עוד לפני ששיחות 6 המעצמות עם איראן בגדאד הסתיימו, שוברת יפן את אמברגו הנפט על איראן

עוד לפני שהתברר מה מתרחש באמת בשיחות הגרעין בין נציגי המעצמות ואיראן בבגדאד, ביום ד' 23.5, ויפן הזדרזה כבר לפעול לבטל את אמברגו הנפט האמריקני-אירופאי על איראן, כאילו הושג כבר הסכם על הגרעין האיראני. בכך הצטרפה טוקיו לשורה של גורמים ביניהם מתאמת קשרי החוץ האירופאים ומתאמת עמדת המעצמות במו''מ קתרין אשטון Catherine Ashton, וראש הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, יוקיאה אמאנו Yukiya Amano, אשר החליטו לנקוט קו של אופטימיות בשיחות, למרות שבינתיים אין לכך כל בסיס, במטרה להביא להצלחת הסיבוב הנוכחי של השיחות, להמשכן, ולתמוך בקו של הנשיא אובמה כי יש עדיין מקום לשיחות עם איראן, זאת למרות שבהופעות קודמות שלו בתחילת  מאי אמר, כי חלון המו''מ הולך ונסגר.
אולם בעוד יוקיאה אמאנו וקתרין אשטון, משתמשים בדבריהם האופטימיים במושגים כלליים המכסים על המצב האמיתי בשיחות, כמו אמאנו שאומר, 'הושג הסכם עם איראן אבל אינני יודע מתי הוא ייחתם', למרות שבמציאות אין הסכם כזה, ודובר של אשטון מיקאל מאן  Michael Mann, אומר כי 'אני כמובן לא אכנס לפרטים אבל שמנו לפני איראן הצעות שיענינו אותה', I am not going to go into the details of what we are proposing but of course we are putting proposals on the table that are of interest to Iran, אומר פקיד בכיר בטוקיו, כי ממשלת יפן עומדת להניח בפני הפרלמנט היפני לאישור חוק ישן אשר יאפשר לה לבטח מכליות נפט הנושאות נפט איראני לאסיה. הפקיד ידע למסור כי ממשלת טוקיו תנקוט בצעד כזה, באם מבטחים אירופאים יסרבו להנפיק ביטוחים כאלה כאשר אמברגו הנפט האירופאי ייכנס לתוקפו ב-1 ביולי. הדובר היפני שסירב להזדהות ידע גם לומר, כי בשלב ראשון  תאפשר ממשלת יפן לבטח 16 מכליות נפט איראניות.
במילים אחרות, הדיונים הגרעיניים בבגדאד, אשר יימשכו גם ביום ה' 24.5, אינם מתנהלים בצל  הסנקציות האמריקנית-האירופאיות, ובוודאי שלא תחת הצל של החמרתן, כפי שדוברים אמריקנים וישראליים התבטאו ביומיים האחרונים, אלא תחת ההתפתחות של התמוטטות הדרגתית של אמברגו הנפט. עתה כאשר הודו, יפן, טורקיה, והודו עוזרות לטהרן לעקוף את אמברגו הנפט עליה, הן למעשה מאותות לאיראן, כי היא יכולה להקשיח את עמדותיה בגדאד, משום שלפחות חלק מהסנקציות יתגלו כחסרות שיניים.
מקורות אמריקנים המקורבים לממשל אובמה, סרבו ביום ד' 23.5, להגיב על התפתחויות אלה. מקורות אמריקנים אחרים המקורבים לממשל אובמה, ביניהם דניס רוס, מי שהיה יועצו של הנשיא לנושאי איראן, אמרו ביום ג' 22.5, ערב פתיחת שיחות בגדאד, כי אין לצפות לשום פריצת דרך, או התקדמות דרמטית בשיחות, והזהירו כי אסור שייווצר מצב בו תהייה איזה שהיא הקלה בסנקציות על איראן, עד אשר טהרן לא תפסיק בכלל את העשרת האורניום.  המקורות האמריקנים האלה גם הזהירו, כי אין להסתפק רק בהפסקת העשרת האורניום האיראני לדרגה צבאית של 20 אחוז, אלא שהפסקת ההעשרה צריכה לכלול גם את האורניום האיראני בדרגות נמוכות יותר.
שני הגורמים היחידים מבין שש המעצמות המיוצגות בבגדאד, שהמשיכו לדבר ביום ד', על אפשרות של פריצת מלחמה עם איראן כתוצאה מכישלון השיחות היו מוסקבה ולונדון. הרוסים המשיכו להזהיר את האיראנים, כי המערב מכין מאחורי המו''מ להם מלכודת צבאית, ולונדון בחרה לפרסם, כי בשבוע שעבר ערב השיחות, קבלו שרים בריטיים דיווחים  על אפשרות של התמוטטות שיחות הגרעין, ועל אפשרות של פריצת מלחמה בין ישראל ואיראן על רקע זה.  הבריטים דיווחו כי בדיוניים שנערכו  נדונה האפשרות כי בריטניה תגיש לישראל עזרה צבאי ודיפלומטית, בייחוד באמצעות אוניות הצי הבריטי שתגעה לחופי ישראל.      

 

Print Friendly, PDF & Email