עסקת הנשק הענקית בין מוסקבה וריאד, בהיקף של כ-7 מיליארד דולר, תמורת הבטחה רוסית לא לשלוח טיליS-300 לאיראן תקועה, בגלל התנגדות ישראל להצבת טילי יירוט רוסיים מדגם S-400 בצפון סעודיה
המקורות הצבאיים ובמפרץ של תיקדבקה: עסקת הנשק הענקית בין רוסיה וערב הסעודית, אשר מטרתה העיקרית היא להוציא את רוסיה משוק הנשק האיראני, ולמנוע מכירתן של מערכות נשק מתקדמות רוסיות לאיראן, ביניהן טילי יירוט מדגם S-300, תקועה עתה בגלל ישראל. המדובר באחד המהלכים המרכזיים של ממשל באראק אובמה מול התוכנית הגרעינית האיראנית ויכולותיה הצבאיים של איראן להגן עליה.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי זו היא ההתפתחות מאחורי מה שמוצג בישראל כתביעת וושינגטון מראש הממשלה בנימין נתניהו ומשר הביטחון אהוד ברק 'ליישר קו עם מדיניותה של וושינגטון בנושא האיראני'.
המקורות הצבאיים שלנו מפרטים, כי במקביל לשיחות המעצמות עם איראן בנושא העשרת האורניום, יזם ממשל באראק אובמה מהלך, לפיו הרוסים יפסיקו לספק לאיראן מערכות נשק מתקדמות, כולל טילי היירוט מדגם S-300, תמורת פתיחת שווקי הנשק של ערב הסעודית, ולאחר מכן המפרץ בפני תעשיית הנשק הרוסית.
עבור ארצות הברית מדובר בוויתור אסטרטגי ממדרגה ראשונה למוסקבה, מאחר ובכך מאפשרת וושינגטון בפעם הראשונה ב-60 השנה האחרונות, מאז שנות ה-50, דריסת רגל צבאית רוסית במפרץ הפרסי. ממשל אובמה מצפה כי צעד כזה, יביא גם להמשך מדיניות שיתוף הפעולה בין וושינגטון ומוסקבה בנושא הגרעיני האיראני.
בתחילת חודש ספטמבר שכנעה וושינגטון את סעודיה להסכים למהלך כזה, והמקורות שלנו במפרץ מוסרים, כי במגעים חשאיים שהיו בין ריאד ומוסקבה הוסכם, כי הרוסים יתכננו ויספקו לסעודים מערכת הגנה אנטי אווירית שתתפרס מסביב לכל גבולותיה של סעודיה, ותתבסס על טילי היירוט מדגם S-400 Triumf (ששמם בנאט"ו הוא: SA-21 Growler), שהם טילי הנ"מ החדישים ביותר הנמצאים בידי הרוסים.
הסעודים הסכימו להיכנס למו"מ על העסקה, רק לאחר שקבלו הבטחות, כמו ישראל, מהרוסים, כי הם לא יספקו לאיראנים במקביל את מערכת טילי היירוט S-300 , למרות ההסכם הקיים בין מוסקבה וטהרן.
המקורות הצבאיים שלנו מציינים כי מערכת ה-S-400 מסוגלת לטפל ב-6 מטרות בעת ובעונה אחת, פגוע בהן בטווח של 400 ק"מ. המטרות כוללות מטוסי קרב-הפצצה כולל מטוסי חמקן. טילי שיוט, וטילים בליסטיים. המערכת מסוגלת לאתר את המטרות טווח של 3,500 ק"מ.
המקורות הצבאיים של של תיקדבקה מציינים, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו היה מודע לכל המהלכים האלה כבר מתחילתם ואף הודיע לוושינגטון ולמוסקבה כי הוא תומך בהם. אולם כאשר הובאו פרטי העסקה הזו לידיעתם של ראש המטה הכללי רב אלוף גבי אשכנזי, ומפקד חיל האוויר האלוף עידו נחושתן, הורמו בצה"ל הרבה גבות. הצבת מערכות טילי S-400 במרכז ובצפון סעודיה, חושפת את כל תנועת מטוסי חיל האוויר הישראלי במרכזה ודרומה של ישאל למערכת המכ"ם של הטילים הרוסיים, ומעמידה את כל המטוסים הממריאים או נוחתים בבסיסי חיל האוויר בנגב בטווח של הטילים הרוסיים.
ניסיונות ישראליים לגשש דרך וושינגטון במטרה לקבל הבטחה וערבויות מהסעודים שלא יציבו את הטילים האלה במרכז וצפון סעודיה, אלא רק במזרחה מול עיראק ואיראן, לא זכו אפילו לתשובה מריאד. בעוד שר הביטחון אהוד ברק וצמרת צה"ל מתנגדים בכל תוקף להמשיך במהלך הזה, תומך ראש הממשלה בנימין נתניהו בגישה האומרת, כי קודם כל צריך לקדם את העסקה שתבטיח כי הרוסים לא ישלחו טילי S-300 לאיראן ואחר כך לטפל בזהירות בנושא הסעודי. המקורות שלנו מציינים, כי בשנות ה-80 כאשר ערב הסעודית קבלה את מטוסי הקרב הראשונים שלה מדגם F-15, היא התחייבה אז שלא להציבם בבסיסים האוויריים הסעודים בצפון סעודיה הנמצאים בטווח טיסה מישראל. למרות ההתחייבות הסעודים אף פעם לא מילאו אותה, והציבו את המטוסים בבסיס טובוק Tabuk שבצפון סעודיה.