עם פגישת טראמפ וקים ג'ונג און באופק, נשאר האייטוללה חמנאי המנהיג היחיד המסרב לדון עם ארה"ב על הגרעין והטילים. עוד כמה זמן?
עכשיו לאחר שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ קיבל, ביום ה' 8.3, אגרת משליט צפון קוריאה קים ג'ונג און Kim Jong Un, המביע נכונות להיפגש אתו פנים מול פנים ולדון בפירוק הנשק הגרעיני הצפון קוריאני, נשאר שליט איראן האייטוללה עלי חמנאי, השליט היחיד בעולם שבידו אופציה להרכיב נשק גרעיני, המנסה במקום לנהל משא ומתן עם טראמפ, להכתיב לו תנאים לגבי עמדותיה של ארה"ב במזרח התיכון.
כפי שקים ג'ונג און הבין בסופו של דבר, או כפי הנראה שידע זאת מראש, כי בסופו של דבר יצטרך לשבת מסביב לשולחן אחד עם דונלד טראמפ, כדי לדון בפירוז חצי האי קוריאה מנשק גרעיני, כך האייטוללה עלי חמנאי מבין שבסופו של דבר לא תהייה לו ברירה, אלא להסכים לדון עם ארצות הברית על שינויים שיש להכניס בהסכם הגרעין שנחתם ב-2015 בין איראן ושש המעצמות, אבל למעשה בין ממשל הנשיא אובמה וממשל האייטוללה חמנאי.
סימנים לכך כבר אפשר היה לראשות ביום שישי 9.3 לפנות בוקר, כאשר הנשיא טראמפ צייץ ברשת הטוייטר את הדברים הבאים: 'קים ג'ונג איל מדבר על פירוז מנשק גרעיני ולא רק על הקפאה ( כפי שהיה בתקופת הנשיא ביל קלינטון), ביחד עם נציגים מדרום-קוריאה. כמו כן לא ( יתבצעו) יהיו ניסויים של טילים על ידי צפון קוריאה בתקופה זו ( של המו"מ) . נעשתה התקדמות גדולה, אבל הסנקציות יישארו ( בתוקף ) עד אשר יושג הסכם. פגישה מתוכננת.'
“Kim Jong Un talked about denuclearization with the South Korean Representatives, not just a freeze. Also, no missile testing by North Korea during this period of time. Great progress being made but sanctions will remain until an agreement is reached. Meeting being planned!”
הציוץ של טראמפ היא בדיוק ההצעה ששר החוץ הצרפתי ז'אן-איווס לה דריאן Jean-Yves Le Drian שביקר השבוע בטהרן, שם בשם הנשיאים דולנד טראמפ ונשיא צרפת עמנואל מקרון, לפני ההנהגה האיראנית.
האיטוללה חמנאי שלח בתגובה ראשונה שלושה מראשי משמרות המהפכה האיראנים אל המיקרופונים לדחות את ההצעה האמריקנית-אירופאית, אולם צריך לשים לב לכך, כי בדברים שפורסמו בשמו, ביום ה' 8.3, כל מה שהוא אמר היה, 'כי האירופאים באו לטהרן ואמרו כי אנו רוצים לדון אתה על נוכחותה באזור (בתימן ובסוריה) זה לא ענין שלהם. זה אזור שלנו. מדוע אתם (האמריקנים והאירופאים) שם.'
“European countries come to Tehran and say we want to negotiate with Iran over its presence in the region. It is none of your business. It is our region. Why are you here?”
זו תגובה-תשובה בוטה, אבל היא לא מזכירה במילה אחת את הנשק הגרעיני ואת הטילים הבליסטיים האיראניים. כלומר, כאשר כוחות ארצות הברית ואירופה יביעו נכונות לצאת מהמזרח התיכון, תהייה איראן מוכנה לדון בנושאי השינויים בהסכם הגרעין והטילים הבליסטיים.
