איננו מזכיר את הדרישה העיקרית של המפגינים כי אסד ירד מהשלטון, מצביעה על הוויכוח הפנימי החריף המתנהל בממשל איזה מדיניות על הנשיא לנקוט מול נשיא סוריה בשאר אסד.
בעוד בסוריה מחריפות המהומות ושפיכות הדמים דאגו חוגים בבית הלבן לפרסם בימים האחרונים ידיעות ואזהרות האומרות כי אם אסד ייפול ישתלטו גורמים מוסלמיים קיצוניים על סוריה. היו מקורות בוושינגטון אשר הרחיקו לכת עד כדי כך שטענו כי נפילת אסד, מהווה 'סכנת מוות' לישראל. טענות אמריקניות כאלה לא נשמעו בעת נפילתו של חוסני מובראק בקהיר.
מקורות ופרסומים אלה כמובן מתעלמים מהעובדה כי משטר אסד עצמו היה ב-8 השנים האחרונות התומך העיקרי של ארגונים מוסלמיים קיצוניים, כולל אל קעידה, וחיזבאללה.
החל מ-2003, השנה בה האמריקנים פלשו לעיראק, תמך משטר אסד בשורה של ארגונים מוסלמיים שבצעו ומבצעים עד היום פיגועים בכוחות האמריקנים בעיראק.
תמיכה זו כוללת לא רק מתן רשות מעבר לעיראק דרך סוריה, אלא קיומם של מחנות אימונים של ארגונים אלה בתוך סוריה, אספקת נשק וחומרי נפץ. גם התמיכה הסורית ואספקת הנשק הסורי לחיזבאללה, היא תמיכה בארגון טרור מוסלמי-שיעי קיצוני.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי במספר מקומות בסוריה, בייחוד בדרעא Darra בדרום, ובבאנייס Banias בצפון, החלו המפגינים ביום שני 11.4, להשיב אש לעבר כוחות הצבא והביטחון, והרגו לפחות 9 חיילים סוריים. בפעם הראשונה מאז ההפגנות והמהומות בתחילת מרס הושם מארב צבאי מתוכנן היטב לשיירה צבאית שנעה על כביש החוף הראשי בסוריה בין לטקיה ובאנייס. מספר קצינים וחיילים סוריים נהרגו.
אולם המקורות שלנו מוסרים כי לא כל חילופי האש הם בין הצבא למפגינים. בימים האחרונים ישנם מקרים רבים בהם קצינים סורים פותחים באש על קצינים סוריים אחרים והורגים אותם בגלל סירובם לפתוח באש על המפגינים. יש גם דיווחים כי כנופיות 'השעבייה' shabbiha פותחות באש גם על המפגינים וגם על כוחות הצבא.
מקרה כזה היה בימים האחרונים ברובע ראס אל נאבא Ras al-Naba'a בעיר באנייס. לא תמיד ברורות הסיבות לכך. אחת ההשערות היא כי אנשי הכנופיות פותחות באש על כוחות צבא שלדעתם אינם מפעילים מספיק כוח כדי לפזר את ההפגנות. מטרה אחרת להרוג מספר קצינים וחיילים סוריים כדי לטפול את האשמה בשפיכות דמים על המפגינים.
התפשטות המהומות לכפרי העלוואים היא עוד אות אזהרה חמור לעצם המשך קיומו של משטר אסד.
בניגוד לתדמית שמשפחת אסד בנתה במשך עשרות שנים כי 'העלוואים הם השכבה השלטת בסוריה' המציאות היא שונה לגמרי.
ההגדרה הנכונה יותר היא כי כמה שבטים ומשפחות עלוואיות שולטות בדמשק, ואילו יתר העלוואים בסוריה המונים 1.4 מיליון איש, כ-8 אחוז מהאוכלוסייה הסורית (כ-26 מיליון), מתגוררים בכפרים נחשלים שאין בהם חשמל ומים זורמים, ולאף אחד מהתושבים בהם אין קשר לראשי השלטון העלוואי בדמשק.
עתה בעקבות המהומות נגד משפחת אסד, מתעורר פחד אצל תושבי הכפרים העלוואים כי אם הם לא יצטרפו לתנועת המחאה כבר בשלב הזה הם יואשמו על ידי הסונים כמשתפי פעולה עם משפחת אסד, למרות שהם אינם כאלה, והסונים יתנקמו בהם. סיבה זו ותנאי החיים הירודים שלהם מביאים עתה עלוואים רבים להצטרף למפגינים נגד אסד.
 

Print Friendly, PDF & Email