שדרוג הטילים של חיזבאללה נתקל בקשיים. מתוך מטרה של שדרוג 14,000 טילי 'זילזאל 2', הצליחו איראן וחיזבאללה לשדרג רק…250!

רשת אל-מיאדין הלבנונית, הקשורה עם חיזבאללה פרסמה שישי 15.2, סרט ווידיאו מטושטש של ירי הנ"ט של אנשיו, לפני שלוש שנים, ב-28 בינואר 2015 באזור הר דב, שגרם למותם של  שני חיילי צה"ל ופציעתם של 7 אחרים. בתיעוד אפשר לראות את הירי ואת שני רכבי צה"ל שעולים באש.
הסרט פורסם זמן קצר לאחר שביום שישי הסתיים תרגיל גדול של צה"ל  לאורך גבול ישראל-צפון, כאשר חטיבת השריון מס' 401- 'עוצבת עקבות הברזל' בסיוע חיל האוויר תרגלו במשך כמה ימים, הדיפת כוח של חיזבאללה שפלש לתחום ישראל, ורדיפתו לתוך שטח לבנון.
חיזבאללה שם לב לכך, כי צה"ל הפעיל בתמרון זה  את חטיבת היוקרה  של צה"ל המפעילה טנקי מרכבה סימן 4מ ( M4), המצוידים במערכת הגנה אקטיבית לטנקים נגד טילים-'מעיל רוח' ומערכת ניהול קרב ממוחשבת- צי"ד. טנקים אלה הם המתקדמים בצה"ל ובין המתקדמים בעולם.
במילים אחרות, חיזבאללה אותת לצה"ל כי אנו עוקבים אחר המהלכים שלכם, וכאשר ובאם נחליט להגיב אנו יודעים איך לעשות זאת.

בחודשיים (דצמבר 2018-ינואר 2019) בהם צה"ל ערך את מבצע 'מגן צפוני' חיזבאללה שתק, משום שהעריך נכון כי צה"ל לא יחדור עמוק לשטח לבנון כדי להשמיד את נקודות היציאה של מנהרות הטרור. זה היה בתקופת הרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט.
אולם התרגיל של חטיבה מס' 401, הראה לחיזבאללה, שעם בואו של רמטכ"ל חדש לצה"ל רב אלוף אביב כוכבי שהטקטיקה של צה"ל השתנתה ועתה הוא  מוכן להשתמש  ביחידות העילית  שלו לשם חצייה של הגבול והמשך הקרבות בתוך לבנון.
זו אחת הסיבות מדוע גם איראן וגם חיזבאללה החליטו לנסות ולהחיש את פרויקט הפיכתם הטילים לטווח בינוני, בהם חיזבאללה מחזיק, לטילים מדויקים.

ההנהגות המדיניות והצבאיות הישראליות אף פעם לא טרחו להסביר לציבור הישראלי במה כרוך הפרויקט הזה.
ב-6 לדצמבר 2018,  אמר ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו, כי 'לפי התוכנית של ארגון הטרור, הם היו אמורים להיות מצוידים באלפי טילים, אך ברגע זה יש להם עשרות בודדות'.
כמה ימים לאחר מכן ב-11 בדצמבר בישיבת וועדת החוץ והביטחון של הכנסת ניסה ראש אמ"ן האלוף היימן תמיר להעמיד את דבריו של נתניהו באור שונה ואמר:  'כי אין ברשות חיזבאללה יכולת תעשייתית להסבה וייצור של אמל"ח מדויק'.
שני הדברים אינם סותרים, אבל  הם רק מוסיפים ערפל על השאלה הפשוטה אשר צריכה להיות להם תשובה פשוטה.
יש  או אין לחיזבאללה טילים מדויקים? ואם יש להם בכמה ובאיזה טילים מדובר.

המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי לפי מקורות מודיעין מערביים, יש היום בידי חיזבאללה בין 90 ל-250  טילים מדויקים לטווח בינוני. 
זה לא מספר מועט של טילים מדויקים, אבל זה גם לא מספר גדול של טילים כאלה המאפשר לאיראן וחיזבאללה לנהל מלחמת טילים, כפי שהיו רוצים.  
בהנחה שחלק מהטילים האלה יכשלו בעת השיגור, אחוז כישלונות השיגור של טילים כאלה  אצל חיזבאללה הוא קרוב ל-10 אחוז,  (בעוד שבצבאות אחרים אחוז הכישלונות נמוך בהרבה ואינו עולה על 4 אחוז), ובהנחה שחיל האוויר הישראלי יצליח לפגוע  בחלק ממתקני השיגור הניידים,  וכשאר ההערכה היא, כי רק כ-50 אחוז מהטילים המדויקים שישוגרו יפגעו ברדיוס הפגיעה שנקבע להם, עדיין מספר הטילים המבצעיים המדויקים שחיזבאללה יכול לשגר הוא מועט מידי כדי לפתוח במלחמה.
אולם בהתחשב בעובדה כי ישראל היא מדינה בה צפיפות האוכלוסייה רבה, גם מספר מועט של טילים מדויקים יכולים לגרום לאבדות ונזקים רבים.

