עם פתיחת המו"מ הגרעיני הבטיחה ארה"ב לישראל מה שלא תוכל לקיים: פורדו ייסגר. אראק לא יהיה כור פלוטוניום. כמות האורניום המעושר תוגבל
עם פתיחת הסיבוב השני של השיחות הגרעיניות בין שש המעצמות בראשות ארה''ב עם איראן,ביום ג' 18.2, במהלכם ינסו הצדדים להגיע הסכם סופי, הבטיח ממשל אובמה לישראל שלוש הבטחות שאיננו יכול למלא.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובירושלים מדווחים, כי האמריקנים הודיעו לישראל, כי הם יעמדו על כך במו''מ, כי מתקן העשרת האורניום התת-קרקעי בפורדו ייסגר סופית. כור המים הכבדים באראק, יהפוך להיות כור מים קלים. כלומר הכור לא ייצר פלוטוניום. וכי כמות האורניום המעושר לדרגה של 5 אחוז תוגבל, ואיראן לא תורשה להעשיר כמויות אורניום כרצונה.
המקורות הצבאיים והאיראניים של תיקדבקה מציינים, כי איראן לא תסכים ולא תקבל אף אחד משלושה תנאים אלה. טהרן איננה מוכנה לסגור את פורדו. היא מוכנה לדון על מה שיתרחש במפעל ועל מספר הצנטריפוגות סוגן ועל אחוז האורניום המעושר שתפיק בפורדו, אבל על סגירה אין מה לדבר.
לגבי אראק מוכנה איראן לדון רק בהגבלת כמויות הפלוטוניום שהכור ייצר. לגבי כמויות האורניום המעושר שיישארו בידיה, מוכנה איראן להסכים על הגבלתן, אולם היא איננה מוכנה להסכים על סוגי הצנטריפוגות שהיא תוכל להפעיל וגם לא על הכמות שלהן. כלומר, איראן תמיד תוכל להעשיר איזה כמויות אורניום עליהן תחליט בעצמה.
ארה''ב והמערב יידרשו במו''מ כי רק 1,000 צנטריפוגות מהדור הישן שלהם IR1, יוכלו להמשיך בעבודת העשרה, וכי 18,000 הצנטריפוגות שכבר מוצבות באולמות הייצור (לא כולן פעילות), יפורקו. איראן תדחה דרישה מערבית כזו על הסף.
זו הסיבה מדוע מקורות מערביים אמרו ביום שלישי 18.2 לפנות בוקר, כי המו''מ יהיה קשה, ארוך ומסובך, ואילו מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי הדגיש, 'כי כמו שאמרתי כבר אינני אופטימי לגבי המו''מ.' 'הוא לא יוביל לשום מקום'. 'אבל אינני מתנגד לו'.
I have said before … I am not optimistic about the negotiations. It will not lead anywhere, but I am not opposed either.
בהופיעה בפני וועדת החוץ של הסנט בוושינגטון לפני חודש ב-20 לינואר, אמרה תת-שר החוץ האמריקני וראש צוות המו''מ הגרעיני וונדי שרמן Wendy Sherman, 'שיהיו עוד צעד אחד, או כמה צעדים נוספים בין ההסכם הביניים ובין ההסכם הסופי עם איראן'. She suggested there will be an additional step or steps between the Phase 1 deal and the final deal, to bring Iran into compliance with UN Security Council resolutions. במלים אחרות, מאחר ואין סיכוי להגיע להסכם גרעיני סופי עם איראן, מוכן ממשל אובמה להגיע לשורה של הסכמי ביניים עם איראן.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בכך הסגירה שרמן בפומבי את טקטיקת המו''מ של וושינגטון עם איראן. ממשל אובמה מוכן לשורה של הסכמי ביניים שימשיכו את המו''מ בשנתיים הבאות, כלומר עד 2016, מועד יציאתו של אובמה את הבית הלבן. במילים אחרות, ההחלטה מה לעשות עם התוכנית הגרעינית האיראנית ואיך ומתי לפעול נגדה תעבור לנשיא הבא של ארה''ב שייכנס לבית הלבן בתחילת 2017.
בדיוק כפי שאובמה מתחמק מהכרעה בנושא הגרעיני האיראני, כך מתחמק ממנה ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
מבחינות רבות נתניהו כבר הקל על העמדה האמריקנית בפתיחת הסיבוב החדש של השיחות עם איראן, כאשר הודיע כבר בתחילת פברואר לבית הלבן, כי הוא מקבל את מסמך המסגרת שהכין שר החוץ האמריקני ג'ון קארי לגבי המו''מ המדיני עם הפלסטינים. נתניהו 'רק' לא הודיע על צעד זה לא לממשלה בירושלים ולא לדעת הקהל הישראלית, דבר מאפשר לכל הגורמים הפוליטיים והתקשורתיים בישראל להעמיד פנים, כאילו הדיונים וההתלבטויות בירושלים עדיין נמשכות.
זו הסיבה העיקרית מדוע בפגישתם בבית הלבן ב-3 למרס, יתרכזו הנשיא אובמה, וראש הממשלה נתניהו, בדיוניים על הנושא הגרעיני האיראני ולא על נושא המו''מ המדיני עם הפלסטינים.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי נתניהו ינסה לשכנע את הנשיא אובמה לצמצמם עד כמה שאפשר את מספר הצנטריפוגות הפעילות שאיראן תורשה להפעיל.
זה יהיה דו-שיח בין שני אנשים שכבר שכנעו את עצמם בנושא. גם אובמה וגם נתניהו יודעים כי איראן אך פעם לא תסכים להגבלה כזו, וכי אין שום כוח מדיני או צבאי באופק שיכריח אותה להסכים לכך.