פרשת היעלמותו ומציאתו של הצעיר הישראלי מבאר שבע-איך העמידו את צה"ל על רגליו

בין אם נסיבות הגעתו של ניר אסרף בן ה-21, תושב באר שבע, לאזור הכפר הפלסטיני בית ענון בהר חברון, ביום ה' 2.4 כשרות בין אם לאו, מרגע היעלמותו, האירוע הפך ביטחוני.  צה"ל, למוד אירועי חטיפת שלושת הנערים בקיץ האחרון, לא לקח סיכונים מיותרים והקפיץ לאזור עשרות יחידות סדירות ונטל במהירות את הפיקוד על האירוע מידי משטרת ישראל.
ברוב הכפרים והעיירות באזור הר חברון קיימות תשתיות חמאס וג'יהאד איסלאמי חזקות ומבוססות, כך שגם אנשי המודיעין של הרשות הפלסטינית עושים מאמצים, לפחות למראית עין, לסייע לשב"כ ולצה"ל לאתר את הצעיר הישראלי הנעדר. כל הגורמים האלה לא זכו לשיתוף פעולה שהוא מצד התושבים המקומיים.
ביום ה' לקראת חצות נמצא ניר בריא ושלם בקרית ארבע. מקום המצאו נתגלה לאחר חקירה מאומצת של חברו, שידע מהרגע הראשון שמדובר באירוע ששניהם בדו ואף פעם לא היה.
החוקרים, ברובם אנשי שב"כ, שמו את יהבם מהתחלה על חברו של הצעיר, זה שהתקשר למוקד 100 של משטרת יהודה ושומרון (ש"י) והודיע על היעדרו. גם הוא תושב אזור באר שבע. הקשר בין שני הצעירים הבאים מרקע מאוד שונה, היה המפתח להבנת האירוע, שכנראה היה כבר מתחילתו פלילי.
מאיכוני מכשיר הטלפון הסלולארי של הצעיר הישראלי הנעדר, עד הרגע בו ננטש המכשיר ברכב, מסיבה שאינה ברורה דיה אף היא ומניתוח המידע של השיחות, הגלישות, המסרונים או המיילים שלו, יכלו החוקרים את האירוע, להבין במהירות יחסית מה היו מניעיו ואולי אף עם מי תכנן להיפגש, מתי ולשם מה?
יש להניח שהצלבת המידע של האמצעים הדיגיטליים והסלולאריים גם של חברו של הצעיר שנחקר ואשר גרסאותיו וחלק מעברו הטרידו מאוד את מי שמצוי בנבכי הפרשה, יישפכו אף הם מעט אור על האירוע, כולל האפשרות שהמקום עליו הצביע כזירה בה החלה הפרשה להתגלגל – איננה כלל זה, וכי לא היו כלל אנשים אותם הם עמדו לפגוש.
בתנאים אלה אין זה מקרה שהרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט, הגיע בעצמו למטה פיקוד מרכז ונפגש מיד עם אלוף הפיקוד האלוף רוני נומה, כבר בשעתיים הראשונות אחרי תחילת האירוע.
הרמטכ''ל המשיך להיות  שם כדי לפקד מקרוב על תהליך שיכול להיות מורכב מאוד, להעסיק יחידות מיוחדות ומודיעין שטח רבות.
גם החלטה זו הייתה תמוהה, כמו כל ההתרחשויות מסביב לאירוע.

 

Print Friendly, PDF & Email