עיראק סגרה את כל המרחבים האוויריים שלה לתנועה בניסיון למנוע המשך התקפות ישראליות על מתקנים של מליציות שיעיות פרו איראניות
ראש ממשלת עיראק עדאל עבדול מהדי Adel Abdul-Mahdi נקט, ביום שישי 17.8, שלושה צעדים בלתי רגלים בניסיון להפסיק את התקפות האוויר של חיל האוויר הישראלי, אם במטוסים, מלט"ים, או טילים, על מטרות של המליציות השיעיות העיראקיות הפרו איראניות.
שלושת הצעדים הם:
1. מהדי הורה על עריכת חקירה מקפת מה באמת התרחש ביום שישי ב-12 באוגוסט כאשר כל מאגרי התחמשות שהיו בבסיס 'אל סאקר', או כפי האמריקנים מכנים אותו 'קמפ פאלקון', Camp Al-Saqr, or Camp Falcon, הנמצא בדרום בגדאד התפוצצו.
כתוצאה מהתפוצצות היו חלקים של בגדאד נתונים כמה שעות תחת מטר של טילי קטיושה ופגזי מרגמה. לפחות אדם אחד נהרג ועשרות נפצעו.
הבסיס שייך למיליציה השיעית 'כוחות הגיוס העממיים' Popular Mobilization Forces-PMF, שהיא ארגון הגג הגדול ביותר של מליציות שיעיות בעיראק, הנתונות לפיקודו של אבו מהדי אל-מוהנדיס Abu Mahdi al-Muhandis, יד ימינו של מפקד 'גדודי אל קודס' האיראניים קאסם סוליימני.
מקור בכיר במשרד ההגנה העיראקי אמר, בשבת 17.8, כי בשטח ישנם סימנים המעידים כי הבסיס הותקף על מלט"ים ששגרו טילים. מקור אחר הכחיש דברים אלה ואמר כי במחסני התחמושת פרצה שריפה, שהחריבה אותם. ראש הממשלה מהדי הקציב לחוקרים שבוע כדי להגיש לו את תוצאות חקירתם.
לפני ההתפוצצויות בדרום בגדאד, תקף חיל האוויר הישראלי, במטוסים, או מלט"ים ששיגרו טילים, בתוך עיראק שני מחנות של מליציות שיעיות.
ביום שישי 19.7, הותקף מטה חטיבה מס' 52 של המיליציה העיראקית הפרו-איראנית 52nd Brigade of Hashd Shaabi במחוז צאלח א-דין province of Salahudin, ליד העיר אמרלי Amerli צפונית-מזרחית לבגדאד. חטיבה מס' 52 משתייכת ל'בריגדת באדר' Badar Breigades.
ביום א' 28.7, תקפו מטוס, או כמה מטוסים של חיל האוויר הישראלי, את מחנה אשרף Camp Ashraf, הנמצא במחוז דיאלה Diyala Governorate במזרח עיראק במרחק של 80 ק"מ בלבד מגבול עיראק-איראן וכ-40 ק"מ צפונית לבגדאד.
2. ראש הממשלה העיראקי הורה להשלים תוך חודש ימים את הוצאתם של כל המחנות ומצבורי התחמושת של המליציות השיעיות מהערים המרכזיות בעיראק. זו הוראה קודמת שאף פעם לא יושמה.
אם צעד זה יינקט פירושו, כי המליציות השיעיות העיראקיות תאבדנה את האחיזה הצבאית שהייתה להם עד עכשיו בבגדאד וערים מרכזיות אחרות בעיראק.
3. עדאל אבו מהדי, שבתוקף תפקידו כראש ממשלה, הוא גם המפקד העליון של הכוחות הצבאיים העיראקיים, פרסם צו האוסר על טיסות מטוסים כלשהם במרחב האווירי העיראקי, אלא באם קיבלו לכן אישור מיוחד ממנו, או ממי שהוא ימנה לשם כך.
הצו על איסור הטיסות במרחב האווירי העיראקי אומר: 'כי מבוטלים כל הרישיונות התעופה המיוחדים (שניתנו) במרחב האווירי העיראקי לגורמים עיראקים וכאלה שאינם עיראקים, כולל כל טיסות הביון, הביון המזויין, מטוסי קרב, מסוקים, ומזל"טים מכל הסוגים'. end to the special aviation permissions in Iraqi airspace by Iraqi or non-Iraqi sides, including all "reconnaissance, armed reconnaissance, fighter aircraft, helicopters and drones of all kinds.
'כול תנועה כזו, שלא יהיה לה אישור מיוחד (של ראש הממשלה), תחשב כעוינת ותטופל מיד על ידי כוחות האוויר והגנת הנ"מ העיראקית'. Any air traffic that does not have his permission will be considered hostile and will be handled by our air defences immediately.
ארצות הברית המחזיקה בעיראק מספר בסיסי אוויר גדולים ובהם אלפי חיילים אמריקניים הודיעה, ביום שישי, כי כוחותיה יצייתו לצוו העיראקי וכי בשלב זה הטיסות האמריקניות במרחב האווירי העיראקי תפסקנה.
'אנחנו ננהג כאורחים בתוך הגבולות הריבוניים העיראקים',guests within Iraq's sovereign borders, אמר דובר צבאי אמריקני.
מפקדת הכוחות האמריקנים פרסמה בשבת הודעה בה נאמר, 'כי הקואליציה המונהגת על ידי ארה"ב תציית מיד לשותפים העיראקים שלנו, כאשר הם מיישמים את הוראותיו של ראש הממשלה'. The U.S.-led coalition immediately complied with all directions received from our Iraqi partners as they implemented the Prime Minister's order.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי לפני ראש ממשלת עיראק עומדות כמה בעיות ליישום הצו הזה. קודם כל קיימת הבעיה שישראל יכול לשלוח למרחב האווירי העיראקי מטוסי חמקן F-35. אין לעיראק מערכות היכולות לזהות מטוסים כאלה, או לפגוע בהם.
בעיה שנייה היא חיל האוויר הטורקי התוקף מטרות של ארגונים כורדיים, בייחוד ה-PKK, בצפון עיראק. לחיל האוויר העיראקי אין מספיק כוח ויכולות להתמודד מול חיל האוויר הטורקי ולהפסיק התקפות אלה, ולהגנת הנ"מ העיראקים אין מערך של יחידות נ"מ בצפון עיראק.
המקורות שלנו מציינים, כי בעיה נוספת, העומדת בפני בגדאד, היא שחיל האוויר הטורקי החל בימים האחרונים להשתמש בהתקפותיו בצפון עיראק במלט"ים מתוצרת ישראלית מסוג הרון' Heron.
אין לחיל האוויר העיראקי מערכות זיהוי היכולות להבחין בין מלט"ים טורקיים וישראליים.