עם כניסת המלחמה באוקראינה לשנתה השנייה גוברת האפשרות  שהצבא הרוסי ישתמש בנשק גרעיני טקטקי

הביתהלבן 'הזהיר'  ביום ב' 20.2 את מוסקבה כמה שעות לפני הגעתו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לקייב במטרה להיפגש עם נשיא אוקראינה וולדומיר זלנסקי. היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן  Jake Sullivan אמר, 'כי בגלל הרגישות של אמצעי קשר אני לא אמסור כיצד הם ( הרוסים ) ענו, או מה היה האופי של המסר שלנו', Because of the sensitive nature of those communications, I won't get into how they responded or what the precise nature of our message was.
הביקור בקייב בשבוע בו מלאה למלחמה באוקראינה שנה היה חשוב לנשיא ג'ו ביידן להפגין כי ארצות הברית עדיין תומכת באוקראינה, בנשיא זלנסקי ובצבא אוקראינה, והיא תמשיך בתמיכה זו  גם בשנה השנייה למלחמה.
אחת הסיבות החשובות לכך היא הקולות ההולכים וגוברים בוושינגטון כי צריך לסיים את התמיכה האמריקנית במלחמה מאחר ואם היא לא תסתתים בקרוב היא תארך עוד כמה שנים לפחות.
הסיסמאות  של זלנסקי כי צבא אוקראינה מנצח במלחמה אינן מתקשרות בדיוק  עם המתרחש בשדות הקרב של מזרח אוקראינה.  במקביל גם הולכת ומצטמצמת  הרשימה של מערכות הנשק שארצות הברית ומדינות המערב מוכנות לספק לקייב מבלי להסתכן בעימות צבאי ישיר עם רוסיה. המדובר בעיקר בטילים ארוכי טווח ומטוסי קרב.
אספקת טנקים לצבא אוקראינה על ידי ארה"ב ומדינות אחרות בנאט"ו עברה במוסקבה במשיכת כתפיים ובאמרה של דובר הקרמלין דימיטרי פאסקוב 'כי גם טנקים בריטיים עולים באש'. אולם  במקביל גם אספקת מל"טים מתאבדים איראניים לצבאות הרוסיים והאוקראינים עברה במשיכת כתפיים על ידי ארצות הברית והמערב אשר החליטו שלא לפעול נגד העמקת הקשרים הצבאיים שבין מוסקבה וטהרן.
המצב בחזיתות השונות באוקראינה  בשבוע בו מלאה למלחמה שנה מראה, שהצבא הרוסי שספג אבדות כבדות בתחילת המלחמה וסבל מחוסר תיאום בין המפקדות השונות החל להתאושש  והוא מתקדם לאיטו בחזיתות דרום ומזרח אוקראינה, אולם הנזק הכלכלי שנגרם לרוסיה בגלל המלחמה והסנקציות המערביות עליה והתנודות החדות בשווקי הנפט והגז רק מתעצם.
גם מעמדו האישי של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והניתוחים האינסופיים המתפרסמים במערב על מצב בריאותו שאיש איננו יודע מה היא מידת אמינותם גורמים למצב הקשה של רוסיה במלחמה.
מומחים צבאיים ומודיעיניים רבים חוששים כי במצבים אלה המלחמה, בשנה השנייה שלה באוקראינה, רק תחריף. אחת הסכנות הבולטות  ביותר לגבי השנה השנייה  המלחמה היא האפשרות של  הפעלת נשק גרעיני טקטקי בשדה הקרב.  אפשרות כזו נדונה בחודשים האחרונים בדרגים הגבוהים הפוליטיים והצבאיים במוסקבה.
ככל שהאפשרות  שצבא רוסיה באוקראינה יעמוד בפני תבוסה כך תגבר האפשרות כי במוסקבה יוחלט על שימוש בנשק גרעיני טקטי במלחמה.




Print Friendly, PDF & Email