ערב בואו של נתניהו למוסקבה מצהירה רוסיה על תמיכתה בחיזבאללה. פוטין רוצה להתרכז בלבנון ובשדות הגז שלה ולא באיראן

מוסקבה הבהירה, בשבת 9.2, כי היא מעוניינת עתה יותר שהנושא  של המצב בלבנון יעמוד במרכז השיחות שינהלו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת ישראל ושר הביטחון בנימין נתניהו במוסקבה, ב-21 לפברואר.
כלי תקשורת רוסיים ובראשם סוכנות הידיעות הרוסים 'ספוטניק' Sputnik, מצטטות בהרחבה את שגריר רוסיה בביירות אלכסנדר זאסייפקין Alexander Zasypkin, אשר אומר את הדברים הבאים:
1. 'מלחמה חדשה יכולה לפרוץ בין ישראל ללבנון כתוצאה מפעולותיה של ארצות הברית המכוונות לזרוע פילוג באזור וכתוצאה מהמערכות שוושינגטון מנהלת נגד טהרן וארגון חיזבאללה הלבנוני'.
A new conflict could erupt between Israel and Lebanon as a result of the United States' actions aimed at sowing discord in the region as well as Washington's campaign against Tehran and the Lebanese Hezbollah movement.
2.  'אי אפשר לחזות  שום דבר בוודאות באשר למלחמה בין ישראל ללבנון, מאחר והמזרח התיכון נמצא על פרשת דרכים'.  
As for a conflict between Israel and Lebanon, nothing can be predicted with certainty because the region is at a crossroads.
3. 'כאשר המאורעות (מלחמת האזרחים) החלו להתפתח בסוריה, צידד חיזבאללה בשלטונות החוקיים (נשיא סוריה בשאר אסד.) וראו במלחמה בגורמי הטרור את המחויבות שלהם'. 'חיזבאללה  היה מעורב בפעולות הצבאיות לפי בקשות של סוריה לצדם של רוסיה ואיראן', ( לא כמו ארצות הברית  וישראל ששום גורם סורי לא הזמין אותם להתערב.)   
When events started unfolding in Syria, Hezbollah sided with its lawful authorities, seeing the fight against terrorists in the region as its duty. Hezbollah became directly involved in military operations at Syria’s request, alongside Russia and Iran. The party took a responsible approach to what was happening in Syria and the region as a whole.
אלכסנדר זאסייפקין ממשיך ואומר, כי 'הארגון (חיזבאללה) נקט גישה חיובית לגבי המתרחש בסוריה ולגבי המתרחש באזור כולו'.
זו פעם ראשונה שמוסקבה מדגישה את 'התפקיד החיובי' שיש לחיזבאללה במזרח התיכון.

המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בכך דוחה מוסקבה בשתי ידיים את מדיניותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כלפי חיזבאללה, מודיעה לו מראש כי איננה רוצה לשמוע על תוצאות מבצע 'מגן צפוני', בו ישראל  וצה"ל העמידו את איראן ואת חיזבאללה כאחראיים על חפירת מנהרות טרור שחצו מלבנון לשטח ישראל, וכי היא רואה בחיזבאללה גוף פוליטי-צבאי הממלא תפקיד חיובי בסוריה ובאזור.
לקורא הישראלי והמערבי עמדה רוסית זו היא התפתחות מפתיעה בעיקר משום שבחודש האחרון הוא נחשף לשורה של ידיעות על המצב  הצבאי בו נמצאים רוסיה, איראן וחיזבאללה בסוריה, שלא היה להן שום בסיס.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה יציינו רק שלוש נקודות מרכזיות שפורסמו באחרונה:
א. הכוחות הרוסיים בסוריה השלימו את הפריסה המבצעית של טילי ה-S-300 (שהובאו לסוריה לפני חמישה חודשים באוקטובר 2018), והם מוכנים לפעולה.  המקורות שלנו מוסרים, כי אין בסוריה טילים S-300 שהוצבו בסוללת מבצעיות.
ב. איראן סיימה להקים בצפון סוריה מפעל לייצור טילים בליסטיים מדויקים שהחל כבר לפעול. ידיעה זו, שלוותה בצילומים מרהיבים של אולמות ומכונות הייצור של טילים כאלה, הוצגה על ידי כלי תקשורת ישראלי מרכזי, כאזהרה ישראלית אחרונה שלפיה אם המפעל לא יפורק ויפונה הוא יותקף.
המקורות שלנו מציינים, כי  במציאות ישנם אולמות ריקים שנבנו בצפון סוריה למטרה זו אולם אין מפעל שעובד ומייצר טילים בליסטיים מדויקים.
ג. טהרן נענתה לדרישה הרוסית והחלה לפנות מאזור נמל התעופה של דמשק את בנין המפקדה האיראנית בסוריה, הנקרא 'בית הזכוכית'  The Glass House, (בגלל חלונותיו הגדולים). במציאות בשטח אין שום סימן כי איראן אכן מפנה מפקדה זו.
נראה כי במוסקבה ראו במלחמת תעמולה זו , ניסיון אמריקני-ישראלי לתקוע טריז בין מוסקבה טהרן וביירות, והחליטו לפעול בתגובה, עוד לפני שנתניהו יגיע למוסקבה.

אולם ישנן עוד שתי סיבות מרכזיות לעמדה רוסית חדשה זו לגבי חיזבאללה:
1. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ייפגש ביום חמישי  בסוצ'י Sochi, בשבוע הבא 14 לפברואר, לוועידת פסגה על המצב בסוריה,  עם נשיא איראן חסן רוחאני, ועם נשיא טורקיה ראסיפ טאייפ ארדואן. 
שלא כמו בוועידות פסגה אחרות שהתקיימו על סוריה יודע פוטין, כי הפעם הוא צריך להציג לפני אורחיו מדיניות רוסית מגובשת היטב לגבי סוריה. הכרה רוסית במעמד האזורי של חיזבאללה וקשרים מדיניים וצבאיים בין מוסקבה עם חיזבאללה, היא אחת מהחלטות אלה.
2. רוסיה הצליחה בימים האחרונים לחדור אל שוק הנפט והגז הלבנוניים.
בישראל בה עוסקים כל הזמן במעקב אחר כל התבטאות פוליטית חסרת ערך של מועמדים לבחירות לא שמו לב לכך,  כי ענק הנפט והגז הרוסי 'רוזנפט' Rosneft חתם באחרונה הסכם עם לבנון לפיו הוא ישלוט וינהל ב-20 השנה הבאות את מתקני הנפט והגז בנמל טריפולי שבצפון לבנון.
במילים אחרות, מעכשיו מוסקבה תומכת בעמדת חיזבאללה, כי ישראל השתלטה על חלק משדות הגז של לבנון במזרח הים התיכון, וכי הגז שהיא עומדת להפיק משדה 'לווייתן', למעשה שייך ללבנון.
גם השליטה על שדות הגז היא עילה למלחמה.     

Print Friendly, PDF & Email