סערת רוחות באירופה ובארצות הברית. במשך שנים האמריקנים והבריטים טענו כי סיבותיה של מחלת סינדרום המפרץ אינם ברורים. עתה מתברר כי השימוש האמריקני-בריטי בתחמושת מדוללת אורניום היא הגורמת למחלה. לחץ ציבורי באירופה, בייחוד על ממשלות צרפת, גרמניה ואיטליה לפרוש מנאטו.

בסוף השבוע האחרון גברה הסערה הציבורית בארצות הברית ובאירופה כאשר בארצות שונות התפרסמו פרטים חדשים רבים על הפגיעות הקשות בבריאותם של חיילים המשרתים בצבאות בהן משתמשים בתחמושת שיש בה אורניום מדולל. ביום שבת, 6.1 , התפרסמו התוצאות הראשונות של מחקר שערכו במשותף כמה מדינות חברות נאט"ו, ב-11 מתוך 112 אתרים בהם כוחות נאט"ו השתמשו בתחמושת כזו בעת המלחמה ב- 1998 .
בכל האתרים שנבדקו נמצאה כמות של קרינה העולה בהרבה על הממוצע המותר. בבריטניה, פורסמה מפה, המופיעה כאן למעלה, של ארצות אירופה שבהן נתגלו סימנים של מחלת "סינדרום המפרץ. להלן פירוט הארצות והמקרים המקרים לפי המספרים המופיעים על המפה. 1. פורטוגל, מקרה אחד, 2. צרפת, 2 חיילים צרפתים המשרתים בקוסובו ליד אתר שהופצץ בתחמושת מדוללת אורניום, חלו בלוקמיה. 3.בלגיה, 5 חיילים לקו בלוקמיה. 4. הולנד, 6 חיילים לקו בלוקמיה. 5. איטליה, 6 חיילים איטלקים ששרתו בקוסובו מתו מסרטן. 6. צ`כיה, טייס צ`כי, ששירת בקוסובו מת מסרטן. 7, יוון, הקרובה לקוסובו,נבדקים מקרים רבים של סרטן באזורים הקרובים לגבול. כמו כן נבדקים מקרים רבים של סרטן במקדוניה. 8. בריטניה, אלפי חיילים בריטים ששירתו במלחמת המפרץ סובלים ממחלה זו. עד כמה מתו 400 חיילים בריטים ממנה.
הסערה החלה כאשר ממשלת איטליה פנתה, ביום ה`, 4.1 , למטה נאט"ו בבריסל ודרשה לכנס מיד את מועצת הארגון כדי לדון בסירובם של מפקדי נאט"ו להעביר לרומא מידע על היקף השימוש שנעשה בתחמושת המופעלת על ידי אורניום מדולל במלחמת קוסבו ב- 1998. הממשלה האיטלקית נמצאת תחת לחץ ציבורי גובר והולך, לאחר שהשבוע התפרסמו בכלי התקשורת באיטליה ידיעות כי ששה חיילים איטלקיים שהשתתפו המלחמה חלו בסרטן, ומתו, הידיעות גם מסרו כי לפחות אלף חיילים איטלקים חלו בסרטן או במחלה המכונה "סינדרום המפרץ", שהיא מחלה ניוונית שהופיעה אצל חיילים אמריקנים ובריטיים שהשתתפו במלחמת המפרץ ב- 1991. כל בקשותיה של ממשלת איטליה ממפקדת נאט"ו לקבל מידע על כמות פגזי הטנקים שחומשו ונורו תוך כדי שימוש באורניום מדולל ועל כמות הפצצות והטילים שירו מטוסי ומסוקי בעלות הברית, באזורים בקוסבו בהם פעלו כוחות איטלקיים, נתקלה בהתחמקויות חוזרות ונשנות ובטענה כי המידע הלך לאיבוד. ממשלת איטליה הבהירה למפקדי נאט"ו כי אם הם לא יקבלו את המידע ויוכלו לבדוק אותו, הממשלה האיטלקית תצטרך להתפטר ולבית הנבחרים ברומא תוגש הצעת חוק הקוראת לפרישתה של איטליה מנאט"ו.
לבסוף בשבת 6.1 , מסרה מפקדת נאט"ו בבריסל כי בקוסובו השתמשו כוחותיה, ב- 31,000 פגזים ופצצות מדוללי אורניום, ב- 112, אתרי הפגזות והפצצות. התופעה שחיילים שהשתתפו בקרבות בהם היה שימוש בתחמושת דלת אורניום נתקפים ב"סינדרום המפרץ" או בסרטן אינה חדשה. אישור להערכה שרווחה כבר מאז 1997 כי "סינדרום המפרץ", מחלה שנפגעו בה מאות אלפי חיילים אמריקנים ובריטים ב- 1991 בעת מלחמת המפרץ אינה אלה פגיעה מקרינה גרעינית נמסרה כבר בשנה שעברה ב- 3.9 בכינוס בינלאומי של מדעני גרעין בפריס. הפגיעה גורמת למוות איטי מסרטן, נזק בלתי הפיך לפעולת הכליות וכשל של המערכת החיסונית. בארצות הברית, בריטניה ובעיראק יש היום מאות אלפי אנשים, לפי הערכה אחת חצי מיליון איש, החולים ב"סינדרום המפרץ". את הממצא הקשה הזה פרש לפני המדענים שהשתתפו בכינוס, ד"ר אסף דורקוביץ`, פרופסור לרפואה גרעינית באוניברסיטת ג`ורגטאון שבוושינגטון והראש לשעבר של המחלקה הגרעינית של המרכז לחיליי מילואים של צבא ארה"ב בדילוואר. ד"ר אסף דורקוביץ` נאלץ לעזוב בשנה שעברה את ארצות הברית ולעבור להתגורר באירופה לאחר שקיבל איומים על חייו באם ימשיך בעבודת המחקר.

