עם התחלת נסיגת הכוחות האוויריים והימיים האמריקנים מלוב, התמוטטו הפעולות נגד קדאפי

נסיגת הכוחות האוויריים והימיים האמריקנים מלוב, והפסקת הפעולות הצבאיות האמריקניות נגד צבאות ומטרות אסטרטגיות של משטר קדאפי, חשפה ביום א' 3.4, את העובדה כי אין לנאט''ו, ובמיוחד לבריטניה ולצרפת, כוחות אוויר וים המסוגלים לקבל עליהם את המשימות לעצור את צבאות מועמר קדאפי, לקיים אזור אסור לטייס במרחבים האוויריים שלו, ולהטיל הסגר ימי על נמלי לוב.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי מטוסי חיל האוויר האמריקנים מהדגמים 'כדור הרעם' A-10 Thunderbolt, ו- AC-130 , שניהם מטוסים מיוחדים לתקיפת שריון ומטרות קרקע, הפסיקו את פעולתם נגד כוחות קדאפי כבר בשבת, ואילו ביום א' הופסקו כל פעולות המטוסים האמריקנים מעל לוב. כתוצאה מכך פחתו ההתקפות האוויריות של הקואליציה המערבית על כוחות קדאפי ב-80 אחוז.
במשך יום א' הסיגה ארצות הברית מזירת לוב למעלה מ-100 מטוסי קרב הפצצה, ובזירה נשארו עוד 143 מטוסים של חברות הקואליציה המערבית. אולם רק פחות ממחציתם כ-50 מטוסים בסה''כ מסוגלים לקיים טיסות מבצעיות קרביות.
יתר המטוסים הפעילים בזירת לוב, הם מטוסי תצפית, ביון, ומטוסי תובלה איטיים החשופים לאש הנ''מ של צבאות קדאפי.
מומחים אוויריים מערביים מציינים כי מספר מועט כזה של מטוסים מבצעיים יכול להספיק רק לפעולה אפקטיבית במשך יממה אחת באזורים מצומצמים ביותר בלוב כמו המרחב האווירי של הבירה טריפולי, או המרחבים האוויריים מעל אזורי קרבות כמו במיסרטה Misratah, או אגד'בייה Ajdavia. אין ביכולתם של מטוסים מעטים כל כך לכסות אזורים רחבים יותר כמו הערים הלוביות לאורך מפרץ סידרה Gulf of Sidra, ובוודאי שאין ביכולתם לפעול באזורים הנמצאים מערבית ומזרחית לטריפולי.
המומחים האלה אומרים כי גם בשבוע שעבר כאשר המטוסים האמריקנים היו עדיין בפעולה, הם לא יכלו למנוע את כיבושן מחדש של הערים לאורך מפרץ סידרה על ידי כוחות קדאפי. זו הייתה הסיבה העיקרית מדוע האזור האסור לטיסה, שהיה צריך לעמוד במרכז הפעולות הצבאיות המערביות נגד קדאפי לא חרג לעשה אף פעם מגבולות אזורי בנגאזי וטוברוק במזרח. עתה עם הסתלקותו של חיל האוויר האמריקני מהאזור, ספק אם אפשר יהיה להמשיך ולאכוף את האזורים האסורים לטייס גם מעל ערים אלה.
עובדות אלה אפשרו בימים האחרונים לחיל האוויר הלובי, ובייחוד לצי מטוסי התובלה הגדולים שלו המונה כ- 145 מטוסים שונים לנוע בכ-90 אחוז מהמרחב האווירי הלובי ללא כל הפרעה, כאשר הם מעבירים מנקודה לנקודה כוחות, תגבורות, ותחמושת. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים כי בשבוע האחרון החלו מטוסי תובלה אלה מבצעים טיסות גם מחוץ ללוב, בעיקר לשדות תעופה צבאיים בכמה מדינות אפריקה, שם הם מטעינים כמויות גדולות של תחמושת וחלקי חילוף הנקנים על ידי משטר קדאפי ממקורות ערביים, אפריקנים, וסוחרי נשק פרטיים.
