פגיעה בתקשורת הסלולארית האזרחית תשתק את צה"ל במלחמה

במהלך מסיבת עיתונאים שליוותה את פרסום דו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2015, 'חשף' האלוף במיל. יצחק בריק, ביום שני 30.5, את מה שכל מי שלבש את מדי צה"ל בדור האחרון יודע ממקור ראשון: "מצאתי יחידות קרביות שבהן 70 אחוז מהשיחות שמתנהלות בין המפקדים והחיילים הן בסמארטפון…"
הנציב העלה בדו"ח שפרסם שתי סוגיות עיקריות הכרוכות בשימוש בסמארטפונים בצה"ל: 
1. הסחת הדעת מפעילות מבצעית כתוצאה משימוש בשלל האפליקציות המותקנות כיום בכל מכשיר טלפון סלולארי 'חכם'. 
2. חוסר תקשורת ישירה, בלתי אמצעית בין מפקד לחייליו וההסתמכות על 'ווטסאפ' ויישומים דומים כדי לפקד, להנהיג ולנהל.
קשה להבין מדוע משרד הביטחון מבקריו השונים,  חברי הכנסת 'הביטחוניים' וראשי צה''ל עצמו  מתעלמים מהמחדל הסלולארי, שבעימות הבא ייגבה מחיר דמים נורא.
חישוב אריתמטי פשוט מעלה, כי אם תשתית הסלולאר בישראל תיפגע, יכולות ההתקשרות והקשר בין חיילים למפקדים באותן יחידות, יירדו מתחת לקו של פחות מ-30 אחוז!
 המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי לרשות מפקדות וקציני מערך השדה בצה"ל עומדת מערכת סלולארית צבאית, מוצפנת ועצמאית בשם הקוד 'ורד הרים'. אבל זו מערכת מיושנת ומוגבלת בפריסתה ובעיקר במספר מכשירי הקצה שהיא משרתת.
התוכניות לפריסת רשת טלפוניה ניידת שתשכיל לספק ללקוחותיה הצבאיים שלל יישומים בפס רחב ובטכנולוגיית LTE  (דור 4 Long Term Evolution) בדומה לזו המותקנת אצל ארבע מפעילות הסלולאר הגדולות בישראל, פלאפון, סלקום, פרטנר והוט מובייל  – עדיין רחוקה ממימוש. אותם הדברים אמרוים גם לגבי חלוקת מכשירי  הטלפון המיוחדים המוקשחים (Rugged) מבית מוטורולה לקציני הצבא.
גם כשתושלם פריסת הרשת הסלולארית הצבאית  (אין עדיין לכך צפי מדויק בעיקר עקב מצוקת תדרים ארצית), לא יחולקו סמארטפונים צה"ליים לכל נהג משאית תובלה בבסיס צנובר ברמת הגולן, מכונאי נגמ"שים בצאלים או אחראי חדר אוכל בעיר הבה"דים החדשה.
הצצה לטלפון הסלולארי של כל אחד מאלו יספר את סיפור המחדל הבא שצה"ל איננו מתכונן ונערך אליו: פגיעה בתשתיות התקשורת הסלולארית האזרחית בישראל עלולה לשתק את הצבא.

על אף שרשתות הסלולר האזרחיות במדינה מבוזרות ומוגנות יחסית, פגיעה בהן, פיזית או באמצעות מתקפת סייבר איננה תרחיש בדיוני.
יתרה מזאת, בשעת מלחמה, בדיוק כמו בעת אירוע טרור, עלולים חלקים של הרשתות האזרחיות שלא לעמוד בעומסים, 'להיסתם' ואף לקרוס.  כל זה יקרה דווקא כאשר יידרש נפח תקשורת מוגדל שיעמוד לרשותו של צה''ל, אותו חברות הסלולר האזרחיות לא תוכלנה לספק. תופעת 'כדור השלג' המתגלגל תשבית בעתות חירום ומלחמה חלקים ניכרים מהתקשורת הסלולארית בישראל.
צריך גם לקחת בחשבון, כי חלק מכוח האדם המיומן בתפעול רשתות הסלולר האזרחיות ייקראו, בעיתות חירום, לשירות מילואים או שיהיה נבצר מהם להגיע למקום עבודתם עקב חסימות צירים.  זמני תיקון התקלות והחזרת הרשתות לשירות פעיל יתארכו מאוד וייתכנו שיבושים קשים ושירות חלקי בלבד באזורים גיאוגרפיים נרחבים בישראל.
לשימוש בתקשורת הסלולארית האזרחית על ידי חיילי צה"ל, יש פן נוסף, חמור לא פחות – ביטחון שדה.
הנחת העבודה הטריוויאלית חייבת להיות שהאויב עושה מאמצעים כבירים כדי ליירט (Intercept) את התקשורת הסלולארית הישראלית, האזרחית באמצעות מעצמות העומדות מאחוריו, כולל רוסיה ואיראן, ו/או באמצעות אנטנות הנמצאות על גגות רוב השגרירויות הזרות בתל אביב ובירושלים ו/או באמצעים אחרים הקיימים רק בידי מעצמות, חלקן 'ידידותיות'.
אם גורמים אלה מצליחים לחדור, ואין כל סיבה שלא, לרשתות הסלולר האזרחיות הישראליות הם לבטח משפשפים את ידיהם בהנאה רבה כאשר הם רואים את נפח התעבורה הצבאית הסודית הזורמת ברשתות  דבר המספק להם מידע על מיקומים של יחידות, מיקומי מפקדים בכירים, קבוצות חיילים, פריסות ותנועות של יחידות ועוד מידע מודיעיני יקר מפז, עד לרמת דיוק של נקודת ציון GPS.
אם ביחידות קרביות 70 אחוזים מן השיחות הצבאיות מתנהלות באמצעות סמארטפונים, ניתן בבטחה להסיק שבקרב שאר קציני וחיילי צה"ל ביחידות שאינן קרביות, אחוז השימוש בתקשורת הסלולארית האזרחית לצרכי צבא נושק ל- 100!
על צה"ל להוביל מהפיכה האוסרת את השימוש בטלפונים סלולאריים אזרחיים לצרכיו המבצעיים והמנהלתיים תוך קידום מהיר של פריסת רשת תקשורת צבאית, ייעודית, המותאמת לצרכי הצבא וכן לשקול הנפקת אביזר קשר סמארטפון, טלפון 'מנוון', איתורית או כל אמצעי אחר לכל חייל.
כאשר הקרב או המלחמה יתרחשו, המהלך הזה ישתלם ויחסוך חיי אדם רבים.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email