עד עתה טענו משרדי ההגנה של ארצות הברית ובריטניה כי אין הסבר מדעי לתופעה המכונה "סינדרום המפרץ" וכי המדובר כנראה בחיילים שנשמו כמויות קטנות ביותר של גזים או חומרים כימיים עיראקים. ועדות רפואיות שהוקמו בארצות הברית לבדיקת התופעה הפסיקו את עבודתן או רוב חבריהם התפטרו בטענה כי הפנטגון מערים מכשולים "בלתי אפשריים" בפני החקירה.

ד"ר דורקוביץ`, אשר מסקנות מחקרו אושרו על ידי ארבעה מדענם בכירים בתחום הרפואה הגרעינית, אומר כי 700 אלף מפגזי הארטילריה ותותחי הטנקים בהם השתמשו האמריקנים במלחמת המפרץ היו מסוג, אורניום מדולל. אורניום מדולל הוא מוצר לוואי תעשייתי המופק מפסולת של כורים גרעינים. האורניום המדולל מוסף לקליעי הפגזים במטרה להעניק להם עוצמת חדירה גדולה יותר בייחוד כנגד טנקי אויב. עקבות של סוג זה של אורניום נמצאו בעצמות ובשתן של 70 אחוז מהחיילים ששירתו במלחמת המפרץ והשתתפו במחקר. תוצאות המחקר מסבירות בפעם הראשונה גם את התופעה שעד כה נחשבה כמוזרה שמחלת "סינדרום המפרץ" הופיעה בעיקר אצל חיילים אמריקנים ובריטים שעסקו בפינוי טנקים או שריוניות עיראקיות פגועים משדה הקרב ואצל רופאים צבאיים שטיפלו בנפגעים או הרוגים עיראקים. אפילו אנשי עזר רפואיים שנגעו בבגדיהם של הנפגעים לקו ב"סינדרום המפרץ".
מחקרו של ד"ר דורקוביץ` מראה כי הנפגעים האמריקנים והבריטים מהמחלה נשמו חלקיקים גרעיניים מבגדיהם של הנפגעים העיראקים אותם היו צריכים לקרוע לשם מתן טיפול רפואי או נגעו בידיהם בציוד המשוריין שנפגע מפגזים כאלה. בבריטניה מתו עד עכשיו 400 איש ששירתו במלחמת המפרץ וחלו ב"סינדרום המפרץ", ואילו ארצות הברית לא אפשרה עד עכשיו פרסום מספרים בדבר החיילים שמתו או חולים במחלה. אולם חוגים רפואיים אמריקנים מעריכים כי מספר החיילים האמריקנים שנפגעו במחלה הוא 100 עד 120 אלף. גם בצה"ל נעשה שימוש רחב בעיקר בגדודי הארטילריה והשריון בפגזים המחומשים באורניום מדולל. אולם עד כה לא דווח על שום מקרה של חייל או אנשים העוסקים בייצור התחמושת שחלו במחלת "סינדרום המפרץ".

Print Friendly, PDF & Email