עולם במשבר: מפולת בשווקים העולמיים. לונדון בוערת.
אווירה של משבר עולמי עמוק, השתררה ביום ג' 9, כאשר המשבר הכלכלי העולמי הלך והעמיק עם פתיחת הבורסות במזרח הרחוק שם נרשמו ירידות עד 3 אחוז. בוול סטרייט הסתיים ביום ב' המסחר, זה היום שני ברציפות, במפולת דומה של 5 עד 7 אחוז. ביום אחד נמחקו משווקי הכספים בעולם למעלה מ-70 מיליארד דולר.
עצם העובדה כי המפולת התרחשה לאחר הניסיון של הנשיא באראק אובמה להפגין מנהיגות ולשכנע את האמריקנים ואת העולם כי ארצות הברית היא עדיין מעצמה עולמית ומסוגלת להתגבר על בעיותיה הכלכליות, רק הגבירה את הבהלה.
ארצות הברית היא עדיין AAA, אמר הנשיא למרות מה שסוכנויות דירוג אשראי מסוימות אומרות. אולם מיד לאחר דברים אלה התחזקו ירידות השערים בוול סטרייט, כאשר את המכה העיקרית סופגים הבנקים האמריקנים. מניותיו של 'בנק אמריקה' Bank of America, נפלו ב-23 אחוז.
דבריו של אחד מראשי Standard & Poor's יש סיכויים גבוהים כי דירוג האשראי של ארה''ב יוסיף עוד לרדת, הדהדו חזק יותר באוזני המשקיעים.
באירופה נראו סימנים, כי מנהיגי האיחוד האירופאי, ומנהיגי המדינות, אינם יודעים בדיוק כיצד להציל את היורו וכלכלות איטליה וספרד.
ברחבי העולם, אנשים ומשקיעים האמינו יותר לתחזיות כי העולם כולו עומד בפני משבר כלכלי עמוק, מאשר לדבריו של אובמה ולצעדיהם הכלכליים האירופאים. משקיעים מכרו את מניותיהם במה שהוגדר בכל כלי התקשורת המערביים 'כפאניקה'. המשקיעים חיפשו מקלט בזהב שמחירו זינק ל-1,721 דולר לאונקיה, ביין היפני, ופרנק השוויצרי, שנראו להם כמטבעות הבטוחים ביותר כיום בעת משבר.
מקורות ממשלתיים ופרשנים כלכליים האשימו במפולת את הספקולנטים, ואמרו כי דווקא משקיעים רציניים לטווח ארוך לא לקחו חלק בבהלה שהתפשטה בשווקים העולמיים. אולם פרשנים אחרים אמרו כי זו היא התגובה של מי שעדיין מנסה להעמיד פנים כי לא הממשלות והגופים הכלכליים המוסדיים הם האחריים למתרחש.
שלושה סימנים ראשונים להיספחותה של ישראל למשבר העולמי היו כבר ביום ב' 7.8:
1. בגלל הורדת דירוג האשראי של ארצות הברית החליטה Standard & Poor's להוריד את דירוג שליש מאגרות החוב הישראליות, להן יש ערבות אמריקנית, בשווי של 6 מיליארד דולר, מדרגה AAA לדרגה +AA
2. סימן אחר היה המשכן של הפגנות המחאה נגד יוקר המחייה והדיור, שהפכו לתנועה לשינוי השיטה הכלכלית הנהוגה בישראל. הממשלה בראשותו של בנימין נתניהו, שהקים וועדת שרים ומומחים כלכליים, כדי לבדוק איך לבוא לקראת המפגינים ואיך לשנות את סדרי העדיפות הכלכליים בישראל, תעמוד מהר מאוד לפני מצב בו בגלל המשבר העולמי, היא תצטרך להחליט בין להזרים כספים כדי למלא את תביעות המפגינים, או להפנות אותם כדי לשמור על יציבות הכלכלה הישראלית, ולהבטיח שהמשבר העולמי ייפגע מה שפחות בישראל. אם הממשלה תחליט למלא רק חלק קטן מדרישות המפגינים, היא תגרום להצטרפות מהירה יותר גם של ישראל למשבר הכלכלי העולמי, לירידות ערך השקל שכבר החלה בימים האחרונים, ולעלייה באחוזי האבטלה.
3. כבר עתה ברור כי בגלל עומק המשבר העולמי והמהירות בו הוא מתפשט, אין לממשלת ישראל מספיק רזרבות כספים, גם להלחם במשבר הכלכלי העולמי, וגם להיענות לדרישות המפגינים.
המקום הראשון בו המשבר הכלכלי הביא למהומות אלימות, אשר מזעזעות ומאיימות גם על השלטון וגם על הכלכלה, היא בריטניה.
מהומות שהחלו בעיירה צפונית ללונדון בשבת 6.8, התפשטו במהירות לכל חלקיה של לונדון בלילה ביום ב' 8.8, וביום ג' 9.8 לפנות בוקר, לשורה של ערים נוספות בבריטניה ביניהן ברמינגהם, ליברפול, ובריסטול. המונים, בעיקר משכונות העוני, תקפו מרכזי שכונות, מרכזים מסחריים, חנויות, העלו אותם ואת המכוניות שחנו לידם באש. בלונדון המהומות התפשטו למרכז העיר והגיעו לקמדאן Camden, ואפילו לרחוב הקניות המפורסם אוקספורד סטרייט. בשעות הבוקר המוקדמות של יום ג' נאלצו כוחות הביטחון הבריטיים להטיל למערכה נגד המוני המתפרעים מכוניות משוריינות.
הצמרת הפוליטית הבריטית, שרובה נמצאת מחוץ לבריטניה בחופשת קיץ, ניסתה תחילה לומר כי המדובר בגורמי פשע שמלבים את המהומות. אולם המציאות היא שונה. ההמונים שספגו את עיקר הנטל של הגזירות הכלכליות, שפירושן הוא הורדה של כ-25 אחוז ברמת החיים, שהממשלה בראשותם של דיוויד קמרון, ושר האוצר ג'ורג אוסבורן הנהיגו בשנה האחרונה, התמרדו.
ראש ממשלת בריטניה קמרון הפסיק את חופשתו והוא יגיע ללונדון ביום ג' בבוקר כדי לשבת בראש דיון חירום של וועדת 'קוברה' המטפלת במשברים ביטחוניים ולאומיים בבריטניה, כדי לדון כיצד להפסיק את התפשטות המהומות. אולם הברירה העומדת לפני קמרון וממשלתו היא בלתי אפשרית. הכלכלה הבריטית עומדת לפני התמוטטות. הבנקים העיקריים הפועלים בסיטי של לונדון שהייתה בעבר הלא רחוק אחד המרכזיים הפיננסים החשובים בעולם, עומדים לנטוש אותה ולהעביר את עסקיהם אל מחוץ לבריטניה. המהומות המתחוללות בערי בריטניה רק יחישו את קצב ההתמוטטות הכלכלית.
ביום ב' כבר רמזה חברת דירוג האשראי Standard & Poor's, ואתה גם חוגים פיננסים אמריקנים, כי היא דנה באפשרות להוריד גם את דירוג האשראי של מדינות אירופאיות גדולות, ביניהן בריטניה. אם אכן התפתחות זו תתרחש המשבר העולמי הפיננסי רק יחריף.