עבדאללה מלך ירדן ניתק את קשריו עם אבו מאזן. מוסקבה: החמס חייב להכיר בישראל

המהלכים של יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, הקשורים להקמת ממשלת אחדות פלסטינית שתהייה מבוססת על התפייסות הפת''ח עם החמס, ממשלה שתהווה את ראש החץ שלו בהסתערות המדינית שלו על ישראל, נקלעו למבוי סתום, כך מדווחים בלעדית המקורות המזרח תיכוניים ובמוסקבה של תיקדבקה.
עבדאללה מלך ירדן שניתק את בזעם את הקשרים שלו עם אבו מאזן, ומסרב לראות אותו, ואפילו לדבר אתו, או עם הנציגים שהוא שולח אליו, מאז שוב השבוע הראשון של חודש מאי, דחה ביום א' 22.5, עוד פעם בקשה אישית נוספת מאבו מאזן לקבל אותו לשיחה, וביקש מראשי לשכתו להפסיק להעביר אליו בקשות נוספות כאלה.
המקורות שלנו מדווחים כי עבדאללה מאשים במילים קשות כמו 'הונאה מכוונת' ו'בגידה' את יו''ר הרשות הפלסטינית, לאחר שהפר לדבריו, הסכם חשאי שהיה בין שניהם לפיו כל צעד שאבו מאזן יעשה בקשר לחמס, הוא ידווח על כך ויתייעץ עם עבדאללה.
המלך מאשים את אבו מאזן כי הוא בכוונה תחילה הסתיר ממנו את ההחלטה הפלסטינית לחתום על חוזה הפיוס בין הפת''ח-לחמס, ב-4 למאי בקהיר, ובכך סיכן את ביטחונה הלאומי של ירדן.
אבו מאזן טוען להגנתו שגם הוא הופתע מהנכונות הפתאומית של החמס לחתום על ההסכם. המלך עבדאללה אומר למקורביו, שהוא איננו מאמין יותר למנהיג הפלסטיני.
האחים המוסלמיים והחמס בירדן נחשבים כיום לכוח הפוליטי המאורגן הגדול ביותר בממלכה האשמית, ולכל שינוי במעמד החמס ברשות הפלסטינית, בוודאי שינוי דרמטי כמו השתתפותו בשלטון ברמאללה, יש השלכות מרחיקות לכת על המצב הפוליטי הפנימי בתוך ירדן.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מוסרים, כי המלך עבדאללה הורה, במסגרת החרם שהוא מטיל על אבו מאזן, לנתק גם את כל קשרי המודיעין בין מנגנוני המודיעין הירדניים ומנגנוני המודיעין הפלסטינים.
המקורות שלנו מדווחים, כי אבו מאזן קיווה להגיע ביום א' לשיחה עם המלך הירדני כדי לשמוע ממנו מה בדיוק הוא דיבר וסיכם עם הנשיא באראק אובמה על הנושא הפלסטיני כאשר השניים נפגשו בשבוע שעבר ביום ג' 17.5 בבית הלבן בוושינגטון.
אולם המלך הירדני הצליח לשכנע גם פקידים אמריקנים בכירים שלא למסור לפלסטינים את סיכום הדברים, ובכך נחסמה דרכו של אבו מאזן לקבל מידע זה.
במקביל, כאשר אבו מאזן הגיע ביום א' לרבת עמון, נאמר לו כי הוא יכול להיפגש לשיחה רק עם ראש ממשלת ירדן מערוף באחיט Marouf Bakhit, המטפל רק בנושאי פנים ירדניים, בעוד המלך הוא שמטפל בנושאים האסטרטגיים, ביטחון, ומדיניות חוץ.
כל מה באטיח אמר לאבו מאזן כי ירדן מודאגת מאוד מכך שהוא מדבר כל הזמן על נושא השבת הפליטים הפלסטינים, מבלי שנקבע לכך 'המכניזם של החזרתם'. מבחינת ירדן, היא הייתה רוצה לדעת מה יהיו הקריטריונים והמכניזם של החזרת מאות אלפי פלסטינים המתגוררים כיום בירדן.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדקבה מציינים, כי הקרע בין המלך עבדאללה לבין אבו מאזן, חסם גם את הערוצים של הפלסטינים לבית המלוכה הסעודי.
אחת הסיבות העיקריות מדוע עבדאללה מלך ירדן מיהר בשבוע שעבר להיענות מיד להזמנה שהוא קיבל מארגון ההגנה של המפרץ הפרסי ה-GCC, שבראשו עומדת סעודיה להצטרף לארגון, היה הקרע שלו עם אבו מאזן.
המקורות שלנו מוסרים כי אחד התנאים שהמלך עבדאללה הירדני הציג למלך עבדאללה הסעודי להסכמתו להצטרף, היה כי כל נושא הקשור למהלכים מדיניים, או צבאיים של מדינות המפרץ הפרסי כלפי הפלסטינים, יתואם קודם כל עם ירדן, וכי המגעים בין מדינות המפרץ והפלסטינים ירוכזו מעתה בידי רבת עמון. מלך סעודיה הסכים לכך.
במילים אחרות, בעקבות הקרע בין ירדן לאבו מאזן, ינותקו גם חלקים חשובים ממערכות היחסים בין הפלסטינים ומדינות המפרץ הפרסי.
סיבוך נוסף, בתוכניות האופנסיבה המדינית של אבו מאזן נגד ישראל, ובמהלך שלו להציג את הפיוס בין הפת''ח והחמס, והקמת ממשלת אחדות פלסטינית כצעד פתיחה לקראת הגשת ההצעה הפלסטינית לאו''ם, בעוד כחמישה חודשים-בספטמבר, על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967, התרחש בימים האחרונים במוסקבה.
כחלק מהמסע לשכנע את מוסקבה להיות המעצמה מס' 4 לה יש יכולת הטלת ווטו במועצת הביטחון, ביחד עם סין, צרפת, ובריטניה, שתצטרף למהלך הפלסטיני, יזם אבו מאזן, בצעד אנטי-אמריקני נוסף, את העברת שיחות הפיוס בין הפת''ח לחמס למוסקבה.
כתוצאה מכך הגיעו כבר ביום שישי 20.5 למוסקבה משלחות של הפת''ח, החמס, החזיתות הדמוקרטית והעממית לשחרור פלסטין, ומשלחת של המפלגה הקומוניסטית הפלסטינים הנקראת עתה 'מפלגת העם' Al-Shaab.
אולם המקורות של תיקדבקה במוסקבה מוסרים, כי שיחות הפיוס הפלסטיניות עדיין לא התחילו, משום שהרוסים הציבו לפתע בפני המשלחות הפלסטיניות תנאי לפיו אם הם רוצים לנהל את השיחות האלה במוסקבה, הרוסים יהיו מוכנים לכך רק באם החמס יקבל עוד לפני פתיחת השיחות את ארבעת עקרונות הקוורטט המזרח תיכוני, הקובעים הכרה בישראל, והפסקת פעולות הטרור.
במילים אחרות, אבו מאזן נתקל במהלך הפיוס שלו עם החמס במוסקבה, בדיוק באותו מכשול בו הוא נתקל בוושינגטון, כאשר ביום א' הציג לו הנשיא אובמה בנאומו בפני וועידת אייפא''ק בפומבי, את אותה דרישה.
ביום שני 23.5 עמדו שר החוץ הרוסי סרגי לברוב, והמשלחות הפלסטיניות להיפגש כדי לדון במבוי הסתום הזה.

Print Friendly, PDF & Email