בניגוד להערכות המערביות הקודמות, כי חלק גדול של כוחות השריון והקרקע של הצבאות הנאמנים לקדאפי נפגעו על ידי ההפצצות האמריקניות, מתברר עתה כי שיעור הפגיעות בכוחות אלה נע רק בין 16 ל-18 אחוז, וכי כ-80 אחוז מכוחותיו הצבאיים של קדאפי לא נפגעו בהפצצות והם ברמה מבצעית המוגדרת 'טובה'.  גם מספר העריקות מצבא קדאפי, שתואר במערב בשבועות האחרונים כגבוה ביותר, הוא מצומצם ביותר ואינו עולה על 1,200 איש.
במקביל להפסקת ההפצצות האוויריות, הפסיקה ארצות הברית בשבת 2.4,  גם את שיגור הטילים מהים לעבר מטרות אסטרטגיות של משטר קדאפי, והחלה לפנות את 12 אוניות המלחמה האמריקניות אשר עגנו מול חופי לוב. בשבת 2.4, עזבו את האזור הצוללת הגרעינית 'פרובידנס' USS Providence , ומשחתות הטילים המונחים האמריקניות אשר מלוות אותה, ואשר היוו את עיקר כוח התקיפה האמריקנית.
הפסקת התקפות הטילים האמריקניות תאפשר עתה לקדאפי להקים מחדש את מערך הנ''מ והמפקדות שלו בבירה טריפולי שנפגעו קשה מהפגזות האמריקניות.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי הפסקת פעולות התקיפה האמריקניות בלוב הביאו לסיומן את המהלך הצבאי המערבי להפלתו של מועמר קדאפי.
מבחינה צבאית מהלך זה הסתיים בכישלון.
המקורות הצבאיים שלנו מעריכים כי בהתחשב בכך כי וושינגטון, לונדון, ופריס, הטילו את כוחותיהן האוויריים והימיים מולו אפשר לומר כי קדאפי וצבאו יצאו מהמערכה חבולים ושרוטים, אבל במצב מבצעי טוב-הרבה יותר טוב מאשר הם בעצמם העריכו.
בעוד נאט''ו, לונדון, ופריס, ממשיכים להשמיע קולות ולהעמיד פנים כאילו החל מיום א' 3.4, הם ייקחו על עצמם את המשך הפעולה הצבאית נגד קדאפי, הרי כבר במחצית השנייה של שבוע שעבר, מתוך הכרה בחוסר יכולתם לבצע זאת, החלו להופיע הסימנים הגלויים הראשונים כי נאט''ו, ושתי בירות אירופאיות אלה מחפשות פתרונות פוליטיים למלחמה במקום האופציה הצבאית.
עריקתו של שר החוץ ואיש המודיעין הלובי המשופשף מוסא קוסא בלונדון, אפשרה לבריטים בימים האחרונים לפרסם שורה של פרסומים מוגזמים על 'לפחות 12 אנשי צמרת לוביים' הקרובים לקדאפי המחפשים דרך לערוק ללונדון. ידיעה אחרת טענה כי נאמנו של בנו של קדאפי סייף אל-איסלם, מוחמד איסמעיל Mohammed Ismail, ערך שיחות גישוש בלונדון לגבי תנאי עריקתו של בנו של קדאפי.
אולם ידיעות אלה היו יותר מאשר סימני חולשה של משטר קדאפי, כסות לניסיונות הבריטיים להגיע להסכם עם קדאפי שיבטיח כי כוחותיו לא יתקפו שוב את המורדים במזרח המדינה ולא ינסו לכבוש שוב את בנגאזי. במילים אחרות, נאט''ו-בריסל, לונדון, ופריס, מנסות להנציח את מצב התיקו שנוצר במלחמה. המורדים בהכירם את המצב שנוטה עתה בבירור לרעתם מנסים להשיג הפסקת אש. קדאפי מגשש בזהירות את המצב בשטח, כאשר הוא יודע כי המטרה העיקרית שלו להרחיק את האמריקנים מזירת המלחמה, הושגה.

 

Print Friendly, PDF & Email