לכן המטרה של איראן וחיזבאללה היא להפוך את כל מערך הטילים לטווח בינוני מדגם זילזאל 2 Zelzal  המצויים ברשותו, כ-14,000  טילים, רק מהדגם הזה, לטילים מדויקים.
כדי לבצע שדרוג  בהיקף כזה,  על איראן ועל חיזבאללה להקים מפעלים  בהם אפשר יהיה לבצע את הפעולות הבאות: לפרק מגוף הטיל, שאורכו הוא 16 מטר, את אחד החלקים שלו.  להרכיב במקומו חלק חדש בו כבר מותקנת מערכת  פיקוד וניווט GPS, מערכת בקרה Control system, ולהצמיד לגוף הטיל כנפיים small winglets, שיאפשרו לשנות את כיוון  טיסתו גם לאחר ששוגר.
לאחר 'ההשתלה'  הופך הטיל 'זילזאל 2', הופך להיות למעשה לטיל הזהה לפאתח-110 , Fateh 110 missile לו יש טווח של  300 ק"מ.

החלקים אותם יש להשתיל הטילי הזילזאל מיוצרים במפעלים באיראן הפועלים תחת הפיקוח של האוניברסיטה הצבאית 'האימם חוסיין'  בטהרן, Imam Hussein University in Tehran , ומגיעים לחיזבאללה, או במטוסים ואניות המבריחים אותם, או בשיירות הנעות מאיראן דרך עיראק לסוריה, ומשם ללבנון.

ההערכות המודיעיניות הן, כי עד עתה ייצרה התעשייה הצבאית האיראנית כ-4,000 מערכות לשדרוג טילי 'הזילזאל', אולם מאחר וחיל האוויר ויחידות כוחות מיוחדים ישראליים שפועלים בעומק השטח בסוריה ובלבנון  תוקפים ומשמידים חלק ממשלוחים אלה, רק בין 500 ל-1000 חלקים כאלה  הצליחו לעשות את כל הדרך מאיראן ועד למחסני הנשק של חיזבאללה -שם רובם מונחים עד היום.

בעיה נוספת העומדת בפני איראן וחיזבאללה היא הקמת אולמות הרכבה בהם אפשר יהיה לבצע את  שדרוג הטילים.  כל אולמות ההרכבה שהוקמו עד כה בסוריה ובלבנון, או שהותקפו והושמדו על ידי חיל האוויר וטילים ישראליים, או שהם עומדים ריקים והציוד הנחוץ לשדרוג הטילים לא הותקן בהם. 
לכתבה ששודרה בכלי תקשורת ישראליים באחרונה בה נראו צילומים של אולם הרכבה של מפעל איראני סודי לשדרוג טילים בצפון סוריה,  לא היה בסיס במציאות והתמונות נלקחו מחוץ למזרח התיכון.      
 לכן צודק ראש אמ"ן האלוף היימן תמיר כאשר הוא אומר 'כי אין ברשות חיזבאללה יכולת תעשייתית להסבה וייצור של אמל"ח מדויק'.
בגלל ההתקפות הישראליות נאלצים האיראנים וחיזבאללה לבצע את עבודות שדרוג הטילים בבתי מלאכה קטנים ומפוזרים, דבר המשפיע על לא רק על קצב עבודות השדרוג אלא גם על מידת הדיוק שפעולות כאלה דורשות.
ולבסוף המחיר.
ההערכה היא שמרגע התחלת הייצור של החלקים החדשים של הטיל, עד שהוא מגיע לידי חיזבאללה, מחיר שדרוג כל טיל  הוא כ-10,000 דולר. 
אם איראן וחיזבאללה רוצים לשדרג את כל טילי 'זילזאל 2' הנמצאים בלבנון, מדובר בהשקעה של 140 מיליון דולר.    


Print Friendly, PDF & Email