פיגור בתשלומים? או שיעור איראני-רוסי בהעמדת פנים?
המקורות בטהרן ובמוסקבה של תיקדבקה: דוברים במוסקבה טוענים כי צפויים שינויים בלוחות הזמנים של השלמת בניית הכור הגרעיני בבושייר, מאחר ואיראן איננה עומדת בתשלומים. האיראנים מכחישים ואומרים כי התשלומים שלהם מועברים בזמן. הוויכוח בין טהרן ומוסקבה, המתבסס כלפי חוץ על לוחות זמנים מול לוחות תשלומים איננו חדש, והוא עולה וצץ כל פעם מחדש כאשר לטהרן ולמוסקבה נוח להעלות אותו. הפעם גם לאיראנים וגם לרוסים העיתוי נוח מאוד.
טהרן עומדת ביום ד` 21.2, בפני פקיעת התאריך בו עליה לציית להחלטת מועצת הביטחון להפסיק להעשיר אורניום. לא רק שאין בכוונתה של טהרן למלא אחר החלטה זו, אלא שהיא ממשיכה ללא כל הפרעה בהכנות לקראת ייצור אורניום בקנה מידה תעשייתי במתקן הגרעיני בנאטנז. (בתמונה). על רקע המידע המתפרסם על ידי הוועדה לאנרגיה גרעינית של האו"ם בנושא, דבריו של ד"ר מוחמד אל-ברדעיי, כי בסופו של דבר תהייה בידי איראן פצצה גרעינית ב-10 השנים הבאות, והדיון הצפוי במועצת הביטחון על הטלת סנקציות כלכליות נוספות עליה, נוח מאוד לטהרן להציג את התוכנית הגרעינית האיראנית, בראי של הכור בבושייר, המופיע כפרויקט צולע, שאיש אינו יכול לדעת מתי הוא יופעל באמת. במציאות הדברים אינם עומדים כך.
תהליך פיתוח הנשק הגרעיני האיראני והשלמת בנייתו אינם תלויים בכך אם בניית הכור הגרעיני בבושייר תושלם או לא. האיראנים בנו את תוכניתם הגרעינית כך שאם הכור בבושייר יפעל בעת שהם יגיעו לשלב בו הם ירכיבו את הפצצה הגרעינית הראשונה שלהם, הדבר יקל עליהם בביצוע תהליכים מסוימים, אולם אם הכור לא יופעל עד אז, הדבר לא יעכב את בניית הפצצה הגרעינית, מאחר והם ישתמשו במתקנים אחרים שכבר הוקמו ופועלים באזורים שונים של איראן.
גם מוסקבה מעמידה פנים.
לרוסים נוח עכשיו להראות לדעת הקהל בעולם, כי הם אינם ממהרים להשלים את בניית הכור ובכך ליצור את הרושם כי הם השמים מקלות בגלגלי התוכנית הגרעינית האיראנית, ולא הלחץ האמריקני על מועצת הביטחון והאירופאים. לכן עוצמת `הסכסוך הכספי` בין טהרן ומוסקבה תכוון עכשיו לפי קצב הדיונים במועצת הביטחון על הטלת סנקציות נוספות על איראן. ככל שהסיכויים להטלת סנקציות נוספות יגברו, כך תתגברנה הידיעות על הסכסוך הכספי. ככל שהסיכויים יקטנו, כך הסכסוך יגווע.
כל המהלכים האלה מתרחשים על בסיס שתי התפתחויות בבסיסיות שונות לגמרי.
1. בשלב זה נראה כי הכור הגרעיני בבושייר, הוא הכור הגרעיני האחרון שהרוסים בונים באיראן. האיראנים אינם מרוצים מאיכות הטכנולוגיות הגרעיניות שהרוסים מספקים להם. טהרן טוענת כי מוסקבה איננה מספקת להם את הטכנולוגיות המתקדמות המצויות בידיה, וכי היא יכולה לקבל טכנולוגיות אלה במחירים מוזלים ממקורות אחרים, למשל מסין או מצרפת.
2. הרוסים אינם בטוחים כי גם כאשר בניית הכור תושלם, הוא יצליח לפעול בצורה חלקה. צריך לזכור כי לא הרוסים הם שהחלו לבנות את הכור, אלא הגרמנים, וכי מדובר בכור הנבנה מטלאים טכנולוגיים מערביים-ורוסיים. כישלון בהפעלה השוטפת של הכור תהווה מכה קשה ליוקרה הטכנולוגית של מוסקבה. כל זמן שמוסקבה איננה בטוחה כי מהנדסיה הצליחו להתגבר על כל הבעיות הטכנולוגיות, בניית הכור בבושייר לא תושלם.