פריצת הדרך האמריקנית בנושא הצפון קוריאני, איננה מבשרת הצלחה מידית במו"מ שייפתח אולי בעוד שלושה-ארבעה חדשים, או אולי חצי שנה. ( לפי הדרום קוריאנים הפגישה תיערך כבר בחודש מאי!), עד אז תהייה בוודאי כמה מורדות, תקלות, איומים, מצד שני הצדדים, אבל לבסוף פגישה היסטורית כזו בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ומנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און תתקיים.
במילים אחרות, הטקטיקה, העקשנות וההתמדה של הנשיא טראמפ עבדו בסופו של דבר. הצלחה זו בולטת מול כישלונם של הנשיאים ביל קלינטון ואובמה לטפל בנשוא הצפון קוריאני.
צריך לקוות, כי התפתחות מקבילה תושג גם במדיניות שלו נגד איראן.
לאט לאט אבל בבטחה, הנשיא טראמפ מבסס את מעמדו, למרות כל ההתקפות האישיות המרות עליו, כנשיא נחוש היודע בדיוק מה הוא עושה ולאן הוא מוביל את ארצות הברית.
הטקטיקה של טראמפ – סנקציות. הייתה בדיוק הטקטיקה של אובמה, בוש וקלינטון… היא כל כך "מוצלחת" שצפון קוריאה כבר פיתחה פצצת מימן וטילי קרקע שמגיעים לכל נקודה בארה"ב.
דווקא בגלל שהטקטיקה נכשלה הם מגיעים למשא ומתן כאשר לצפון קוריאה נשק אטומי, לא בזכות הצלחתה. כרגע כל הקלפים אצל קים . יש לו נשק אטומי, טילים ונשיא ארה"ב "רץ" ללחוץ את ידו הכי מהר שאפשר.
ובכל מה שקשור לאיראן… ממשל טראמפ הודיע לפני שנה שהוא לא רוצה להוריש לנשיא הבא את צפון קוריאה עם יכולות צבאיות שמסכנות את ארה"ב. תוך שנה הכול התברר כבדיה. זה מעיד על כישלון מודיעיני חמור של ארה"ב. מי מבטיח לנו שעם איראן המצב שונה?
לפני שבועיים יצא דו"ח מודיעיני של האו"ם: צפון קוריאה מקימה מפעלי טילים ונשק כימי בסוריה (גם עם מיצרים המצב דומה)
למסקנה הזו מגיע ארגון האו"ם העיוור שמאמין שארגון חיזבאללה הירוק עוסק בעיקר בנטיעת עצים על גבול ישראל. עכשיו מה הסיכוי שנשק וטכנולוגיה גרעינית מצפון קוריאה לא כבר הגיע לאיראן?
טראמפ הולך להיבחר שוב ב 2020.
קבלת הפגישה ומשיכת הזמן של החודשיים (ולמעשה כל החצי שנה האחרונה – כשכוללים את אולימפידת החורף), הינה משמעותית. אחרי המקרה של קדאפי אין מנהיג אחד בעולם שיסכים להתפרק מנשק גרעיני וברור שהמטרה הינה לייצר מאזן הרתעה (וכרגע שם המשחק הינו יצירת טילים ארוכי טווח בעלי יכולת נשיאת פצצת גרעין).
הפגישה לא תתקיים מהסיבה הפשוטה שהאמריקאים אינם נאיבים כרגע והם פשוט לא רצו להראות כסרבנים. יש לצפות שבשבועיים הקרובים ארה"ב תציג ראיות להמשך פיתוח מסיבי של טילים ולכן תיזום אסקלציה של המצב.
למה יש לי הרגשה שקים העביר את הנשק האטומי שלו לאיראן.
שאף אחד לא ישלה את עצמו שצפון קוריאה מתמסרת לרעיון איחוד האי הקוריאני תחת ממשל אחד פרו אמריקאי. הפטרון הרוסי-סיני לא יסכים למהלך כזה.
אם קים הגיע במשחק שלו לשלב שהוא "מסכים לפגישה" עם אמריקאים, זה הוא אומר שהוא כבר ממש בשלבי סיום פיתוח גרעין ויכולת להשתמש בו בפועל, הוא רק צריך למרוח עוד זמן קצר כדי שלא יפריעו לו ממש ברגע האחרון…