סין תציב למעלה מ-5,000 חיילים ותבנה בסיסים צבאיים סיניים באיראן. מפגינים בערים מרכזיות איראניות: 'אנחנו לא למכירה'
צבא סין נערך להעביר למעלה מ-5000 חיילים לאיראן, ומהנדסים צבאיים סיניים החלו באיתור מקומות בהם יוקמו בסיסי צבא סיניים באיראן, כך מדווחים מקורות מודיעין במפרץ ובמערב.
הסעיף על הצבת כוחות צבא סיניים באיראן, הוא חלק מההסכם האסטרטגי ל-25 שנה שנחתם ב-27.3 בטהרן, על ידי שר החוץ הסיני וואנג וואי Wang Yi, ושר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף.
מקורות המודיעין של תיקדבקה מציינים, כי הצבת כוחות צבא סיניים גדולים באיראן תקים ציר צבאי בין סין-פקיסטן-איראן, כאשר לשתיים מהמשתפות בו יש נשק גרעיני.
מטרת הקמת הציר היא הקמת מערך הגנה סיני על המסדרון הכלכלי הסיני-פקיסטני הנמצא בהקמה China-Pakistan Economic Corridor-CPEC, ואשר יאפשר לסין לסלול כבישים בין בייג'ין וטהרן, ולהניח צינורות נפט וגז שיעבירו את הנפט והגז האיראניים, שמחירם נמוך יחסית, לסין.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי הצבת הכוחות הסיניים באיראן יוצרת מצב אסטרטגי חדש במפרץ בו משני צדדיו בצפון ובדרום מוצבים כוחות צבא סיניים גדולים. מול צידו הדרומי של המפרץ מוצבים כ-10,000 חיילים סיניים בבסיס ימי גדול סיני בג'יבוטי Djibouti.
במילים אחרות, לצבא סין יהיה כוח של 15,000 חיילים במפרץ.
עדיין לא ידוע היכן בדיוק יוקמו הבסיסים הסיניים באיראן, אבל כבר עכשיו ברור כי אחד הבסיסים יהיה בסיס ימי.
נראה כי טהרן ובייג'ין עדיין לא הגיעו עדיין להחלטה באם הבסיס הימי הסיני יוקם על חופי המפרץ, או באזור מפרץ עומן שם משמרות המהפכה האיראניים מחזיקים בבסיס הימי האיראני הגדול ביותר בנמל צ'אבאר Chabahar Port. לצבא וחיל הים הפקיסטני יש נוכחות בבסיס צ'אבאר, עובדה שתחזק את הקשרים הצבאיים בין איראן, סין ופקיסטן.
אפשרות נוספת היא גם הצבת כוחות סיניים ליד מתקני הגרעין האיראניים, דבר שיקשה על חיל האוויר הישראלי לתקוף אותם, באם החלטה כזו תתקבל בירושלים.
אין ספק כי התמיכה האסטרטגית-צבאית שבייג'ין מגישה לטהרן לא רק שתפתח את הדרך לאספקת מערכות נשק מתקדמות לצבא ולמשמרות המהפכה האיראניים, אלא שהיא גם חותרת תחת הסנקציות האמריקניות על איראן, בייחוד בתחום ייצוא הנפט, והיא מפצה את טהרן בתחום העסקות הבינלאומיות המספקות לאיראן את מטבע החוץ לו היא זקוקה.
יש בכך גם איתות סיני לשאר ארצות המפרץ, ובראשן לסעודיה ולאיחוד נסיכויות הנפט ה-UAE, כי הן לא חייבות להיות תלויות בארצות הברית בתחום אספקת מערכות נשק מתקדם.
התלות הגוברת של טהרן בבייג'ין והידיעות על הקמת בסיסים צבאיים סיניים באיראן, הביאו השבוע, ביום שלישי 30.3, להפגנות בכמה ערים מרכזיות באיראן, כולל בטהרן, נגד ההסכם האסטרטגי. בטהרן צעדו המפגינים עד בנין המג'ליס ( הפרלמנט ), כשהם צועקים: 'מוות לאלה שמוכרים את המולדת' Death to those who sell the homeland. המפגינים אמרו שהם יישארו במקום עד אשר ההסכם האסטרטגי בין סין ואיראן יבוטל.
במחזות אלברוז Albroz ואיספהן, שם מצויים חלק ממתקני הגרעין המרכזיים של איראן, צעדו מפגינים כשהם נושאים כרזות 'סין צאי מאיראן', China, get out of Iran.
מאחר וגם לישראל קשרים כלכליים נרחבים עם סין, שלחלקם ארצות הברית מתנגדת, כמו למשל בניית המזח החדש בנמל חיפה על ידי חברה סינית תמורת מתן זיכיון להפעיל את המזח במשך 25 שנה, עדיין לא ברור מה תהייה התגובה הישראלית להצבת כוחות סיניים באיראן.
לעומת זאת, סין הזדרזה השבוע להכריז כי בכוונתה להזמין לבייג'ין נציגים ישראליים ופלסטינים במאמץ לתווך בין שני הצדדים.
בכך יש איתות סיני ברור כי בעתיד היא תנסה גם לתווך בין ישראל ואיראן.