פגישת קארי-לברוב על הנושא הפלסטיני תצליח, רק באם וושינגטון תשתף פעולה עם מוסקבה בסוריה

המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמוסקבה, מדווחים כי הפגישה הצפויה ביום א' ברומא 14.12, בין שרי החוץ האמריקני והרוסי, ג'ון קארי וסרגי לברוב, אשר תדון בעמדה אמריקנית-רוסית-אירופאית משותפת בדיון שיהיה בשבוע הבא במועצת הביטחון בבקשה הפלסטינית לקבוע תאריך להקמת מדינה פלסטינית תצליח, רק באם ממשל אובמה יסכים לתמוך בתוכנית הרוסית החדשה לגבי סוריה, וסיום המלחמה בה.
הסכמות אמריקניות-רוסיות אלא צריכת להתקבל ביום א', ותוצגנה בפני ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שיגיע ביום שני 15.12, להיפגש עם קארי.
במילים אחרות, נתניה איננו ידע מה צפוי  לו בפגישה עם קארי, ומה עומדת להיות העמדה האמריקנית כלפי הבקשה הפלסטינית.
מבחינת ישראל רצוי שארה"ב תטיל ווטו על ההצעה הפלסטינית, אולם כפי שהדברים נראים עתה ממשל אובמה לא נלהב מלהטיל ווטו כזו, משום שבעקרון הוא תומך בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית.    
לפי התוכנית הרוסית ייפגשו נציגי משטר אסד עם נציגי האופוזיציה הסורית, אשר כבר קבלה את העיקרון כי אין ביכולתה לנצח את אסד צבאית, כהקדמה לחידוש וועידת ז'נווה 2.  ממשל אובמה יסכים להצטרף ליוזמה הרוסית ולתמוך בה, ואף להכיר ולהשתתף במפגש מוסקבה. במקביל תוקפא הלחימה בחזיתות השונות בסוריה, בייחוד באזור העיר חלאב, שם יחידות סוריות מתקדמות לאיטן בתוך העיר כאשר הן דוחקת את המורדים ממנה.  
לאחר מכן יש לרוסים תוכנית מאוד מפורטת של עריכת בחירות מקומיות בשורה של אזורים בסוריה, כדרך להביא את משטר אסד ואת נציגי המורדים לשיתוף פעולה במערכות השלטון השונות בסוריה.
הרוסים ביצעו בחודש האחרון עבודת הכנה יסודית מאוד למהלך זה, ובכירים רוסיים, ובראשם סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב Mikhail Bogdanov, ניהל השבוע במשך יומיים שיחות עם אסד, שלאחריהן אמר בצורה סתמית 'כי הוא עומד במגע עם השותפים שלנו האמריקנים בנושא' he was in contact with our American partners. הרוסים גם נפגשו קודם לכן עם מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה בביירות, ועם נציגי המורדים בטורקיה, כאשר הם מציגים לפניהם את תוכניתם.
הנימה הרוסית האופטימית יוצאת הדופן בימים אלה, המגדירה את האמריקנים 'השותפים שלנו', העומדת בסתירה להחלטה של הסנט האמריקני להטיל סנקציות נוספות על מוסקבה, בגלל מדיניותה באוקראינה, ("Ukraine Freedom Support Act" ) ואיום אמריקני לחמש את צבא אוקראינה כדי שיוכל להלחם ברוסים, ( בשלב זה אין סיכוי כי הנשיא אובמה יאשר צעדים כאלה),  מצביעה עד כמה נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, מוכן לדחוק את המתיחות הרוסית-אמריקנית הצידה, במטרה להשיג הסכם אמריקני-רוסי על סוריה.    
 גם האיומים האמריקנים מהשבוע, כי ארצות הברית תציב באירופה טילים גרעיניים לטווח בינוני, עקב סירובה של מוסקבה לחדש את ההסכם להצבת טילים כאלה באירופה the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty, והתגובה הרוסית החריפה כי 'היא תהייה נאלצת להגיב על התפתחות כזו', לא פגעו במגעים של קארי ולברוב, על שיתוף פעלה אמריקני-רוסי במועצת הביטחון בנושא הפלסטיני.
ההפצצה הישראלית של משלוחי נשק רוסיים לחיזבאללה, שהוסתרו בתוך משלוח של טילי פת"ח איראנים, ביום שני 8.12, ליד דמשק וגבול סוריה-לבנון, עומדת בניגוד למגעים האמריקנים-הרוסים האלה, ובאה לאותת, כי ירושלים לא תסכים שמוסקבה תנצל תקופת מעבר זו ותתחיל לספק לסוריה ולחיזבאללה מערכות נשק מתקדמות. על כך תצביע העובדה, כי לא רק מוסקבה דרשה הסברים מישראל להפצצה, אלא גם וושינגטון.  אף פעם לא פורסם באם ישראל סיפקה הסברים כאלה לא לרוסים, ולא לאמריקנים.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי אם שרי החוץ של ארה''ב ורוסיה, קארי ולברוב, לא יגיעו ביום א' להסכם בדבר פעולה משותפת בסוריה, תהייה פגישתו של נתניהו עם קארי, יום אחד לאחר מכן, מבחינתה של ישראל יותר קלה וחלקה.
אולם מאחר ולקארי ולברוב, יש היסטוריה של קבלת החלטות על שיתוף פעולה אמריקני-רוסי בפתרון בעיות עולמיות ( כמו הגרעין האיראני ופירוק הנשק הכימי הסורי), עלול נתניהו למצוא את עצמו, בפעם הראשונה, מול שיתוף פעולה אמריקני-רוסי, בנושא הפלסטיני.    

 

Print Friendly, PDF & Email