פוטין מעורב עמוק במגעים שבין אובמה לחמנאי. סרגיי קיריינקו, בונה את יחסי ארה"ב-איראן

סרגיי קיריינקו Sergei Kiriyenko ראש הסוכנות הגרעינית הרוסית 'רוסאטום' Russian Atomic Agency Rosatom, ומי שהיה אחראי מטעם מוסקבה על בנין הכור הגרעיני בבושייר,  הוא אחד האנשים המרכזים בידיהם חלק מהמגעים החשאיים הישירים בין הבית הלבן בוושינגטון, הקרמלין במוסקבה, ובין לשכת מנהיג איראן האיטוללה עלי חמנאי.
המקורות בוושינגטון, מוסקבה, וטהרן של תיקדבקה מוסרים, כי סרגיי קיריינקו, הנחשב היום לאיש המקורב ביותר לנשיא רוסיה ולדמיר פוטין בנושאים גרעיניים, והמחלק בחודשים האחרונים  את זמנו, בין טהרן, בושייר ומוסקבה, הקים בבושייר, מטה רוסי לצורך קיום מגעים אלה, המאויש ברובו במומחים רוסיים גרעיניים.
רוב האנשים המשרתים במטה זה, הם דוברי פרסית, ובעבר וכיום, הם משתתפים בהקמת פרויקטים גרעיניים רוסים-איראנים משותפים, והם כפי הנראה קבוצת האנשים היחידה מחוץ לאיראן שמכירה אישית, מתוך מגעים בעבודה את רוב אנשי המפתח בתוכנית הגרעינית האיראנית, כולל האיראניים, אשר לפי המידע של המודיעין הרוסי עובדים בחלקים הצבאיים של התוכנית הגרעין האיראנית.
לפי המקורות שלנו, מהווה קבוצת מומחים גרעיניים רוסיים זו את המטה הקדמי באיראן של נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, אשר הטיל עליהם  ועל סרגיי קירלנקו, לבנות ולהכין לו טיוטה של הסכם גרעיני בין וושינגטון וטהרן, לפי מודל ההסכם האמריקני-רוסי על הנשק הכימי הסורי, שהושג בין שרי החוץ האמריקנים והרוסיים, ג'ון קארי וסרגיי לברוב, בז'נווה ב-14 לספטמבר.
גם בזירה הסורית פעל בסוף אוגוסט ובספטמבר מטה רוסי דומה, שריכז את כל ההסכמות האמריקניות, הרוסיות, והסוריות, ותרגם אותן מצד אחד ללשון של מסמכים והסכמים דיפלומטיים כמעט כולם נשארו חסויים, ומהצד השני להסכמות במבוצעות בשטח.
בראש המטה הסורי עמד, וגם עומד היום, סגן שר החוץ הרוסי סרגיי רייבאקוב Sergey Ryabkov, המרכז בידיו את התיק הסורי, לא רק במשרד החוץ הרוסי, אלא גם  בלשכתו של נשיא רוסיה פוטין, ובמודיעין הרוסי.
למרות שגם בוושינגטון, מוסקבה, דמשק וטהרן, הוטל איפול כבד על פעולת מטות רוסיים אלה  ודרך עבודתם,  מביאים  המקורות של תיקדבקה פרטים בלעדיים על טכניקת העבודה שלהם.
לשכת נשיא רוסיה פוטין, מעבירה לראש המטה קיריינקו , את ההבנות הכלליות אליהן מגיעים אובמה ופוטין. כל הבנה מפורקת לנושאים או לגורמים שונים בהתאם לנושאים הספציפיים המופיעים בהן. נושאים אלה נבדקים על ידי הצוותים הרוסיים מול המציאות בשטח בתוכנית הגרעינית האיראנית. לאחר מכן פונים המומחים הרוסיים אל המומחים האיראניים ודנים אתם בכל סעיף וסעיף, עד אשר מגיעים אתם לנוסח רוסי-איראני מוסכם.
בנקודה זו נכנס לפעולה קיריינקו, אשר התפקיד שלו מחולק לשניים:
1. להתאים את הנוסח הרוסי-איראני, לנוסח ההסכמות האמריקניות והרוסיות.
2. במידה ופעולת התאמה כזו איננה אפשרית, והיא נתקלת בהתנגדות הגורמים האיראנים הפועלים בשטח, מוטל על קיריינקו לבוא במגע עם נציגים איראניים גבוהים יותר, כמו נשיא איראן חסן רוחאני, או ראש הוועדה לאנגריה גרעינית האיראנית עלי אכבר סאלחי.
מקור מודיעני בכיר ישראלי שביקר השבוע בוושינגטון אמר, כי אם שליט איראן חמנאי, ישאל עתה את ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית עלי אכבר סאלחי, האם אנחנו יכולים לבנות נשק גרעיני מתי שנרצה, התשובה תהייה כן! ציטוט המקור:"Can we develop a nuclear weapon whenever we want?," the answer would be "yes."
אם קיריינקו איננו מצליח להגיע להסכם ולהבנות עם הדרגים האיראניים האלה, הוא מחזיר את ההסכמות ללשכתו של נשיא רוסיה פוטין, החוזר אתם אל הנשיא אובמה, במטרה להגיע אתו להסכמות חדשות.
במידה ומושגות הסכמות של שלושת הגורמים העיקריים הנוטלים חלק במו''מ, ארה''ב, רוסיה, ואיראן, הן מועברות על ידי אובמה לידי שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ועל ידי פוטין לשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, כדי לתרגמן למסמכי עבודה מוסכמים על ידי האמריקנים והרוסיים.
חלק ממסמכים אלה כבר יושמו על שולחן הדיונים השבוע ביום ג' 15.10, כאשר נציגי חמש המעצמות+גרמניה P5+1, יתכנסו בז'נווה.   

Print Friendly, PDF & Email