עקב המפולת באיראן, וסירובם של הסעודים להסכים למחוות מדיניות לישראל, נסוג ממשל אובמה מעמדתו בנושא הבנייה בהתנחלויות, ומוכן עכשיו לפשרה עם ממשלת נתניהו.

המקורות של תיקדבקה בוושינגטון: בעוד שר הביטחון אהוד ברק, ויועצו האישי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, עושים ביום ג' 30.6 לפנות בוקר, את דרכם לניו-יורק לפגישה עם השליח הנשיאותי המיוחד למזרח התיכון ג'ורג מיטשל, הודיע דובר משרד החוץ האמריקני אייאן קלי Ian Kelly, כי וושינגטון מוכנה לגמישות בשאלת הבנייה בהתנחלויות.
קלי אמר, 'כי אנחנו (ארה"ב), עובדים עם כל הצדדים, (הישראלים והפלסטינים לנסות…(ולהגיע) לסביבה (כלומר לתנאים), לחידוש המו"מ',(בין ישראל לפלסטינים). 'אינני, מוכן לשפוט מה יקרה מחר', (יום ג' לפי שעון ארצות הברית, יום ד' 1.7 לפנות בוקר לפי שעון ישראל), הדגיש הדובר. ציטוט המקור: I'm not going to prejudge what happens tomorrow
כאשר נשאל על ידי העיתונאים, האם דברים אלה מצביעים על כך, כי ארצות הברית מוכנה להגיע לפשרה עם ישראל, שפירושה יהיה השעיה suspension של הבנייה בהתנחלויות
במקום הפסקה מוחלטת a total halt, ענה דובר הסטייט דפרטמנט: 'אינני אומר שאנו אינם מוכנים לפשרה'. 'בואו נראה מה יתרחש' (בפגישת ברק-מיטשל).
ציטוט המקור: "I'm not going to say we're, you know, we're not willing to compromise," he said. "I mean, let's just see what happens.". קודם לכן הגדיר דובר הבית הלבן רוברט גיבס Robert Gibbs את פגישות הנציגים האמריקנים והישראליים בניו יורק, 'כחשובות מאוד', ואמר כי הבית הלבן 'אופטימי לגבי האפשרות להשיג בהן התקדמות'. ציטוט המקור: "I don't want to get ahead of some very important meetings tomorrow between Ehud Barak and George Mitchell, except to say that we're optimistic about making progress".
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי שינוי דרמטי זה בעמדת הממשל בנושא הבנייה בהתנחלויות, שעד עתה לא היה בה סימן לשום סדק, באה בגלל 4 התפתחויות:
1. המצב הממשיך להתדרדר ביחסי ארצות הברית ואיראן, והתרחקות הסיכוי לדיאלוג קרוב, אם בכלל בין וושינגטון וטהרן.
2. הבהרה מצד ערב הסעודית שגם אם ממשלת נתניהו תסכים להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות, ריאד ומדינות ערביות אחרות, לא תסכמנה לעשות שום וויתורים לישראל, כמו מתן אשרות כניסה לישראלים, או מעבר מטוסים נוסעים ישראליים במרחב האווירי שלהן. וויתורים ערביים אלה היו חלק חשוב ביוזמה המדינית של ממשל אובמה. כאשר לוושינגטון התברר כי אי אפשר יהיה להזיז את הסעודים מעמדתם, התגברה ההכרה, כי אין טעם להמשיך את העימות עם ישראל.
3. התגברות הקולות בקרב החוגים הפוליטיים בארה"ב, כי אובמה, קלינטון, ומיטשל, אינם צודקים בעמדה שלהם כאשר הם קובעים בפסקנות כי לא היו הבנות בין ארצות הברית וישראל בדבר המשך הבנייה בהתנחלויות. יותר ויותר קולות של בכירים לשעבר בממשלים שונים חזרו והדגישו, בימים האחרונים, כי אכן הושגו הבנות כאלה, גם בכתב וגם בע"פ.
4. עמדתו העיקשת של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא לוותר בשאלת המשך הבנייה, שתענה על צרכי הריבוי הטבעי, בהתנחלויות.
כבר ביום ב' 29.6, פרסם 'הוושינגטון פוסט', איתות ראשון כי הבית הלבן חותר לפשרה בנושא ההתנחלויות. העיתון הביא 3 סיבות שהגדירו את העמדה האבסולוטית של הממשל לגבי ההתנחלויות כעמדה אשר עתידה להיכשל מראש.סיבה ראשונה: הערבים והפלסטינים ניצלו עמדה זו, כדי לא לעשות דבר ולשבת בחיבוק ידיים. סיבה שנייה: עמדת הממשל היא כל כך לא מעשית, עד ששום ממשלה ישראלית, שתקום במקום ממשלת נתניהו, לא תוכל לקבל אותה. סיבה שלישית: גם ממשלות ערב, וגם הפלסטינים הסכימו כבר כמה פעמים בשנים האחרונות, כולל ב-2007 באנאפוליס, כי הבנייה בגושי ההתיישבות, שממלא יישארו בידי ישראל במסגרת המו"מ הסופי, תימשך.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי כאשר התברר ביום ב' בירושלים, כי ממשל אובמה וממשלת נתניהו הולכים לקראת פשרה, וכי עתה עומד הגלגל להתהפך, ובמקום לחץ על ישראל, וושינגטון תלחץ עכשיו על הפלסטינים לחדש את המו"מ, הודלפו לכלי התקשורת הישראליים דבריו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי לראש הממשלה נתניהו, כי עליו להיפטר משר החוץ אביגדור ליברמן, ולמנות במקומו את מנהיגת 'קדימה' ציפי ליבני.
מטרת המקורות המדליפים הייתה, להביא לכך כי במקום ליברמן, תנהל את המשא ומתן עם הפלסטינים ציפי ליבני, שתצטרף עתה ביחד עם מפלגתה לקואליציה.
מאמציהם של המדליפים הם לשווא.
אם עתה, לאחר שנתניהו קיבל את העיקרון של 'שתי מדינות' והמו"מ עם הפלסטינים יחודש, וציפי ליבני ו'קדימה' יצטרפו לממשלה, הרי ההסכם הקואליציוני בין 'הליכוד' ו'ישראל ביתנו', כולל סעיף על שינויים בתיקים בממשלה, כמו נתינת תיק החוץ לליבני, והעברתו של ליברמן לתפקיד אחר בממשלה.

Print Friendly, PDF & Email